KERESÉS

FacebookYoutubeFeed
Bike Cafe Kerékpárüzlet és Szerviz

VONTATÁS LAKÓAUTÓVAL

utanfutoUtazásaink során egy-egy közúti ellenőrzéskor értetlenül állunk a velünk intézkedő hatósági közeggel szemben, néha nem is értjük, éppen milyen új rendeletre hivatkozva gyarapítottuk büntetőpontjaink számát. A gyakran változó jogszabályok erdejében előfordul, hogy még az abban illetékesek is eltévednek, nem beszélve az egyszerű kempingezőkről… A vontatás mindig is a félreértések melegágya volt, így most az azzal kapcsolatos KRESZ szabályokat gyűjtöttük itt össze, bízván abban, hogy sikerül e téren tiszta vizet önteni a pohárba.

Mindenekelőtt vezetői engedélyünket (köznapi nevén: jogosítvány) vegyük  górcső alá.   Az első kérdés, ami nyomban   felvetődik:  milyen  vezetői  engedély  milyen   pótkocsi (utánfutó vagy lakókocsi) vontatására jogosít fel minket? B kategóriás jogosítványunk a megszerzését követő két évig kezdő vezetői engedélynek minősül – kezdő vezetői engedély birtokában pótkocsit gépkocsival nem vontathatunk. A két „kezdő” év eltelte után már személygépkocsival is vontathatunk ún. könnyű pótkocsit, de ügyelnünk kell, hogy annak össztömege nem haladhatja meg a 750 kg-ot, illetve a járműszerelvényünk együttes megengedett legnagyobb össztömege maximum 4250 kg lehet. Gépjárművel ún. nehéz pótkocsi (750 kg megengedett legnagyobb össztömeg fölött) a hatályos KRESZ szabályok szerint csak abban az esetben vontatható, ha a vontatott pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vonójárművünk önsúlyát, de a járműszerelvényünk együttes megengedett legnagyobb össztömege a 3500 kg-nál nagyobb nem lehet.  (Tehát pl. egy 2000 kg össztömegű és 1500 kg önsúlyú autóval húzhatunk egy 1000 kg-os megengedett legnagyobb össztömegű lakókocsit, – hiszen a lakókocsi össztömege nem éri el a vonó gépkocsi önsúlyát, és a kettő együtt nem haladja meg a 3500 kg-ot – de egy 3000 kg megengedett legnagyobb össztömegű lakóautóval legfeljebb 500 kg -os pótkocsi vontatására van lehetőség.)

3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű szerelvény vezetéséhez a nem kezdő B mellé egy ehhez tartozó E kategóriára is le kell tennünk a szükséges vizsgákat. A B+E kategória-együttes birtokában a járműszerelvényünk együttes megengedett legnagyobb össztömege a 3500 kg-on is túlléphet, de ügyeljünk arra, hogy vonójárművünk tömege ennél nem lehet nagyobb. Ha 3500 kg-nál nagyobb megengedett legnagyobb össztömegű járművet vezetnénk, mindenképpen C1 (legfeljebb 7500 kg megengedett legnagyobb össztömegig) vagy C (7500 kg megengedett legnagyobb össztömeg fölött) kategóriás jogosítványra van szükségünk. C1 vagy C kategóriával – a nem kezdő B vezetői engedélyhez hasonlóan – is csak 750 kg alatti könnyű pótkocsik vontathatók. Ennél nagyobb tömegű – nehéz pótkocsi – vontatásához szintén E kategória megszerzése szükséges. A könnyebb áttekinthetőség kedvéért álljon itt egy összefoglaló táblázat a különféle vezetői engedélyekről és az azokkal vezethető járműfajtákról.


Kategória Korlátozások A szükséges életkor Előfeltétel (kategória)
C
> 3500 kg
C1 Megengedett legnagyobb össztömeg <= 7500 kg 18 B
C 18 B
D
> 1+8 fő
D1 <= (1+16 fő) 21 B
D 21 C
E*
vonó jármű +
nehéz pótkocsi
> 750 kg
B+E Megengedett legnagyobb együttes össztömeg. >3500 kg 18 B
C1+E <=12000 kg 18 C1
C+E 18 C
D1+E <=12000 kg 21 D1
D+E 21 D
* Az E kategória kezdő vezetői engedéllyel nem szerezhető.

Az előző sorokból megtudhattuk, milyen pótkocsit vontathatunk vezetői engedélyünkből adódóan, most rávilágítunk a vonó jármű és a vontatmány műszaki paramétereiből adódó vontatási szabályokra. Ebben a kérdésben irányadó a vonó járművünk forgalmi engedélye. Egyszerűen azt mondhatjuk, hogy az adott járművel olyan pótkocsit szabad vontatni, melynek vontatását - a forgalmi engedélyben tett bejegyzéssel - engedélyezték. Azért hasznos lehet tudni, mi alapján kerül be ez a bejegyzés, nehogy későn derüljön ki, hogy frissen vásárolt új autónkkal mégsem húzhatjuk lakókocsinkat. Először is tudnunk kell, milyen típusú fékrendszerrel látták el a húzni kívánt pótkocsit. A lakókocsik túlnyomó többsége ráfutófékes, elenyésző hányadukat szerelték üzemi fékkel, esetleg fék nélkül. (A különböző fékrendszerek műszaki megoldásait – hely hiányában – nem részletezzük, szakembertől kérhetünk ez ügyben segítséget.) Ezt azért fontos tudnunk, mivel a vonójárművünk tömege és a pótkocsi fékrendszere együtt határozza meg a vontatmányunk maximális elméleti tömegét. Ennek meghatározásában az alábbi összefoglaló táblázat nyújt segítséget.

A pótkocsi
Fajtája A vontatható tömeg
Üzemi fék nélküli könnyű 1/2x (a vonó jármű saját tömege + 68 kg)*
Ráfutófékes 3/4 x a vonó jármű össztömege
Üzemi fékes személygépkocsival vontatott 1 x a vonó gépkocsi (megengedett legnagyobb) össztömege
tehergépkocsival vontatott 1,4 x a vonó teherkocsi (megengedett legnagyobb) össztömege
vontatóval vontatott (mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel** is) 4 x a vonó jármű (megengedett legnagyobb) össztömege
autóbusszal vontatott 1/2 x a vonó autóbusz (megengedett legnagyobb) össztömege
* Ha a gépes gépkocsira vonatkozó fékezési előírások így is megtarthatók.
** Félpótkocsira nem érvényes.

A fenti táblázatban elméleti vontatható tömegek találhatók, mivel a tényleges maximális vontatható tömeget a vonójárműre szerelt vonóhorog műszaki paraméterei is befolyásolhatják. Hiába számoljuk ki ugyanis a pótkocsi fajtája és a vonójármű tömegéből adódó vontatható tömeget, ha a felszerelt vonóhorog – műbizonylata alapján – csak kisebb tömeg vontatására alkalmas. Így tehát 2000 kg össztömegű személyautónkkal hiába vontathatnánk 1500 kg-os ráfutófékes pótkocsit, ha a vonóhorgunk csak 1000 kg vontatására alkalmas, de ez fordítva is igaz. A fenti járművünkre felesleges 2500 kg-os vonóhorgot szereltetnünk, legfeljebb 1500 kg-os ráfutófékes lakókocsit mozgathatunk. Persze, csak ha ehhez megfelelő jogosítvánnyal is rendelkezünk…

Amint láthatjuk, elsőre egyszerűnek tűnő téma is sok problémát vethet fel. Reméljük, most ezek nagy részét sikerült tisztáznunk.

Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.