Érdekes és hasznos információk, gyakorlati tanácsok azoknak, akiknek a világ megismerése nem csupán cél, hanem életforma.

Régi kedves cimboránk, Béla - aki mondhatni, még a szomszéd henteshez is lakóautóval közlekedik - igencsak megjárta a tavalyi olasz kiránduláson. Történt, hogy Pisa-ba érkezve leparkoltak a forgalmas belvárosban, majd kivették a lakóautó mélyhűtőjéből az otthon nagy gonddal előkészített töltött káposztát, és kirakták az asztalra, hadd olvadozzon, amíg ők várost néznek. Mire visszaértek, addigra bizony már csak a feltört lakóautót és a kaja - szó szerint - hűlt helyét találták.


Kedves Olvasónk!

A fenti történet akkor jutott eszembe, mikor kedves olvasónk, Kata arra kért bennünket, hogy egy hírlevelünkben szedjük össze a lakóautós biztonsággal kapcsolatos tudnivalókat. Hát íme!

Először beszéljünk a magára hagyott autóban elhelyezett értékeink biztonságáról! Járművünk könnyű célpont, hiszen mindenki számára világos, hogy az életünkhöz szükséges ruhákat, élelmiszereket benne tároljuk. És az elmúlt néhány évben tapasztalt betörések célpontja ez volt. Olaszország és Spanyolország a leginkább veszélyes ebből a szempontból: a "megélhetési betörők" visznek minden személyes cuccot, amit a kocsiban találnak. Európa más területein aránylag biztonságban tudhatjuk értékeinket, de azért nem árt az óvatosság. Védekezésül néhány jó tanács:

  • A fent említett országokban lehetőség szerint soha ne hagyjuk őrizetlenül az autót, főleg nem nagyvárosokban, vagy a turisták által sűrűn látogatott látványosságoknál. Keressük a lakóautó kikötőket, ott általában valaki van a parkoló autókban.
  • Nagyobb értékeket, iratokat soha ne hagyjuk a kocsiban, vagy legfeljebb a megfelelően beépített széfben.
  • A látható helyeken - műszerfal, ablakok közelében - ne maradjon semmi olyan tárgy, ami vonzza a rosszfiúkat. A GPS készülék - vagy annak a szélvédőn hagyott tartója - különösen csalogató.
  • Használjunk biztonsági zárakat, riasztót, de azért ne építsünk rácsos ablakos börtönt a lakóautóból. Ne felejtsük el, hogy a jármű alapvetően a kellemes szabadidő eltöltést szolgálja!
  • Kössünk biztosítást a poggyászra is! Erről sokan elfelejtkeznek, pedig ha már megtörtént a baj, akkor legalább a biztosító egy részét megtéríti a kárnak. A kötelező és casco biztosítások erre nem nyújtanak fedezetet!

Második körben vizsgáljuk meg az éjszakai biztonságunkat a lakóautókban! Bár az utóbbi időben nem találkoztunk olyan esettel, amikor az alvó utasok mellől vitték volna el az értékeiket, de az éjszakázó hely körültekintő megválasztása nagyon fontos. Akik mindig csak kempingbe mennek, azoknak ez a fejezet véget is ért. A kötetlenséget jobban kedvelő, a kevésbé félősek számára ott vannak a gombamód szaporodó lakóautó kikötők, vagy a szabadon éjszakázás - bivakolás - lehetősége.

  • Az Európa útjain szaladgáló majd' egymillió lakóautó számára folyamatosan nyílnak a lakóautó kikötők, ahol a víz- és áramvételi lehetőség, valamint a szennyvíztartály és WC ürítésén túl biztonságban éjszakázhatunk némi díj ellenében. Általában itt nem vagyunk egyedül, sőt a frekventált helyen lévő parkolókba van úgy, hogy be sem fér a későn érkező vándor. A lakóautó kikötők helyéről, szolgáltatásairól és áráról internetes adatbázisokból, vagy könyv formájában kiadott atlaszokból kaphatunk információt.
  • Az autópályák parkolóiban többnyire biztonsággal eltölthetünk egy-egy éjszakát, de számolnunk kell a zajjal. Válasszuk inkább a személyautóknak, vagy a kifejezetten lakóautóknak fenntartott helyeket - szinte bizonyos, hogy hamarosan egy másik lakóautó is odaparkol mellénk.
  • És elérkeztünk a lakóautózás egyik legkényesebb és egyben legszebb részéhez: a bivakoláshoz. Elfogódott vagyok ezügyben, hiszen Európa jelentős részét így jártuk be, és az elhagyatott tengerparti naplemente, vagy a görög hegyi pásztor kecskéinek kolompolása hajnalban soha nem felejthető élmény. Ahol kifejezetten nem tiltják, ott városokban, bevásárlóközpontok parkolóiban is alhatunk. A kempingbuszok tulajdonosai a kevésbé feltűnő járműveikkel itt előnyben vannak. Kinek-kinek saját józan belátása és tűrőképessége alapján kell mérlegelnie, hogy a kinézett hely megfel-e az éjszakázáshoz.

Bár itt és most folyamatosan a biztonsági kérdések kerültek szóba, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a lakóautózás a gondtalan, szabad időtöltésről szól. Ez a jármű egy ideális eszköz a csavargáshoz! Ha betartjuk az alapvető óvatossági szabályokat, akkor felejthetetlen élményekben lesz részünk.

Üdvözlettel:
Zelena Ferenc


2011/08.

ÚJDONSÁG!!

Az idei évben a lakóautók bérlését Üdülési Csekkel is fizethetik tisztelt Ügyfeleink.

Ha Önt is érdekli ez a lehetőség, akkor gyorsan hívja a következő telefonunkat, mert a szabad helyek már nagyon fogynak:

30/9250-682


Visszatekintés a Lakóautó Börzére

Talán még soha nem volt ilyen sikeres a lakóautók piaca, mint idén tavasszal.

Az előzetesen regisztrált autók szép számmal töltötték meg a telepünket: 30 különböző korú, állapotú és árú lakóautó kellette magát április 16-án, szombaton.

Persze ez még önmagában kevés a sikerhez, kellett a komoly vásárló érdeklődők jelenléte is. Azt, hogy ők is jelen voltak, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy három üzlet meg is köttetett még a helyszínen, vagy a rendezvényt követő napokban.


A német autóklub, az ADAC kiadásában évről-évre megjelenik az európai lakóautó kikötők gyűjteménye. Ebben 25 ország közel 4000, lakóautók számára kialakított parkolójáról találunk meg minden szükséges információt.

A katalógushoz jár egy kártya is, melynek tulajdonosa 1200 kempingben vehet igénybe kedvezményeket.

A kiadvány ára: 5.500 Ft.

Utánvéttel is megrendelhető, ez esetben a DPD futár 1.900 Ft-ért szállítja házhoz a csomagot.

Megrendelés:
Telefon: 30/9250-682 info@levanter.hu

Levanter Lakóautó Kft. 1149 Budapest, Mogyoródi u. 16-20. telefon: 06-1/220-7976 e-mail: info@levanter.hu
www.levanter.hu