Érdekes és hasznos információk, gyakorlati tanácsok azoknak, akiknek a világ megismerése nem csupán cél, hanem életforma.

Kedves Olvasónk!


Bizonyára Ön is látott már valami ilyesmi címkét, amikor mosógépet, hűtőszekrényt vásárolt:

Nos, novembertől egy újonnan érvénybe lépő EU-s szabvány alapján a forgalomba kerülő autóabroncsokat is minősíteni kell, méghozzá az üzemanyag-hatékonyság, a nedves úton mért féktávolság és a gördülési zaj alapján. 

A címkén az A a legjobb, míg a G a legrosszabb besorolást jelenti. A nagyobb zajt a több fekete ív jelzi az alsó piktogramon.

Értelmezzük egyesével a három mezőt!

ÜZEMANYAG-HATÉKONYSÁG
A jármű üzemanyag fogyasztásának kb. 20%-áért a gördülési ellenállás tehető felelőssé. Menet közben az abroncs deformálódik, melegszik, ezek mértéke jelentősen függ a gumiabroncs sajátosságaitól. Az A vagy a G kategóriás abronccsal szerelt jármű fogyasztása között akár 7,5% eltérés is lehet! Természetesen itt jelentős tényező a guminyomás, ezért törekedni kell a gyári előírt érték betartására.
A téli gumik gördülési ellenállása a mintázat kialakítása miatt általában nagyobb, mint a nyári abroncsoké, ezért az azonos minőségű téli gumi besorolása rosszabb lehet.

TAPADÁS NEDVES ÚTON
Biztonsági szempontból egy gumiabroncsot talán legjobban a nedves úton mért féktávolság minősít, ezért a címkén megadott értékek közül erre a legcélszerűbb odafigyelni. Az egyes kategóriák között a fékút kb. 2,6 m-rel nő, tehát a legjobb és a legrosszabb abroncs között a különbség több, mint 15 m

GÖRDÜLÉSI ZAJ
Az érték a 80 km/h-val haladó jármű gumijai által keltett külső zaj. A decibel nem lineáris, hanem logaritmikus skála, legjobban ez felel meg az emberi hallószerv működésének. 3dB-lel nagyobb érték a zajkibocsátás kétszeresét jelenti. Számokban: egy 72dB zaj értékű gumiabroncs kétszer olyan hangos, mint egy 69dB értékű.

 

Természetesen a címke csak segít a választásban. Sok-sok további tényező - pl. ár, futásteljesítmény stb. - szerepet játszik a döntésben, és bizony érdemes olvasgatni a független szervezetek, szaklapok tesztjeit is. A németül tudók számára egyből ajánljuk is a Promobil friss cikkét, amelyben a lakóautókra szánt téli gumikat vizsgálják. A cikk elolvasásához kattintson a következő képre:


Üdvözlettel:
Zelena Ferenc és Dezső András


2012/14.

 

Lezajlott az első általunk szervezett lakóautós vezetett túra, szeptemberben 2 hétig Erdélyben voltunk egy csoporttal. Az útról az egyik résztvevő által írt részletes beszámolót itt olvashatja, megnézheti a fényképeket és a vendégkönyv bejegyzéseit:

ERDÉLY 2012

Nagyon sok dicséretet kaptunk az úton és utána is, a csoport tagjai rengeteget segítettek abban, hogyan alakítsuk-finomítsuk a következő szervezéseinket.

Az összegyűjtött kedvező tapasztalatok alapján már most tervezzük a jövő évi útjainkat. Így előzetesen csak annyit, hogy

2013. június:
ERDÉLYI KÖRTÚRA

2013. szeptember:
MACEDÓNIA és ALBÁNIA FELFEDEZÉSE

szerepelnek a programban. A részletekről hírleveleinkben fogjuk tájékoztatni!

 
Levanter Lakóautó Kft. 1149 Budapest, Mogyoródi u. 16-20. telefon: 06-1/220-7976 e-mail: info@levanter.hu
www.levanter.hu