LAKÓAUTÓS LEXIKON

A lakóautózásnak - mint minden szakmának, elfoglaltságnak - megvannak a maga speciális kifejezései, szakszavai. Egy kezdő számára sokszor érthetetlen, hogy miről is írunk-beszélünk, de még egy sokat tapasztalt lakóautóst is érhetnek meglepetések. Összegyűjtöttük hát azokat a kevéssé közismert kifejezéseket egy szótár formájában, amelyekkel nem árt tisztában lenni, ha valaki lakóautót szándékozik használni vagy vásárolni.

A, Á
Aggregátor
230 V-os váltóáram és/vagy 12 V-os egyenáram fejlesztésére szolgáló, robbanómotoros készülékek. Működtetésük benzinnel, gázolajjal vagy gázzal történhet. Vannak beépített - a lakóautó padlója alá - vagy mobil változatok. Legfontosabb műszaki adataik: a leadott teljesítmény (2-4 kW), a fogyasztás (0,5-2 liter/óra) és a kibocsátott zaj (50-70 dBA). Főképpen akkor van rá szükség, ha a járművet sokat használjuk nomád körülmények között - ahol nincs külső elektromos csatlakozási lehetőség - és nagyobb teljesítményű villamos berendezést szeretnénk használni (pl. klímát). Bővebben ld. az erről szóló cikkünket!

AL-KO alváz
Egy német mérnökiroda nevét viselő műszaki megoldás. Az alapjárműből csak az első futóművet, a motort, az erőátvitelt és esetleg a vezetőkabint használják, a felépítményt tartó alvázat és a hátső futóművet a lakóautók speciális igényei szerint tervezik meg. Jellemzőjük: az alacsony padlószint, a stabil futás és a merevség.

Alapjármű
Azon jármű - általában az utcákról is jól ismert kisteherautó - amelynek az alvázára a lakóautó készül. Kempingbuszokat dobozos kivitelű alapjárműbe építenek be. A mai műszaki színvonal és igények mellett általában legalább 100 LE-s, turbófeltöltős dízelmotorral meghajtott, maximum 3500 kg össztömegre méretezett járművek. A lakóautó gyártók körében a legnépszerűbb a Fiat Ducato, használják még a Ford Transit, a Mercedes Sprinter és a Renault Master alvázakat is.

Állóklíma
A lakótér hűtésére szolgáló légkondicionáló készülék. Általában 230 V-ról működik, 1-4 kW hűtési teljesítménye van. A korszerűbbek hasonló nagyságú fűtési teljesítményre is képesek elektromos fűtőszál, vagy a hűtési körfolyamat megfordítása (hőszivattyú) segítségével. Leggyakrabban a jármű tetejére történik a beépítésük, ilyenkor a hideg levegőt a lakótér mennyezetén elhelyezett beltéri egységből fújja be a készülék. Építik még padló alá vagy bútorba is, ebben az esetben gondoskodni kell a kilépő hideg levegő magasra vezetéséről. Bővebben ld. az erről szóló cikkünket!

Alkóv, alkóvos lakóautó
Olyan lakóautó, amelynek a vezető fülkéje felett egy szép nagy "púp" van - ez az alkóv. Itt általában egy kétszemélyes ágy bújik meg. Jellemzően családi használatra szánt jármű, a nagyobb magasságért és fogyasztásért cserébe 4-6 fő számára kényelmes autót kapunk. Bővebben ld. az erről szóló cikkünket!

B
Bojler
A lakóautó melegvíz ellátására szolgáló, általában gáz, ritkábban elektromos működtetésű készülék. Európában a legelterjedtebbek a Truma bojlerek. Az újabb készülékek már fűtésre is szolgáló kombi kazánként kerülnek kialakításra. 10-14 literes tároló kapacitásuk van, általában 40 és 60°C meleg vizet készítenek. Elektromos kivitelben vannak átfolyásos rendszerű bojlerek is. Bővebben ld. az erről szóló cikkünket!

C
Camper Assistance
A személyautóktól ismert Assistance szolgáltatás speciális változata, amely felkészült arra, hogy idegen országban, nagy testű és tömegű járművet kell javítani, vontatni. Általában az új autókra érvényes, ingyenes, 2 évig tartó szolgáltatás, amely a garanciális jármű szállításáról, javításáról, az utasok elszállásolásáról, hazautaztatásáról illetve csere autóval való ellátásáról gondoskodik. Legismertebb a Fiat Camper Assistance szolgáltatása.

D
Dinette
Az étkező rész - ülések és az asztal - összefoglaló neve. Általában az asztal leengedésével ággyá alakítható.

Defektjavító készlet
Egy könnyen túlterhelhető lakóautónál minden magunkkal hurcolt kiló számít, hát még egy 30 kg-os pótkerék! Egyébként is nem egyszerű dolog egy évek óta koszolódó pótkereket az alváz alól levadászni. Így a gyártók az utóbbi időben inkább egy elsősegély doboznyi nagyságú defektjavító készlettel látják el a járművet. Ez a 12 V-os kompresszorból és abroncs javító gélből álló szett alkalmas arra, hogy a gumin található kisebb sérülést eltömítve a járművel hazáig vagy a szervizig közlekedjünk.

Duomatic
A Truma által gyártott olyan szerkezet, amely lehetővé teszi, hogy a lakóautóban elhelyezett két gázpalackot egyszerre rákössük a rendszerre. Így az egyik palack kiürülése után automatikusan a másodikból fogyasztjuk a gázt.

Dupla padló
Főképpen magasabb kategóriás lakóautóknál alkalmazott technikai megoldás. A két padlólemez közötti térben a csöveknek, gépészetnek, illetve rakodó tereknek jut hely. Az így felépített jármű alsó hőszigetelése és merevsége jobb, viszont a dupla padló többlet tömeget, magasabb járművet és súlypontot jelent.

E, É
Együttes tömeg
Korábban: megengedett maximális összsúly. Ez az az érték, melyet a forgalomban lévő jármű nem haladhat meg. Mindig a forgalmi engedélyben szereplő adat a mérvadó. Beleszámít az utasokon és poggyászon kívül az összes extra felszerelés.

Előtető

A lakóautók, lakókocsik oldalára felszerelhető, kitekerhető ponyvás szerkezet, amely megvéd a nap és az eső okozta kellemetlenségektől. Többféle hosszúságban gyártják, így a jármű adottságainak legmegfelelőbb választható. Kitekerve 2 - 2,5 méterrel növeli meg az életteret. Legfőbb ellensége a szél, ilyenkor vagy be kell csukni, vagy megfelelő, erős lekötővel kell rögzíteni.

Elősátor
Az előtetőkhöz kapcsolható elő- és oldalfalakkal egy zárt teret lehet létrehozni. Alkalmazása akkor célszerű, ha a lakautóval hosszú időt töltünk egy helyen, pl. kempingben.

Érintésvédelmi vizsgálat
A lakóautók 230 V-os rendszerét 2 évente kötelezően érintésvédelmi felülvizsgálatnak kell alávetni. Az erről kapott jegyzőkönyvet be kell mutatni a műszaki vizsgákon, és egyébként is célszerű az autóban tartani, mert akár a kempingekben is ellenőrizhetik.

Euro 6, 5, 4 stb. motor
A nemzetközi szabványok környezetvédelmi kategóriákba sorolják a robbanómotorokat aszerint, hogy mekkora a károsanyag kibocsátásuk. A diesel motoros lakóautókra jelenleg a legfrissebb Euro 6-os norma 2016 szeptembere óta van érvényben.

F
Fedélzeti akkumulátor
Ez az akkumulátor biztosítja a lakótér 12 V-os áramellátását. Menet közben a motor generátora tölti, ha az autó külső 230 V-os hálózatra van kapcsolva, akkor is töltődik. Általában 80-100 Ah-ás, a ciklikus terhelést jól tűrő, gondozásmentes akkumulátorok. 

Félintegrált lakóautó
Egyre népszerűbb kategória: arról ismerjük meg, hogy a vezetőfülke felett nincs ott az alkóv, hanem egy spoiler borítja a lakótér homlokfalát. Általában két állandó ágy van benne és további 1-2 fekhelyet nyerhetünk az étkező átalakításával. Főképpen párok körében népszerű, akik többnyire csak ketten utaznak. Nagyon népszerű az a változata, amelynél az étkező felett a tetőről leengedhető egy franciaágy, így szerencsésen ötvöződnek a több férőhelyes alkóvos autó és az alacsonyabb, kisebb fogyasztású félintegrált lakóautó előnyei. Bővebben ld. az erről szóló cikkünket!

Fi relé
A 230 V-os rendszerbe épített érintésvédelmi relé, általában a kemping hálózatának része, az újabb járművekbe gyakran gyárilag beépítik. Nagyságrendekkel érzékenyebb szerkezet, mint a hagyományos érintésvédelmi földelés és annak hiánya vagy hibája esetén is hatásos. Alkalmas arra, hogy megelőzzük az áramütéses baleseteket.

Friss víz tartály
Általában 100 liter körüli űrtartalmú tartály, melyet tipikusan az étkező egyik ülése alatt helyeznek el, és a friss víz tárolására szolgál. Feltöltése a felépítmény oldalán lévő zárható beömlőnyíláson keresztül slaggal vagy kannából történhet.

G
Garancia
A lakóautók esetében többféle garanciával találkozik a vásárló.

  1. Alváz garancia: az alapjármű gyártója által biztosított, egész európára érvényes garancia. Többnyire 2 évig tart.
  2. Felépítmény garancia: a felépítmény gyártója által biztosított garancia 2 éves időtartamra.
  3. Beázás elleni garancia: szintén a felépítmény gyártója (illetve annak magyarországi képviselete) biztosítja. Általában 5-10 éves, feltétele az évenkénti műszeres átvizsgálás. Gyártónként változhatnak a feltételek!
  4. Készülékek garanciája: a hűtő, kazán, tűzhely stb. a készülékek gyártója által biztosított garancia, általában 2 év. Igény esetén a gyártó magyarországi képviseletéhez vagy szakműhelyéhez célszerű fordulni.

Garázs
A lakóautó hátsó tengelye mögött, a megemelt ágyak alatt található nagy tároló egység. Általában mindkét oldalról, valamint a lakótér felől is vannak ajtajai, megkönnyítve a ki- és bepakolást. Bár a hatalmas tér nagyon csábító, de a szállított csomagoknál, eszközöknél fokozott figyelemmel kell lennünk a maximális terhelhetőség gyári előírására. Ez általában 100-150 kg, tehát kerékpárok és hétköznapi használati cikkek mehetnek, de nagyobb motor már nem.

Gáztömörség vizsgálat
Egy mozgó járműben a gázrendszer rendszeres felülvizsgálatot igényel. A kétévente esedékes műszeres méréssel ellenőrzik, hogy nincs-e tömítetlenség a rendszerben. Az erről kapott jegyzőkönyvre szükség van a műszaki vizsgákon és esetleg a kempingekben is ellenőrizhetik.

Gázpalack
A szabadidős járművekben általában a 11 kg-os acél vagy erősített alumínium palackokat használnak (a Magyarországon forgalomban lévő alumínium palackok szabadidős járművekben nem alkalmazhatóak!!!). Töltésként a propán és a bután valamilyen keverékét alkalmazzák. A töltet megválasztásánál figyelemmel kell lenni a járműben használt készülékek igényére. Az autóban többnyire 2 db ilyen palack számára van előkészített hely, ahol biztonságosan rögzítve egy nyomáscsökkentőn keresztül kapcsolódnak a jármű 30 mbar nyomású hálózatához. Cseréjük, utántöltésük némi utánjárást igényel. A palackok utántöltési- és cserelehetőségeiről ITT olvashat.

Gázriasztó
Elektronikus szerkezet, amely a levegőbe kerülő káros gázok koncentrációjának növekedése esetén hang- és fényjeleket adva figyelmezteti a felhasználót. A lakóautóban véd a gázkészülékek hibája vagy a nem megfelelő szellőztetés, illetve a rossz szándékkal bejuttatott altatógázok ellen. 

GFK
Az üvegszál erősítésű műanyagok német nevéből származó rövidítés. A lakóautó építési technikában így is nevezik a falak külső borítására szolgáló, anyagában szinezett, szép és egységes felületet adó műanyag lemezt.

GPS
Műholdas navigációs rendszer (Global Positioning System). Használatával elektronikus térkép segítségével tervezhetjük meg és járhatjuk be útjainkat.

H
Háromutas hűtő
Az egyik legdrágább készülék, amely a lakóautókba kerül. A háztartási hűtőszekrényektől eltérően ezek 12 V egyenárammal, 230 V váltóárammal és gázzal is képesek működni. A legmodernebbek önműködően választják ki a rendelkezésre álló energiaforrások közül a legoptimálisabbat (AES rendszer). Bővebben ld. az erről szóló cikkünket!

Heki ablak
A szabadidős járműveknél használt tetőablakok márkaneve, Dometic termék. A különböző méretekben és név alatt kapható (pl. Heki 2, Midi Heki stb.) ablakok nyithatók, sötétítővel és szúnyoghálóval szereltek.

Hűtő-fűtő klíma
Fűtésre is használható légkondicionáló készülék, bővebben ld. az Állóklíma címszó alatt.

I, Í
Inverter
A 12 V egyenáramból 230 V váltóáramot előállító készülék. Fontos jellemzői a teljesítmény és a szolgáltatott jel formája. Az olcsóbb inverterek un. trapéz-jelet, míg az igényesebbek szinuszos jelet generálnak.

Integrált lakóautó
Ezeknél a járműveknél az építők nem használják az alváz vezetőfülkéjét, hanem a lakóteret és a vezetőteret integrálva, egy építési folyamat részeként készítik el. A kívülről impozáns, nagy üvegfelületű széles vezetőfülke fölé általában egy 2 személyes leengedhető ágyat helyeznek el. Áraik alapján a felső kategóriás járművek közé soroljuk őket. Bővebben ld. az erről szóló cikkünket!

K
Kazettás WC
A lakóautókban használt, 10-15 literes műanyag tartállyal rendelkező, a járművekbe beépített, vízöblítéses WC. A kazettába töltött kemikália emulgeálja és könnyen kiüríthető állapotban tartja a bele kerülő anyagokat.

Kempingbusz
Olyan lakóautók, amelyeket egy furgon fém karosszériájában alakítanak ki, esetleg kitolható vagy megemelt tetővel. Kompakt, könnyen kezelhető járművek, általában 2, maximum 4 személy elszállásolására alkalmas. Bővebben ld. az erről szóló cikkünket!

Kerékpártartó
A kerékpárok szállítására alkalmas eszköz, általában a lakóautók, lakókocsik hátfalára vagy a lakókocsik vonóháromszögére szerelik fel.  Kiviteltől függően 2-4 kerékpár biztonságos rögzítésére tervezik őket. Bővebben ld. az erről szóló cikkünket!

Kombi kazán
Olyan készülék amely melegvíz ellátását és a fűtést is megoldja. Gázzal működö (pl. Truma gyártmányú), vagy gázolajos (pl. Webasto) kivitelben is készülnek.

Központi panel
A lakótérben elhelyezett kezelő egység, amely az elektromos főkapcsolót, világító áramkörök és a vízszivattyú kapcsolóját tartalmazza. Információt ad még az akkumulátorok és a víz-szennyvíz tartályok töltöttségi szintjéről is. Az összetettebb, kis képernyővel rendelkező panelek már sokkal több funkcióra alkalmasak: külső- belső hőmérsékletet mérnek, felügyelik a töltés és az elektromos készülékeket, információt adnak az esetleges hibákról.

Külső gázcsatlakozás
A jármű gázhálózatának biztonsági elzárószeleppel szerelt csatlakozója a felépítmény külső falán. Grill, elősátor fűtés, külső gáztűzhely csatlakoztatható rá.

Külső zuhany
A jármű vízrendszerének külső kimenete, amelyre zuhany csatlakoztatható. Így jó időben és vízelnyelő felületen a tusolás a szennyvíztartály használata nélkül megoldható.

L
Lakóbusz
A köznyelvben sokszor a lakóautó szinonímájaként használják, a szakmában inkább a 3,5 tonna feletti, esetleg már teherautó - és nem furgon - alvázra épített, éjszakázás céljára is szolgáló jármű. Bővebben ld. az erről szóló cikkünket!

LED lámpa
Félvezetős világítótest. Hatásfoka kb. tízszer jobb, mint az izzószálas égőké. Használata jelentősen csökkentheti a fedélzeti akkumulátor igénybevételét. Ára ma még elég magas.

Légrugó

A lakóautó alvázak hátsó futóművei általában hagyományos laprugós kivitelben készülnek. Ha a tulajdonos elégedetlen a jármű stabilitásával, szélérzékenynek találja azt, esetleg rendszeresen nagyobb terhet szállít a garázsban, hátsó motortartón, vagy vontat, akkor technikai megoldásként adódik a kiegészító légrugók beszerelése. A saját kompresszorral rendelkező, egy- vagy kétkörös szerkezettel beállítható a jármű magassága a kívánt szintre. Bővebben ld. az erről szóló cikkünket!

M
Markise
Az előtető német megnevezése, ismertetését ld. ott!

Motorkerékpár tartó
Kisebb motorkerékpárok szállítására alkalmas, a lakóautó hátfala mögé szerelt, az alvázhoz kapcsolódó szerkezet. Legfontosabb jellemzője a teherbírása. Bővebben ld. az erről szóló cikkünket!

N
Napelem
A jármű tetejére szerelhetjük fel a napelemeket, amelyek a 12 V-os rendszer akkumulátorának visszatöltésére szolgálnak. Bővebben ld. az erről szóló cikkünket!

O, Ö
Omnistor
Eredetileg egy márkanév, sokan az előtető megnevezésére használják. Bővebben ld. ott!

P
Parkoló láb
Parkoláskor a lakóautó rugózott futóműveken nyugszik. Ez azzal a kellemetlenséggel jár, hogy a járműben történő mozgások esetén az autó is billeg. Ennek a csökkentésére szolgálnak a hátsó futómű környékére felszerelhető kitámasztó lábak, amelyeket kézi tekerővel vagy elektromosan kiengedve letalpaljuk a járművet. Fontos megjegyezni, hogy ily módon nem emeljük le a járművet a futóműről, hanem csak kitámasztjuk!

S, Sz
Saját tömeg
Korábban önsúly, más helyeken menetkész tömeg. Meghatározása országonként és gyártónként változik. Általában a vezetőn kívül lakóautóknál a frissvíz tartály tartalmát valamilyen szinten, két teli gázpalackot, sőt esetenként az elektromos kábelt is beszámítják.

SAT antenna
Műholdas rádió és TV műsorok vételére szolgáló antenna, amelyet a lakóautó tetején vagy külön állványon helyeznek el. Az automata kivitelű bekapcsoláskor önállóan keresi meg a beprogramozott műholdat, egyébként kézzel kell beállítanunk. Ez utóbbi esetben a keresést segítő műszer használata ajánlott. Fontos tartozéka a beltéri egység, amely alkalmas lehet a kódolt műsorokat dekódoló kártyák fogadására is. Célszerű kifejezetten járművekhez kifejlesztett, 12 V-os rendszert használni. Bővebben ld. az erről szóló cikkünket!

SecuMotion
A gázrendszerbe szerelt biztonsági eszköz, amely baleset esetén megakadályozza a gáz kiömlését. Menet közben csak ezzel szerelt autóknál engedélyezett a gázkészülékek használata. Bővebben ld. az erről szóló cikkünket!

Seitz ablak
A nagyobb értékű lakóautóknál alkalmazott minőségi ablakok. Dometic termék. Legfontosabb jellemzője, hogy alumínium kerettel illeszkedik a jármű falába, így merevsége és behatolásbiztossága nagyobb a hagyományos ablakokénál.

Segéd alváz
Az alapjárművek alváza általában rövid túlnyúlással bír ahhoz, hogy gazdaságosan lehessen rá lakóautót építeni. Ezért a konstruktőrök egy segéd alvázat terveztek, amely meghosszabbítva az eredetit, lehetővé teszi a hosszabb felépítményt, illetve a jármű hátulján fellépő függőleges terheléseket megosztja az eredeti alvázzal. Szokták kemping alvázként is emlegetni.

Stellplatz
Kifejezetten lakóautók számára kialakított, elkülönített parkolók elterjedt német elnevezése. Bővebben ld. az erről szóló cikkünket!

Szállítható személyek száma
A biztonsági övvel felszerelt ülések száma melyet a terhelhetőségi adatok figyelembevételével a közlekedési hatóság csökkenthet. Mindig a jármű forgalmi engedélyében szereplő adat az irányadó.

Szervizpont
Kempingekben, közterületeken, lakóautó telephelyeken kialakított hely, ahol lehetőség van (esetleg külön díj fizetése ellenében) lakóautók frissvíz tartályának feltöltésére, szennyvíz tartályának és WC kazettájának kiürítésére.

Szennyvíz tartály
A vízrendszer fontos része a padló alá, vagy a dupla padlós autóknál a két réteg közé beépített szennyvíz tartály. Űrtartalma általában 100 liter körül van. Ide gyűjtik a mosdóból, tusolóból és a mosogatóból lefolyó vizet. Leeresztését általában egy retesz elhúzásával lehet elvégezni. Ha fűtetlen területen - a padló alatt - helyezkedik el, akkor téli üzemben gondoskodni kell a fagymentesítéséről. 

T
Téli gáz
A gázpalackokba töltött propán-bután keverék télen nem használható. A bután ugyanis 0°C körül cseppfolyósodni kezd, és összegyűlik a palack alján. Ezzel szemben a propán kb. -40°C-ig gáz halmazállapotú marad. Tehát téli használatra előkészülve kérjük a palack tiszta propánnal történő feltöltését a cseretelepen!

Tetőklíma
Ld. Állóklíma.

Tetőterhelés
Időnként szükség van arra, hogy fellátogassunk a lakóautó tetejére. Előtte célszerű a használati utasításban tájékozódni, hogy a gyártó milyen terhelést engedélyez a tetőre. Néhány kivételtől eltekintve általában nincs probléma egy ember mozgásával, de ugrálni azért nem célszerű. Ha pakolni szeretnénk a tetőre, akkor azt csakis az előtte szakszerűen felszerelt tetőtartóra,  egyenletesen elosztva tegyük.

Thetford
Márkanév, a lakóautókban használt kazettás WC-k gyártója.

Tolató kamera
A jármű hátfalára felszerelt nagylátószögű kamera, amely a műszerfalra szerelt képernyőn mutatja a lakóautó mögötti teret. Általában úgy kötik be, hogy hátramenet esetén automatikusan bekapcsol. Kétlencsés változata menet közben tükörként használható.

Tolató radar
Általában a hátsó lökhárítóba szerelt érzékelőkkel dolgozó készülék, amely hangjelzéssel és esetenként a távolság kijelzésével figyelmeztet arra, ha tolatáskor túl közel kerültünk valamilyen tárgyhoz.

Truma
Márkanév, főként a gázkészülékeiről és légkondicionálóiról ismert német cég. Szinte minden lakóautóban találkozunk a termékeivel, kazánnal, bojlerrel, de legalább a gázreduktorral.

U, Ü
Üzemanyag cella
Környezetbarát áramfejlesztő eszköz a fedélzeti akkumulátor visszatöltésére. A jelenleg a forgalomban lévő termékek metanol felhasználásával 25-65 W teljesítményt tudnak károsanyag kibocsátás nélkül termelni. Bővebben ld. az erről szóló cikkünket!

V
Vízpumpa
A szabadidős járművek vízellátását biztosító rendszer egyik legfontosabb darabja. A 12 V-tal működő szivattyúk általában 1,5 - 2,5 bar-os nyomást szolgáltatnak és 7-15 liter vizet szállítanak percenként. A velük összeépített nyomáskapcsoló érzékeli, ha valahol megnyitnak egy csapot, és automatikusan elindítja a szivattyút. Bővebben ld. az erről szóló cikkünket!

W
WC kemikália
A kazettás WC-kbe kerülő anyagok lebontására, emulgeálására szolgáló folyadék, koncentrátum.

WC tartály
Ld. Kazettás WC.

Webasto
Márkanév, leginkább a gázolajos működtetésű fűtőkészülékeiről ismert, ma már vannak kombi kazánjai is.