Hírlevél a lakóautózás kedvelőinek.

Érdekes és hasznos információk, gyakorlati tanácsok azoknak, akiknek a világ megismerése nem csupán cél, hanem életforma.

                                                                                                                                           2009/17.

Szeretne látni egy újszülött Koalát?  

Mielőtt még bárki azt hihetné, hogy újabban biológiával is foglakozunk, eláruljuk, hogy ezúttal nem a mackóról lesz szó.

A Rimor lakóautógyár 2010-re egy vadonatúj sorozattal állt elő, a négy alkóvos és egy félintegrált elrendezésben gyártott Koala modellekkel. Az alsó középkategóriás árban jelentkező autókkal azokat célozzák meg, akiknek fontosak a Rimor eddig is ismert jellemzői: nagy belső terek, nagy teherbírás, sármos olasz design és jó ár-érték arány.


Valamennyi autó a Ford Transit hátsókerék-hajtásos, duplakerekes alvázára épül, és a 2,4 literes 140 lóerős motor nagyon dinamikusan mozgatja a járműveket. A Ford különösen jó felszereltségével tűnik ki a mezőnyből. 2 légzsák, ABS, EBD, ESP, tempomat, elektromos ablakemelők, központi zár távirányítóval, kormányról vezérelhető gyári CD-s rádió, külső hőmérő, hővédő üvegezés, bőrkormány és 6 sebességes váltó, mind felár nélküli alapfelszereltség.


A lakótér kivitele és felszereltsége az egy osztállyal nagyobbakat idézi: 145 literes hűtő, konyhai szagelszívó, külső lámpa, szúnyoghálós bejárati ajtó, fa borítású fürdőszoba. Mindehhez társul természetesen a megnyerő külső és belső megjelenés.


Ezúttal nagyon frissek voltunkl. Az első bemutató autó már meg is érkezett hozzánk.

Szeretne Ön is találkozni vele? Várjuk telephelyünkön egy személyes ismerkedésre!!

Hja! Majd' elfelejtettük! A Koalát nem csak azért is érdemes alaposan szemügyre venni, mert szemrevaló, hanem mert hamarosan olyan extra kedvezményeket nyújtó ajánlatot adunk rá, hogy tán még magunk is megbánjuk. Ez egyenlőre maradjon köztünk, de azért csak figyelje az e-mail postafiókját!

 


 

 

 

 

 

 

Béla barátunk - régebbi olvasóink bizonyára még emlékeznek rá - hajnali 5-kor arra riadt fel, hogy valaki kegyetlenül püföli a lakóautó oldalát. Mondjuk nem így képzelte a reggelt, mikor késő éjjel leparkolt a Schönbrunn-tól néhány kilométerre fekvő lakótelep egyik utcácskájában. Kimászott az ágyból, és kissé bódultan nézett szembe a kocsi mellett strázsáló pocakos osztrák rendőrrel, aki rövid úton közölte, hogy: No camping! Meg azt is, hogy 21 Euró. Bélánk hiába szedte össze klasszikus német tudását, és próbált védekezni, hogy itt semmi nem tiltja a parkolást a lakóautóval - a szerv hajthatatlan maradt, és még valami 200 Eurós tételt is beígért az egyet nem értés esetére. Nem volt mit tenni, fizetni kellett.

Kedves Olvasónk! 
 
A fenti kis történet is mutatja, hogy milyen problémákkal  járhat a rosszul megválasztott éjszakázó hely a lakóautóval. Ahány ország - annyiféle előírás, aztán meg a helyi közeg törvény értelmezésével úgysem tudunk vitába szállni. Jobb a békesség. Ezért választottuk mai hírlevelünk témájául az egyre szaporodó lakóautó kikötők ismertetését.

Mi is az a lakóautó kikötő?

Európa útjain majd egymillió lakóautó szaladgál. Gazdáiknak csak egy része az, aki egy-egy helyen több napot tölt el, és ehhez kempinget keres magának. Mások - élve az autó biztosította lehetőségekkel - csavarognak és alszanak, ahol tetszik a hely, ahol nem zavarnak senkit, vagy ahol rájuk esteledik. Valahol a két megoldás között helyezkedik el  - és akkor most honosítsunk meg egy új magyar kifejezést! - a lakóautó kikötők használata. Ezek olyan nyilvános vagy magánterületen lévő parkolóhelyek, amelyeket kifejezetten a lakóautóknak alakítottak ki, lehetővé téve itt a biztonságos éjszakázást, a víz feltöltést és leengedést, a WC ürítést és esetenként az áram vételezést.

Mennyibe kerül itt egy éjszaka?

Az árak általában igen mérsékeltek, de akár ingyenes is lehet a szolgáltatás. A kempingben szokásos tarifák felénél szinte soha nem fizetünk többet. Van, ahol csak a vízért-áramért kell fizetni a pénzbedobós automatában, van ahol éjszakára kell parkolójegyet venni. Találkoztunk nem egyszer olyan megoldással is, hogy az étterem parkolóját lehet használni és ha ott is étkezünk, akkor ingyenes a szolgáltatás. Télen hasonló a helyzet néhány sícentrumban is: ha van síbérlete a tulajdonosnak, akkor a lakóautóval olcsón éjszakázhat a felvonó tövében elkülönített parkolóban. Kell ennél jobb és olcsóbb pályaszállás?

Mire számíthatunk egy lakóautó kikötőben?

Nagyon különböző lehet a lakóautó kikötők kivitele. A városi parkolóba telepített pénzbedobós mindent tudó automatától a tanyasi udvar szegletéig minden megoldás elképzelhető. Utóbbinál találkoztunk olyannal is, ahol a szennyvíz leengedését csak a mellékelt 2 méteres ereszcsatornákkal tudtuk megoldani. De megszabadultunk a szennyvíztől és ez a fontos!


És persze a legfontosabb kérdés: hogyan találjuk meg ezeket a parkolókat? Elsősorban a német lakóautósok körében valóságos mozgalom alakult ki az adatok összegyűjtésére és katalógusokba történő rendezésére. Szerencsés esetben akár KRESZ tábla is jelzi a lakóautó kikötőt, de előfordul, hogy csak a kocsmárostól érdeklődve nyomják a kezünkbe a slag végét, hogy persze, itt tölthetjük fel a tartályunkat és el az éjszakánkat.

Honnan lehet megtudni, hogy hol vannak a kikötők?

Vannak olyan speciális térképek (pl. a Promobil német szaklap kiadásában), amelyeken piktogrammal jelölik a parkolót. Sokkal jobban használhatók a könyv alakban megjelenő katalógusok (ADAC, Reisemobil, Promobil stb.), amelyek a GPS koordinátákat, a pontos címet, a szolgáltatásokat, és az árakat is közlik. Minősítik a helyeket a turisztikai érték, a kivitel szerint is. Mellékletként térképeket is tartalmaznak, így könnyítve meg a keresést. Vigyázat! A parkolók egy részét nem ellenőrizték a kiadók a megjelenés előtt, az adatok a tulajdonostól, vagy egy lelkes lakóautóstól is származhatnak, és ezért esetenként pontatlanok, elavultak.

Információ forrásként természetesen rendelkezésünkre áll még az internet is. Nagyon jól  használhatjuk a következő (német nyelvű) oldalakat az utazás tervezésekor: 

 
Persze a fentiekkel semmiképpen nem azt akartuk hangsúlyozni, hogy vége a lakóautós romantikának, és csak kiépített helyeken lehet éjszakázni. Inkább csak annyit jótanácsként, hogy ezek a parkolók megfelelő hátteret nyújtanak a víztartályok kezelésére, és biztonsággal használhatók éjszakázásra. Ha azonban senkit nem zavarunk, akkor egy elhagyatott tengerparton, vagy a hegyek közt madárcsicsergésre ébredni felejthetetlen élmény.

Üdvözlettel:

Zelena Ferenc     és     Bánfai Zsolt   

 

u.i.: Bélánk első útja - persze csak a császári palota megnézése után - egyenesen a Mariahilferen lévő legnagyobb könyvesboltba vezetett, ahol gyorsan megvett egy német Stellplatz katalógust. Igaz, ráment egy büntetésnyi pénze, de legalább most már biztosan tudja, hogy Bécsben nem is nagyon talált volna lakóautó kikötőt...

 

Kedves Olvasónk!

Önnek még nincs vadonatúj Stellplatzt Führere? Ezen sürgősen változtatni kell! Ha lenne nyugati határellenőrzés, ezen alapmű nélkül, ki sem engednék az oszágból.

A német autóklub, az ADAC kiadásában jelent meg a Stellplatz Führer - azaz a lakóautó kikötők katalógusa. Ebben 19 ország több mint 3400 lakóautók számára kialakított parkolójáról találunk meg minden szükséges információt 1200 oldalon: az odavezető út leírását, GPS kordinátákat, az elérhető szolgáltatásokat, a parkoló kialakítását, az árat stb. A mellékelt térképekkel útközben is könnyen megtaláljuk a legközelebbi lakóautó kikötőt.

Azt tervezzük, hogy olvasóink számára is megvásárolhatóvá tesszük ezt a könyvet. Kérjük, hogy akit érdekel a katalógus, az további információért keressen bennünket a 1/220-7976 telefonon.


 Levanter Kft.     1149 Budapest, Mogyoródi u. 16-20.     tel: 06-1/220-7976      e-mail: info@levanter.hu