KERESÉS

FacebookYoutubeFeed

Lakóautós utazás a Baltikumban
Képes beszámoló napról-napra

2017. július 2. vasárnap
Ha az ember északnak indul, akkor ne csodálozzon, ha kiadós záporok kísérik az útját. Még július közepén is. De sebaj, vidám kis társaság gyűlt össze ma estére a kaunasi kempingben, hogy együtt vállalkozzunk a Baltikum felderítésére. Kinek a szauna, kinek pedig a pálinka adott lehetőséget a felmelegedésre. Készen állunk arra, hogy nekiinduljunk az előttünk álló 3 hétnek!

 

2017. július 3. hétfő
Jókedvű társaságunk a kisebb-nagyobb nehézségeket szerencsésen átvészelve elérkezett Litvánia nyugati csücskébe, szembenézünk a Kúr-földnyelvvel. Sajnos egy szép, nagy és viharos vízfelület választ el tőle bennünket, és az időjárás előrejelzések szerint holnap semmi jóra nem számíthatunk. Mindenesetre ma egy jó meleg káposztalevessel és a többség egy finom roston süllővel ünnepelte a megérkezést. 

2017. július 4. kedd
Tulajdonképpen ma nem történt semmi említésre méltó. Hacsak az nem, hogy Béla állítólag csecsemő korában aludt utoljára annyit, mint ma. Ugyanis a rossz idő miatt nem tudtunk áthajózni a földnyelvre, így az általános lustálkodás volt a fő program, meg a szomszédos világítótorony és a madárbefogó hálók megcsodálása.

2017. július 5. szerda
Ma végre az időjárás is kegyeibe fogadott bennünket, így ki-ki a maga módján rohamozta meg a Kúr-földnyelvet. A siker teljes volt, mindenki aki arra járt az széles mosollyal mesélt este az élményiről. Volt még ma Borostyán Múzeum, meg a Hidegháborús Emlékhely látogatása is. Este aztán a kempinget üzemeltető család jóvoltából igazi szállodai körülmények között - szúnyogmentes helyen - tartottuk az élménybeszámolót. Nehezen megszokható, hogy este 10-kor vaku nélkül lehet fényképezni (ld. mai utolsó fotó).


2017. július 6. csütörtök
Elhagytuk Litvániát és Lettország neves tengerparti üdülőhelyén, Jürmalában vertünk tábort egy pár napra. Útközben belekóstoltunk a lett történelembe (Rundale-kastély) és a jelenkorba (időnként nagyon vacak minőségű utak) is. Kempingünk közvetlenül a tengerparton fekszik, őszintén bízunk a holnapi jó időben.

2017. július 7. péntek
Reggel az a kép fogadott bennünket, hogy a szomszédos faházban lakó lettek a ház előtt ültek a napon fürdőruhában és kávéztak. Kb. 15° volt.  Mindenesetre jó előjelnek bizonyult, mert szinte egész nap szép kitartott a szép idő, néhányan térdig is belemerészkedtek a tengerbe. A többség bringázott, kirándult a környéken, szóval élveztük a szabad napot.

2017. július 8. szombat
Riga, Lettország fővárosa volt a mai program. Kempingünből bevonatoztunk a városba, majd egy helyi idegenvezető segítségével egyből a piacra tértünk be. Aztán egy kiadós séta az óvárosban, majd egy ebéd volt a program. Ez utóbbi nemi betekintést engedett Lettország különböző régióinak étkezési- és sörivási kultúrájába is. Közben végre megérkezett Bori és Zsolt is, akik sajnos csak később tudtak otthonról utánunk indulni.

2017. július 9. vasárnap
Valószínűleg nem túlzás azt állítanunk, hogy ma egy világszínvonalú kiállítást láttunk a Rigai Autómúzeumban. Csodálatosan helyreállított autók mellett 21. századi interaktív technológia tette hihetetlenül élvezetessé a bemutatót. Utána pedig a Szovjetunió örökségeként megmaradt polgári védelmi bunkert néztük meg egy helyi idegenvezetővel, akinek a poénjai és fapofa megjelenése miatt évekig emlékezni fogunk a látogatásra. Az már csak hab a tortán, hogy Lettország legszebb tájain egy tó partján van a kempingünk az elkövetkezendő két éjszakára.

2017. július 10. hétfő
Jól átlustálkodtuk a mai szabad napot. Mindössze a mindig vidám "Gombi házaspárok" indultak neki egy kirándulásnak, hogy megnézzék a környékbeli csodálatos környezetben felépült lakóparkot, meg Zsolték motorozták le a szokásos 200 kilométerüket. Volt négy bátor jelentkező, aki megmártózott a kemping melletti tóban. Este Ibolya és Sanyi meglepett bennünket egy kis vodkás-kaviáros kóstolóval, aztán beizzítottuk a kemping valamennyi grillsütőjét és egy kellemes vacsorával átmenetileg búcsút vettünk Lettországtól.

2017. július 11. kedd
Észtország, Tallinn. A mai adagunk kb. 300 km teljesítése volt. Közben persze volt lehetőség programok közt válogatni. A Soomaa nemzeti park nemcsak a gyönyörű kirándulási lehetőségekkel, hanem sáros útjaival is csalogatta a vállalkozó kedvűeket. A többség a tengerparti üdülővárost Parnu-t látogatta meg, hogy mire eláll az eső valamennyien megérkezzünk arra a beton placcra, amely most két napig az otthonunk lesz. Azért este még volt egy kis időnk a környék nevezetességeinek felderítésére is hiszen csak 11-kor sötétedik.

2017. július 12. szerda
Szomorkás időben kezdődött a mai városnézésünk, de csak azért, hogy utána már minden perc napsütésnek jobban tudjunk örülni. Tallinn szép. Hihetetlenül gyorsan fejlődik és a sok turista mellett is élhető városnak tűnik. És Siiri, az idegenvezetőnk csak mesélt és mesélt, hogy mostanra egy kicsit talán jobban megértsük az itt élő emberek gondolkodását-életét. Délután a szabad programban a többség a Tengerészeti Múzeumba ment, hogy végig kússzák-másszák az ott kiállított tengeralattjárót. Ildikó két jó cselekedetéről volt még híres a mai nap: a talált pénztárca és a gyűrű is visszakerült a gazdájához.

2017. július 13. csütörtök
Az Észt Szabadtéri Múzeumban kezdtük a mai napot, majd a lassan ismét megeredő esőben még többen megnézték Tallin egyik legszebb épületét, a Kadriorg palotát. Aki a Viru-lápra is bemerészkedett egy túra erejéig, az bizony pacallá ázva tért vissza a lakóautóba, hogy gyorsan száraz ruhára váltson. Este a megbeszélést is csak úgy röptében, egy előtető alatt állva tartottuk meg, és erősen bízunk a holnapra napsütést ígérő időjósokban.

2017. július 14. péntek
Napsütés, gyönyörű erdők, kastélyok, tenger és vándorkövek. Röviden ezek jellemezték a mai napot. Mindenki a saját tempója szerint járta be a vidéket, bringázott, autózott, motorozott, vagy sétált. És hallgatta a szomszéd falu jazz fesztiválján a fellépőket. A rossz hír az, hogy sajnos Zsolt nem talált cukrászdát a környéken :-) Nem mellesleg Észtország talán legszebb nemzeti parkjának közepén vagyunk.

2017. július 15. szombat
Délelőtt megnéztünk együtt egy - már csak múzeumként üzemelő - olajpala bányát, majd megszabadulva a sisakoktól és a bányászkabátoktól délnek vettük utunkat. Kastélyok, kolostorok, a Peipsi-tó voltak a látnivalók között, de még egy igazi zsibvásárba is belebotlottunk. A legnépszerűbb célpont a Tartu városában található orosz étterem volt. Estére aztán Vöruba, utolsó észtországi kempingünkbe érkeztünk, ahol gyorsan megkóstoltuk az útközben vásárolt nagyon finom füstölt halat.

2017. július 16. vasárnap
Rá kellett készülnünk a holnapi hosszú útra, így ma pihenő napot kapott a csapat. Némi kis kirándulások mellett a fő attrakció a szaunázás volt. A füstös és a finn szaunát is befűtötték a kedvünkért és még a kettő közti tó hőmérséklete is alkalmas volt a hűtőfürdőzésre. A közeli erdőkben gomba, szamóca és áfonya várta a gyűjtögető kedvűeket. Este egy közös vacsora után hosszasan tűnődtünk a térkép felett, hogy holnap melyik utat válasszuk.

2017. július 17. hétfő
Mára egy feladatunk volt: mielőbb átjutni Lettországon. Sajnos az ország keleti felében hagyományosan nagyon rosszak az utak - folt hátán folt. Ha valamit nem szeretnek a lakóautók, akkor ez az. Meg a rengeteg útépítést, amivel a lettek szeretnék a fent említett helyzetet jelentősen javítani. Egy biztos: ha pár év múlva újra jövünk, akkor az a csoport már vadonatúj utakon száguldozhat. A lényeg, hogy estére valamennyien megérkeztünk a litván tóvidékre.

2017. július 18. kedd
Busszal indultunk neki, hogy a környékbeli látnivalókat felkeressük. Gyönyörű kilátás a mindenfelé felbukkanó tavakra, majd egy vizimalom és az erdő mélyén megbúvó méhészeti múzeum volt a délelőtti program. Egy jó litván ebéd után sörgyár látogatásra indultunk, ahol elméleti és gyakorlati kiképzést kaptunk a kiváló helyi sörökből. Csoda-e hogy olyan vidám volt a társaság a hazafelé úton?

2017. július 19. szerda
A szabad délelőttöt mindenki azzal töltötte, hogy a végre gyönyörűen sütő napon lustálkodott. Vagy elment egy kisebb túrára a környékbeli erdőben. Aztán a kirándulásunk egyik legszebb útján elindultunk Vilnius felé, hogy útközben még megálljunk az Európa földrajzi közepére épített parkban. A főváros két meglepetéssel várt bennünket. Egyrészt széles, zölddel övezett sugárútjai és felhőkarcolói igazi világvárost sejtetnek. Másrészt - utunk során először - olyan kempingbe érkeztünk, amely szépen tele volt, így keresgélnünk kellett a szabad helyeket.

2017. július 20.csütörtök
Vilnius belvárosát jó öreg orosz trolibusszal közelítettük meg, majd délelelőtt egy helyi idegenvezető segítségével ismertük meg a nevezetességeket. Kis csapatunk már a fáradság jeleit mutatta és kevéssé volt fogékony Napóleon itt végrehajtott "hőstetteire".  A délutáni szabadprogram után az esti összejövetelünk külön apropóját István születésnapja adta. Ez jó alkalom volt nemcsak az ünneplésre, hanem egy kicsit elmélyültebb beszélgetésre is.

2017. július 21. péntek
Utolsó napunkat az egykori Litván Nagyhercegség fővárosában, Trakaiban töltöttük. A kempingből a némi késéssel megérkező hajó vitt minket a várba. Ott egy idegenvezető segítségével ismerkedtünk az ország dicső múltjával, majd egy kis séta a városban és már hajókáztunk is vissza a lakóautóinkhoz. Záró eseményként egy felejthető menüvel bíró közös vacsora, majd a szokásos esti beszélgetésünk következett. Holnap indulás hazafelé. Jó utat kedves utastársaink! :-)

 

 

Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.