ÁLLAPOTFELMÉRÉS


Állapotfelmérés - eladás, vagy vásárlás előtti átvizsgálás

Ha Ön egy vadonatúj lakóautót vásárol, joggal elvárhatja, hogy az hibátlan, sérülés mentes legyen és minden  szerkezeti egysége tökéletesen működjön. Ráadásul erre a gyártó garanciát is vállal, de ezért Önnek magasabb árat kell kifizetnie. Egy használt autó esetében tudomásul kell venni, hogy az már soha nem lesz tökéletes, cserében viszont kedvezőbb áron hozzá lehet jutni. Ez jó hír a vevőknek, de ha Ön eladni szeretne, kénytelen belátni, hogy még a leggondosabb karbantartás esetén is elhasználódnak alkatrészek és hiába Ön a legóvatosabb vezető, mások gondoskodnak róla, hogy ne maradjon karcolásmentes az autója. Az értékcsökkenést lassítani lehet, de megállítani nem.
De hol van a valódi értéke egy lakóautónak? Mennyit ér valójában? Mennyit lehet kérni érte, hogy Ön ne herdálja el áron alul, de azért még akadjon rá vevő? Mennyi a reális ár, amivel a vevő és az eladó is elégedett lehet?
Ahhoz, hogy válaszolhasson ezekre a kérdésekre, tudnia kell, hogy mit is ad el tulajdonképpen, hogy milyen műszaki állapotban van az eladásra szánt lakóautó? Ha ezzel nincs tisztában, akkor a szerencse dönti el, hogy Ön nyer, vagy veszít az üzleten. Egyetlen vevő sem szeret zsákbamacskát venni, és feleslegesen kockáztatni. Nagyobb bizalommal fordul egy olyan autó felé, melynek ismeri a valós állapotát és ezért hajlandó magasabb árat is fizetni. A részletes állapotfelmérés mindkét fél érdeke. Használja ki Ön is az alábbi lehetőséget!
Partnerünkkel a Hungaroszerviz Kft-vel közösen összeállítottunk egy olyan vizsgálatokból álló sort, amely reális képet ad az Ön lakóautója műszaki állapotáról. Diagnosztikai berendezéseink segítségével feltárjuk, és jegyzőkönyvben rögzítjük a hibákat, valamint javaslatot teszünk a legszükségesebb javításokra.

Miből áll az állapotvizsgálat?

Első lépésként felvesszük az adatokat
Számítógépbe rögzítjük a tulajdonos és a jármű adatait azért, hogy amikor legközelebb hozzánk jön, az adminisztrációs folyamat gyorsabb legyen, így időt spórolunk meg Önnek! A jármű műszaki paramétereinek, alvázszámának ismerete azért fontos, mert így pontosan beazonosítható és így akár telefonon, vagy e-mailben is rendelhet tőlünk alkatrészeket.

Előzetes külső szemrevételezés
Megvizsgáljuk szemrevételezéssel, hogy milyen külső sérülések keletkeztek az autón. Szélvédő, tükrök, karosszéria elemek, ajtók, zárak, ablakok, betöltő nyílások, külső felszerelési cikkek, szerelvények stb.  Ezek állapotából már sok mindenre lehet következtetni.

Festékréteg vastagság vizsgálat
Rendelkezünk festékréteg vastagság vizsgálóval, és ennek segítségével meg tudjuk mondani, hogy az alapjármű karosszériaelemei közül melyik lett újrafényezve, illetve szakszerűtlenül javítva. Ezzel a módszerrel korábbi sérülések nyomait lehet felfedezni.

Világító és villamos berendezések vizsgálata
Megvizsgáljuk a fényszórók állapotát, (kavicsfelverődés) hatásfokát és helyzetét. Megmérjük a fénysugár magasságát és a fény erősségét. Amennyiben a mérések nem kielégítő eredménnyel szolgálnak, állítunk a fényszórókon, vagy ha szükséges javasoljuk az izzók cseréjét. Ellenőrizzük a gépkocsi többi világító berendezését is. (index, féklámpa, tolatólámpa, ködlámpa)
Teszteljük a villamos berendezéseket is (ablaktörlők, ablakemelők, kürt, vonóhorog aljzat, stb.) Amennyiben van motorklíma az autóban, ellenőrizzük annak helyes működését.
Megmérjük a töltést és ellenőrizzük az indító és a lakótér akkumulátor állapotát is.

Alváz vizsgálat
A gépjárművet aknára állítjuk és átnézzük az alvázon keletkezett esetleges sérüléseket, illetve korrózióból származó hegeket. Amennyiben olyan sérülést-korróziót fedezünk fel, ami komolyabb beavatkozást igényel, erről tájékoztatást adunk Önnek.

Fékmérés - fékhatás vizsgálat
Számítógép vezérelt diagnosztikai padon lemérjük az első (A) és hátsó (B) tengelyre szerelt fékrendszer hatásfokát és ezt kiértékelve tájékoztatjuk Önt az eredményről! Ez a vizsgálat nem ad tájékoztatást a fékpofák, fékbetétek vastagságáról. A méréssel csak azt tudjuk garantálni, hogy az adott pillanatban a gépjármű fékberendezése helyesen, vagy helytelenül működik. Ahhoz, hogy pontos diagnózist tudjunk felállítani, a fékek megbontására feltétlen szükség van. A műszer nem tud képet adni arról, hogy a kerékfékhengerek szivárognak, vagy a fékbetétek-fékpofák kopottak és cserére szorulnak. Ez csak megbontás után derül ki! Amennyiben Ön kéri, a fékek megbontása után bővebb tájékoztatást tudunk adni!

Első és hátsó futómű vizsgálat
Ellenőrizzük a gömbcsuklókat, gömbfejeket, rugókat és minden forgó-mozgó alkatrészt, beleértve a kormányművet is. Megvizsgáljuk a holtjátékokat és tájékoztatást adunk arról, hogy a futóművön milyen alkatrészek szorulnak cserére, illetve javításra. Ezek lehetnek például: gömbfejek, gumiharangok, csuklók, csapágyak és szilentblokkok.

Lengéscsillapító vizsgálat
Lengéscsillapítókat először szemrevételezéssel ellenőrizzük, majd ezután számítógép vezérelte diagnosztikai padon lemérjük a csillapító berendezések állapotát. Az eredményt kiértékelve tájékoztatást adunk a helyes vagy helytelen működésről!

Gumiabroncsok vizsgálata
A gumiabroncsok lehetnek kopottak, szálszakadtak, vagy repedezettek. A felni is sérülhet az idő folyamán! Előfordul, hogy a gumi belső oldalán, ahol a tulajdonos nem is látja, sérülés keletkezik. Az ilyen jellegű sérülések nagyon balesetveszélyesek és kedvezőtlenül befolyásolják a gépjármű menettulajdonságait. Megvizsgáljuk a gumik kopottságát, ellenőrizzük a profil mélységet, beállítjuk a megfelelő guminyomást.

Olaj és víz szivárgások vizsgálata
A folyadék szivárgások fő oka a nem megfelelő tömítettség. Ezt előidézheti az adott alkatrészen keletkezett repedés, kopás, vagy a tömítés elöregedése. Szemrevételezéssel felkutatjuk a szivárgási helyeket, és javaslatot teszünk a hibák kijavítására. Ellenőrizzük a folyadék feltöltési szinteket, ha szükséges pótoljuk a hiányt. Megmérjük a hűtőfolyadék fagyáspontját.

Motordiagnosztika
Mint tudjuk az autó egyik legdrágább fődarabja a motor, ezért fontos tudnunk milyen állapotban van. Az általunk használt műszerek segítségével megbizonyosodhatunk a motor működés közbeni viselkedéséről. Felderíthetjük a rendellenes üzemanyag- vagy olajfogyasztást, káros anyag kibocsátást, tömítetlenségeket, stb.

Központi diagnosztika, hibakód kiolvasás
A modern gépjárművekbe beépítettek egy olyan egységet, ami figyeli, vezérli és rögzíti nemcsak a motor, hanem a fékrendszer, a jármű biztonsági berendezései, az elektromos és elektronikus egységek által kibocsátott jeleket. Ezen jelek feldolgozása közben előforduló hibákat az egység rögzíti és eltárolja a memóriájában. Egyes típusok esetében lehetőségünk van arra, hogy egy műszerrel kiolvassuk az eltárolt hibákat, és ebből következtessünk a hiba okára. A műszer segítségével megtudjuk mondani milyen hibák vannak, vagy voltak eltárolva a központi egységben. Például, ha a gépjármű rendelkezik blokkolásgátló berendezéssel, akkor a vezérlőegységéből kiolvasható annak esetleges hibája. Ugyan ez vonatkozik a légzsákokra, övfeszítőkre, világító- és más elektronikus berendezésekre, melyeket szintén a fedélzeti számítógép vezérel.

A lakótér belső állapotának felmérése
Az, hogy milyen állapotban van, mennyire "lelakott" egy lakóautó belső tere, döntően befolyásolja az értékét és az eladhatóságát. Megvizsgáljuk a bútorok, kárpitok, a padló, az oldalfalak és a mennyezet állapotát. Megkeressük az esetleges beázás nyomait. Ellenőrizzük az ablakok, a szekrényajtók zárhatóságát, a függönyöket, rolókat stb. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a konyha és a fürdő állapotának felmérésére.

A lakótér mindkét elektromos hálózatának ellenőrzése
Rákötjük az autót a külső 230 V-os hálózatra és ha vannak ezzel a feszültséggel működő fogyasztók az autóban, ellenőrizzük azok működését. (pl. állóklíma, hűtőszekrény) Megmérjük a dugaszoló aljzatokban a feszültséget. Ellenőrizzük az automata akkumulátortöltő működését és töltését.
A 12 V-os rendszer ellenőrzése során az összes belső lámpát, kapcsolót és szivargyújtó csatlakozót megvizsgáljuk. Teszteljük a vezérlőpanel működését és az összes 12 V-os fogyasztót.

A frissvíz és a szennyvíz rendszer ellenőrzése
Feltöltjük a vízhálózatot és ellenőrizzük a tartályt, a szivattyút, a vezetékeket és a csapokat. Megállapítjuk az esetleges tömítetlenségeket. Teszteljük a melegvíz rendszer működését, ellenőrizzük a WC állapotát és működését is.

A gázrendszer és a fűtés vizsgálata
Szemrevételezéssel megvizsgáljuk a palackok, a nyomáscsökkentő a vezetékek és a fogyasztók állapotát. Bekapcsoljuk és teszteljük az összes gázzal működő készüléket, mint pl. a tűzhely, a hűtőszekrény a vízmelegítő és a fűtés. Figyelem! A gáz tömítettség vizsgálata, vagyis a nyomáspróba nem része az állapotfelmérésnek.

A kiegészítő berendezések állapotának felmérése
A lakóautókra idővel egyre több extra felszerelés kerül, amik növelik az autó komfortját és természetesen az értékét is, ezért fontos, hogy ezek állapotát is pontosan felmérjük. Ilyenek lehetnek pl. az előtető, elősátor, kerékpár- vagy motortartó, földi sugárzású, vagy műholdas antenna, inverter, riasztó berendezés, széf, biztonsági zárak, TV, DVD lejátszó stb.

Amint az a leírásokból kitűnik, a fent felsorolt vizsgálatok lefolytatása után egy elég széles körű, átfogó minősítést tudunk adni a gépjármű állapotáról.

FONTOS!  
Az állapotfelmérést korszerű diagnosztikai eszközökkel, de megbontás nélkül végezzük, ami egyes rejtett hibák kiszűrését nem teszi lehetővé.  A vizsgálatok eredménye, a minősítés pillanatnyi állapotot tükröz, ami nem jelent garanciát arra, hogy nem következhetnek be váratlan meghibásodások.

Hogyan vehető igénybe az állapotfelmérés?
Előzetes jelentkezés és időpont egyeztetés szükséges. A vizsgálat kb. 2 órát vesz igénybe. Az autó megvárható, vagy akár ott is lehet hagyni a telepünkön (1149 Budapest, Mogyoródi u. 16-20.). A felméréseket hétköznap délután 12 és 16 óra között tudjuk elvégezni.
Jelentkezés: Dezső András  telefon: 30/9250-682

Mit adunk?
A vizsgálatok megállapításait egy részletes jegyzőkönyvben rögzítjük, amit átadunk Önnek. Az állapotfelmérő jegyzőkönyv jó támpontot ad a lakóautó eladási árának meghatározásához, a leendő vevőt viszont hitelt érdemlően tájékoztatja arról, hogy az autó milyen műszaki állapotban van. Az adásvételi szerződés mellé csatolva igazolja, hogy Ön kellő gondossággal járt el, és nem titkol el semmilyen információt a lakóautó műszaki állapotát illetően.

Mennyibe kerül?
A felmérés elég összetett és sokrétű. Az egyes vizsgálatok árát ha összeadjuk, csinos kis összeg jön ki, ezért aztán az egészet egy csomagban kezeljük, így lehetőségünk van a 39.840,- Ft-os szolgáltatás csomagot jelentős kedvezménnyel, most mindössze:  24.600,- Ft-ért ajánlani Önnek. Ez az ár a vizsgálat díja, ami nem tartalmaz anyagköltséget. Az esetleges utántöltések (pl. hűtő folyadék, motorolaj, fékfolyadék), vagy cserélt alkatrészek (pl. izzók, biztosítékok) költségét külön számlázzuk.

Gondoljon arra, hogy egy hiteles "bizonyítvánnyal" megtámogatva sokkal jobbak az Ön esélyei egy áralkuban. Magabiztosabban érvelhet, és sokkal kevesebbet kell engednie az árból. Tehát megéri!

Várjuk a jelentkezését. Hívjon most!
Dezső András  telefon: 30/9250-682
Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.