BORMIO (OLASZORSZÁG)


Bormio - Valdidentro 

1. A pályarendszer bemutatása

Bormio az egyik legismertebb és Magyarországon méltán népszerű olasz síterep. Valójában három egymáshoz közel fekvő területről beszélhetünk: Bormio, Valdidentro és Valfurva. A 40 km-re fekvő Livigno síterületeivel együtt sok helyen Alta Valtellina néven említik a környéket. A legzsúfoltabb a Bormio-ból induló pályarendszer, Valdidentro nyugodtabb, míg Valfurván a 2004-ben elkészült új felvonónak és a FIS pályának köszönhetően növekszik a sielők száma. A terület sajátos keveréke az olasz-osztrák-svájci sí- építészeti- és konyhakultúrának, és előszeretettel látogatják a nagy sínemzetek képviselői mellett a lengyel és cseh sielők is. Mindhárom pályarendszeren természetesen kezdő pályák is vannak, de igazából dominánsak a középhaladók számára ideális  jó lejtésű, közepesen hosszú, nagyon jó ritmusú piros pályák. Az induló állomások 1225-1730 m között helyezkednek el, a legmagasabb pont a Cima Bianca Bormio felett 3012 m-en. A környékről információkat a következő honlapokon találhatunk: http://www.alta-valtellina.it/ és www.bormio.com.


Hoppá!2. Pályák mennyisége, sífelvonók száma, jellege
Sípályák teljes hossza:        100 km
A síterület honlapja:            www.skipassaltavaltellina.it

Bormio (1225-3012m): 3 kabinosKabinos felvonó, 5 ülőülő felvonó és 6 húzólifthúzó lift
2 kék, 6 piros és 2 fekete pálya

Valdidentro (1345-2550m): 4 ülőülő lift és 6 húzólifthúzó lift
1 kék, és 10 piros pálya

Valfurva (1730-2775 m): 2 kabinoskabinos felvonó, 2 ülőülő lift 3 húzólifthúzó lift
2 kék, 8 piros és 2 fekete pálya

 

3. Bérlet árak: felnőtt            gyerek
napi jegy      38,50 EUR        31,50 EUR
2 nap           73,00 EUR        57,00 EUR
6 nap         190,50 EUR       132,00 EUR

A bérlet árak a 2010/2011-os főszezonra vonatkoznak. A jegyek a fent említett valamennyi sípályára érvényesek. Lehetséges az egyes területekre külön érvényes, illetve a teljes Alta Valtellina (Livigno-t is beleértve) bérletek váltása is. A 60 év felettiek gyerek tarifával sielhetnek, gyereknek 14 éves koráig számít a csemeténk. A 8 év alattiak szülő felügyelete mellett ingyenes baby bérletet kapnak legalább 3 napos sielés esetén. A teljes árlistákról és a kedvezményekről az előző pontban említett honlapokon kapható naprakész információ. A többnapos bérleteket 5 Euró letét ellenében Keycard rendszerű visszaváltható plasztikkártyákra töltik, a letétet természetesen leadásnál visszakapjuk.

A sífutók a környéken rengeteg lefektetett nyomot találnak, de külön felhívjuk a figyelmet az Isolaccia-ban és S. Caterinában létesített sífutó stadionokra. A hódeszkások számára Bormióban rendeztek be snowpark-ot.

Bormio sítérkép


4. Odajutás, javasolt és alternatív útvonalak

Az Alta Valtellina 'leggyengébb' pontja, a körülményes megközelíthetőség. Azt javasoljuk, hogy a Bécs-Salzburg-Innsbruck autópályán közlekedjünk, majd Innsbruck után az irány St. Moritz. Svájcban Zernez városától már ki van táblázva Livigno, amely még a valószínűleg kézzel ásott, váltakozó forgalmú egysávos alagúton át érhető el. Itt a lakóautóknak 13,5 EUR-t kell fizetni az átkelésért. Az alagutat pénteken és szombaton este 11-kor, egyéb napokon este 8-kor lezárják! Livigno után még egy hágón átkelve ereszkedhetünk le az Bormioba. Figyelem! A környékben sok hágó (pl. a rövidebb útvonalat kínáló Stelvio) az egész síszezon alatt zárva van! A távolság Budapesttől 950 km, ebből kb. 800 km-t autópályán tehetünk meg.

Alternatív útvonalként télen csak délről közelíthető meg Bormio a 38-as úton. Ide a Ljubjana-Trieszt-Padova-Trento autópálya vezet a leggyorsabban, majd a 43-as, 42-es és a 39-es főutakon néhány hágót megmászva érjük el a 38-ast. Javasoljuk, hogy indulás előtt a kinézett úton található hágók állapotáról tájékozódjanak!


5. Éjszakázási lehetőségek, kemping

Olaszországban megszokott, engedélyezett és népszerű a lakóautókban töltött éjszaka a felvonó lábánál. Ha az autónk műszaki adottságai, az energiaellátásunk lehetővé teszi, akkor Bormioban a 8 személyes kabinos felvonó induló állomásán (Bormio 2000) a parkolóban 10 Euróért alhatunk. Víz töltési-ürítési lehetőség van, de áramhoz itt nem juthatunk. Egy-egy hétvégén népes lakóautós társaságban lesz részünk. S. Caterina-tól 1 km-re Valle dei Forni irányában (Nassegno) kiépített infrastrukturával rendelkező lakóautó kikötő vár bennünket, itt az árak a következők: éjszakázás 7 EUR, áramfelvétellel 9 EUR, víz töltés-ürítés 4 EUR. Igazán szép, csendes hely, ahol napi hat alkalommal a síbusszal utazhatunk a síterepekre.

Aki kempinget keres, az Bormiotól 5 km-re délre Tola-ban egész évben nyitva találja a Cima Piazzi (***) kempinget, melynek honlapja: www.cimapiazzi.it, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Kutyaszán6. Szórakozási lehetőségek

Bormio nyüzsgő turistaközpont, míg a környékbeli kisebb telepü-léseken nagy a nyugalom, még a boltok is csak késő délután nyitnak ki a szokásos szieszta után. Bormioban a termálfürdő érdemel külön említést, ahol a sielés közben elgémberedett csontjainkat áztathatjuk. Akinek még este is van mozgásigénye, az a kivilágított bormioi pálya és a korcsolyázás közül válogat-hat. A Husky Village kutyaszános kirándulásra hívja az érdeklő-dőket. Természetesen éttermek tömkelege várja az olasz konyha kedvelőit. Érdemes még ellátogatni a 40 km-re lévő Livigno-ba, ahol olcsón tankolhatunk és igen kedvező áron lehet szeszes italokat, kávét, dohányárut vásárolni.


7. Szerintünk...

A három síterep igazi sokszínűséggel várja a sielni vágyókat. A lakóautós infrastruktúra jól kiépített. Aki vállalja a hosszú, fáradtságos utat, annak kellemes élményekben lesz része.

Raktrak munka közben

KERESÉS

Bike Cafe Kerékpárüzlet és Szerviz
Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.