Hírlevél a lakóautózás kedvelőinek.

Érdekes és hasznos információk, gyakorlati tanácsok azoknak, akiknek a világ megismerése nem csupán cél, hanem életforma.

                                                                                                                                           2009/3.

A legfrissebb hír:

A hátsókerék hajtású RIMOR lakóautók már megrendelhetők a FORD legújabb, 200 LE (147 kW) teljesítményű motorjával is.  

SuprBrig 200 LE 

Az új 3.2 Duratorq TDCi motor legfontosabb jellemzői:

hengerűrtartalom:        3199 cm³

maximális teljesítmény:  200 LE (147 kW) 3500-as fordulatszámon

maximális nyomaték:     470 Nm 1700-2500-as fordulatszámon

 • soros öthengeres motor
 • DOHC vezérlés, 20 szelep
 • könnyűfém hengerfej
 • közvetlen befecskendezés nagynyomású, közös nyomócsöves,
  többpontos üzemanyag-befecskendező rendszerrel
 • turbófeltöltő
  töltőlevegő-hűtővel
 • kettős tömegű lendkerék
 • elektronikus gázpedál.

Ford Transit 200 LE motorral 

 

 

 

2010-et írunk. Történetünk valahol Szicíliában játszódik egy festői tengerparton, ahol egy 10-15 autóból álló kis kolónia verődött össze. Vegyes csapat. Főleg olaszok, néhány francia, holland és akad egy német család is. Nagy nap a mai, a foci VB döntőjének a napja. Olaszok a németek ellen. Még egy óra van a kezdésig. Az egyik lakóautó tetején kinyílik egy automata antenna, és egy perc múlva az olasz kommentátor izgatott hangja tölti be a tengerpartot. Persze a németek is készülnek. Grillező felállítva, sör behűtve. A férj kitekeri a tányért, és elkezdi forgatni az antenna rúdját, a felesége meg mondaná, hogy mit lát a képernyőn. A két nagyfiú várakozva ül a TV előtt, de nem jön a jel, a meccs meg már elkezdődött… idegesség, veszekedés. A digitális technika ezúttal kifogott rajtuk. A csalódásra csak az lehet gyógyír, hogy végül a német csapat nyert, 11-esekkel, de erről sajnos ők már lemaradtak.

Kedves Olvasónk! 

A történet persze csak vízió, a jelenség viszont nagyon is valós. A digitális technika ma már szinte teljesen kiszorította az analóg sugárzást. Hagyományos kézi állítással egy digitális jel befogásához isteni szerencse, esetleg ügyes trükkök, de leginkább megfelelő műszer kell.

Nincs még egy olyan lakóautókra, lakókocsikra szerelhető berendezés, amit annyi misztikum venne körül, és annyira megosztaná a közvéleményt, mint a szatelit antenna. Van, aki nem tud meglenni nélküle, van, aki feleslegesnek tartja, és van, aki utálja, mert drága, de titkon mindenki vágyik rá. Van azért abban valami csoda, amikor ember nem lakta vidékeken felnyílik egy tányér, letapogatja az eget, és egy perc múlva a nagy semmiből 5000 csatorna közül választhatunk a TV képernyőjén.

Készítettünk egy mini tanulmányt, mely szándékaink szerint kiemeli a műholdas műsorszórást a misztikus ködből, és megpróbálja közérthető módon bemutatni a mögötte álló lenyűgöző technikai hátteret és az előtte álló fantasztikus lehetőségeket. 

Kíváncsi Ön arra,

 • hogy milyen elven, hogyan működnek a műholdak,
 • hogy mi a szerepe a geostacionárius pályának,
 • hogy hogyan lehet műholdnak lábnyoma a Földön,
 • hogy milyen az analóg és a digitális sugárzás,
 • hogy milyen mobil műholdvevő rendszerek vannak,
 • hogy hogyan lehet a legjobban beállítani a vételt,
 • hogy milyen kódolt és kódolatlan adások foghatók?

Olvassa el "A tam-tam dobtól a műholdas távközlésig" című, a témát (és reméljük csak azt) alaposan kimerítő írásunkat.Smiley

Egy kis magyarázkodás: A műholdas technika annyira izgalmas, édekes és szerteágazó, hogy egyszerűen nem lehet röviden írni róla, ezért előre is elnézést kérünk Öntől, ha egy kicsit hosszú lett. Reméljük, érdekesnek találja.

Ha Önnek vannak tapasztalatai a műholdas televíziózással kapcsolatban, ha van véleménye, ellenvéleménye, esetleg szakember, aki szívesen kiegészítené vagy kommentálná az olvasottakat, akkor írjon ide: info@levanter.hu

A kérdéseit is szívesen megválaszoljuk, küldje el őket!

   Üdvözlettel:

Zelena Ferenc     és     Bánfai Zsolt        

 

u.i: Ugye nem felejtette el? A Budapesti Karaván Szalon február 12. és 15. között lesz a HUNGEXPO Vásárközpontban. Felvonul az egész lakóautós, lakókocsis szakma, mert hogy mindenki ott lesz, aki számít, közel 40 kocsival, immár több mint 3000 m²-en.  

u.u.i: A következő hírlevelünkben elmondjuk, hogy hogyan lehet ingyenes belépőjegyeket igényelni, és hogy milyen feltételekkel lehet a nyereményjátékunkban, résztvenni, ahol a fődíj... 


 Levanter Kft.     1149 Budapest, Mogyoródi u. 16-20.     tel: 06-1/220-7976      e-mail: info@levanter.hu