FacebookYoutubeFeed
 feria1 800
Feria de Abril Sevillában

A híres fesztivál, az egy hétig tartó Feria de Abril teljesen világi ünnep, ahol meghatározó szerepet kap a zene és a tánc, természetesen mindez fenséges ételektől roskadozó asztalokkal. Hintókon fodros ruhás, életvidám lányok-asszonyok, lóháton klasszikus ruhába öltözött férfiak vonulnak végig a városon, miközben folyik a sherry és ropják a sevillana-t.
Többszörösen is érdemes Húsvét táján érkezni. A húsvéti ünnepek után két héttel, 2018-ban április 15. és 22. között ugyanis megkezdődik a hatalmas flamenco-fiesta, a Féria de Abril. Minden városnak megvan a maga fériája az év valamelyik hetén, de a sevillaiak büszkélkedhetnek Andalúziában, de még Spanyolországon belül is, a legnagyobb szabásúval. Az ünnepségsorozat a 19. században marhavásárként indult, de mára valóságos andalúz folklórfesztivállá vált, ahol hatalmas sátrakban folyik az eszem-iszom, szól a zene és kopognak a flamenco-táncosok cipői. A fesztiválnak otthont adó városrészbe hagyományosan lovon, kocsin érkeznek a résztvevők, andalúz öltözetben – a nők szigorúan fodros flamenco-ruhában. Nappal is egymás után következnek a programok, de este indul csak be igazán az élet és a mulatozás.
A mulatságok jelenlegi helyszíne a Sevilla délnyugati felén található Los Remedios városrész, ahol a Guadalquivir folyó mentén egész évben hasonló nagyszabású rendezvények, cirkusz, vidámpark, vásár kap helyet. Az 1920-as évektől vette fel jelenlegi formáját, amikor szabályos utcahálózatban fogták egybe a sátrak (caseta) egyre növekvő rendszerét. Évről-évre változó formájú, de pompázatosan kivilágított bejárati kapu vezet a 20 000 papírlampionnal megvilágított kis városkába. Az utcákat híres torreádorokról nevezik el, s ma már 15 utcában több mint 1000 sátor található, melyet családok, vállalatok és szervezetek állítanak fel. Az ünnep gyakorlatilag egy társadalmi szintre emelt, családi és baráti körben megtartott orbitális eszem-iszom, tánccal-zenével - hagyományos helyen és keretek között.
A Féria mulatságainak jó része magánsátrakban folyik, itt a családok, baráti társaságok esznek-isznak, külsősök nem juthatnak be. A gyerekek ugyanúgy részt vesznek benne, mint a felnőttek. Gyakorlatilag a spanyolok ezen a módon tartják élőben a családi szálakat és szociális kötődéseiket. A sátrak déltől este 8-ig, majd lámpagyújtástól hajnalig csak leeresztett függönyök mellett, mintegy zártkörű klubként működnek.
A közösségi sátrak azonban mindenki számára nyitva állnak, itt a helyi ételek és borok mellett a flamenco sevillai műfajával, a sevillanaval is megismerkedhetünk. A féria idején minden nap tartanak bikaviadalokat, amelyek állítólag mindig a szezon legjobbjai. Az ünnepi hét idejére bezárnak az iskolák, a vállalatok lehúzzák a rolót, és gyakorlatilag megszűnik minden más működni.

A tavalyi ünnepség sorozatról egy összefoglaló videó itt nézhető meg:


Forrás: otptravel.hu

feria800

 

KERESÉS

Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá!