KERESÉS

FacebookYoutubeFeed


FÉNYKÉPES ÚTINAPLÓ
MACEDÓNIA - ALBÁNIA 2013. 09. 08 - 09. 21.

2013. 09. 08. vasárnap
Hosszú út után a csapat hiánytalanul megérkezett a szkopjei kempingbe. Út közben a vállalkozó kedvűekkel megnéztünk egy 4000 éves csillagvizsgálót is. Este már sötétbe fordult a jó hangulatú megbeszélés a következő napok programjáról.

Az első találkozó Kokino-ban  Szépen felsorakoztunk  Némi hegymászás után

Kilátás Kokino-ból  Kokino napsütésben  A csoport a "trónon"

Szél, napsütés, mosoly  Panoráma Kokino-ról  Magyar konvoj

Az első esti megbeszélés

2013. 09. 09. hétfő
Szép hosszú napunk volt. Az egész napos buszos kirándulás során először egy igazán különleges helyen jártunk: a Kőbabákat néztük meg. Majd a Balkán legrégebbi városával, Kratovóval ismerkedtünk. Egy kiadós ebéd után a szkopjei sétával zártuk a napot.

A reggeli indulás előtt  Mobil útakadály  Háttérben a Kőbabák

A Köbabák  Bőrdudás bácsi Kratovóban  A kratovoi templom ikonjai

Macedón pizza  Monumentális szobor Szkopjében  Szkopjei csoportkép
 

2013. 09. 10. kedd

Ma mindeki szabadon választhatott a programok között: kolostotok, mecsetek és egy gyönyörú kanyon szerepelt az "étlapon". Az estét már az Ohrid tó partján tötlöttük - még mindig Macedóniában. A mindenki által kiemelt fő csoda ma a tetovói festett mecset volt.

Freskók a Matka-szorosnál  Templom a Matka-szorosban  Hajózás a Matka-szorosban

A csoport másik fele  Festett mecset, Tetovo  Festett mecset, Tetovo

Festett mecset, Tetovo  Dervis kolostor, Tetovo  Festett mecset

 

2013. 09. 11. szerda
Az időjárás ma nem volt igazán kedvünk szerint való. Ohrid csodálatos városának megnézése  a program, amelyet állandó zivatarok és az esőtől való menekülésünk szabdaltak fel. Késő délutánra végre kitisztult az idő, és ekkor teljes szépségében tárult elénk ez az ősi város és a tó is. Az egyfogú tengerészről és az omlós báránysültről a résztvevő családtagok majd személyesen számolnak be.

Kemping az Ohrid-tónál  Kemping az Ohrid-tónál  Ohrid városa

Az Ohrid-tó látképe  Szent-János templom, Ohrid  Ohrid látképe

Kirándulás az egyfogú hajóssal  Szent Panteleimon templom, Ohrid  Ókori amfiteátrum Ohridban
 

2013. 09. 12. csütörtök
Az időjárással dacolva alakítottuk a mai programot. Az Ohrid tó partján megnéztünk egy nagyon látványos őskori skanzent, majd egy gyönyörű ortodox templom-kolostor együttest. Aztán a Prespa-tóhoz buszoztunk át és egy kiadós ebéd adta az alapot a négy jóféle macedón bor megkóstolásához. A Prespa tó mélységéről és a víz hőmérsékletéről Jancsi tud részletesen beszámolni. Szegény busz sofőr a visszafelé úton élvezhette a csoport magyar népzenei jártasságát.

A csoport az Ohrid-tó partján  A Csontok Öble Múzeum  A Csontok Öble Múzeum

Szent Naum templom  Folyik az idegenvezetés  Szt. Naum

A Prespa-tó  Ebéd a Prespa-tó partján  Borkóstoló után
 

2013. 09. 13. péntek
Hát nem volt egy egyszerű nap. Megküzdöttünk a "kiváló" albán utakkal, a GPS készülékek minden nyűgével, de végül mindannyian az Égei-tenger partján egy ici-pici kempingben töltjük az éjszakát. Azért voltak ma gyönyörű tájak és egy szép város - Gjirokastra - is a programban.

Találkozó Gjirokastra-ban  A busz, amely felment a hegyre  Gjirokastra óváros

Csoportkép a fellegvárban  Óratorony a közelgő viharban  Lakóautók egy szerpentinen
 

2013. 09. 14. szombat
Ma két igazi gyöngyszemet láttunk: az ókori ásatásokat Butrint városában, majd a Kék Szem forrást, amelyet napi több millió literes vízhozama tesz különlegessé. Nem kellett sokat autóznunk a következő kempingig, de az sokáig tartott, mert a tenger mellett futó út minden kanyar után más és más csodálatos kilátással kápráztatott el bennünket.

Ébredés Ksamil-ban  Úton Butrint felé  Kilátás a butrinti várból
Strand, Saranda  Látkép az Égei-tengeren  A Kék Szem forrás
Végtelen strandok  Ókori színház Butrint-ban  Butrint
 

2013. 09. 15. vasárnap

Ma igazából pihenő nap volt. Már annak, aki pihenni akart. Ők - a többség - strandoltak, élvezték a kristálytiszta és meleg tengert. A vállalkozó kedvűek viszont terepjárókkal kapaszkodtak fel a környező hegyekbe és lélekzet elállító panorámákkal találták magukat szemközt. Meg igazi, turisták által alig látott, eldugott albán falvakkal. Este a kemping tulajdonosa süt nekünk roston halat, hogy miképpen sikerült a vacsora, arról majd holnap töltünk fel képeket.

Tengerparti kemping, Himara  Kemping, Himara  A kemping mögötti hegyek

Egyre fogynak a bunkerek  Terepjárós kiránduláson  Ide lakóautó nem megy fel

Lenyűgöző hegyek  Csobbanás az Égei-tengerben  Végre egy kis pihenő
 

2013. 09. 16. hétfő

Hát íme a tengeri fogas, amely társaival együtt a roston végezte. Meg a hasunkban. Egy kellemes este után reggel nekiindultunk a Llogara-hágónak, ahonnan ezer méterről nézhettünk le a tengerre. Utána egy gyönyörű elhagyatott várat láttak, akik odataláltak, majd "kitűnő" utakon jutottunk be a kempingbe. Itt szinte a hullámok nyaldossák az autóink kerekeit. Pazar a környezet, a naplemente meg egyszerűen káprázatos.

Naplemente Himara-ban  A tengeri fogas...   ... és a maradéka

Kilátás a Llogara-hágóról  Bashtova vára  A kempingünk saját szigete

Tengerre nyíló ablakok  Naplemente az Adrián  Esti csoport megbeszélés
 

2013. 09. 17. kedd
Mai kirándulásunk Berat-ba, egy igazi múzeum városba vezetett. A csoport számára meglepetésként egy Tiranaban élő magyar idegenvezető kísért el bennünket, akitől rengeteg mindent megtudtunk az albán élet szépségeiről. Egy kiadós ebéd után buszoztunk vissza a kempingbe és éppen megúsztuk, hogy a felhőszakadás a szabadban érjen bennünket. Azért még egy boltot útba ejtettünk: úgy tűnt minden otthon maradottnak visznek haza a csoport tagjai ajándékot :-)

Rafi, a magyar idegenvezető  Berat, az "ezer ablakos" város  Berat török negyede

Fő tér, Berat  Téren dominózó férfiak  Onufri Múzeum, Berat

Leselkedő néni  Régen ENVER, ma NEVER  Svéd asztalos albán ebéd
 

2013. 09. 18. szerda
Este 10 óra, Shkodra, Albánia, telihold. Mögöttünk a tó, előttünk az Albán-Alpok hegyvonulatai. Megettünk ma több tucat bureket, és épségben elértünk az utolsó kempingbe. A csapat fáradt, de lelkes. Majd otthon jól kipihenjük magunkat...

Reggeli hullámok az Adrián  Skander Bég vára, Kruje  Bazár Kruje-ban

Néprajzi Múzeum, Kruje  XVI. századi híd Mes-ben  Magyar turisták a hídon

Albánia a kontrasztok országa  Látkép a kempingből  Megérkeztünk! Kulcs akasztás!
 

2013. 09. 19. csütörtök
Ma ismét nehéz napunk volt. A tecnika igazi csodái, a sokat látott Mercedes kisbuszok segítségével eljutottunk az Albán-Alpok legbelső részeibe. Igaz nagyon megszenvedtünk az élményért - összesen majnem 6 órányi úttalan utakon való zötykölődéssel - de a látvány és a hangulat, no meg a rakival felvezetett ebéd a csapat jó részét kárpótolta a nehézségekért.

Naplemente a kempingben  Úton Theth felé  Pihenő a felhők felett

Ebéd Theth-ben  Az Albán-Alpok  Séta az esőben

Mögöttünk az Albán-Alpok  Hagyományos épület Theth-ben  Albán busz sofőrök

2013. 09. 20. péntek
Az utolsó együtt töltött napunk igazán jól sikerült. Hajókiránduláson voltunk a Koman-tavon, de előtte még megcsodáltunk egy frissen levadászott medvét is az út mellett. Ragyogó napsütésben csónakáztunk végig a meredek sziklafalak között. Visszafelé egy shkodrai városnézés-fagyizás is befefért a programba. Este a búcsú vacsorával zárult a közös túra.

A Koman-tó  A frissen elejtett medve  Indulunk hajókázni

Meredek sziklafalak között  A látvány lenyűgöző  Itt kötött ki régen a komp

Shkodra főutcája  Jó hangulat a búcsú vacsorán  Hová menjünk jövőre?

 

Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.