KERESÉS

FacebookYoutubeFeed



BALTIKUM 2017. 07. 02 - 22.

FÉNYKÉPES ÚTINAPLÓ  VENDÉGKÖNYV



Egy fantasztikus élményekkel teli utazás "naplója"


Az első ilyen jellegű utazásunk volt, hogy 3 héten keresztül vándoroltunk. Volt, hogy minden nap, de nagyon jó volt, ha jutott szabadnap és nem mentünk tovább. Ezen kis nehézségek ellenére (ami a 3. hétre már rutinból ment) szenzációsan érdekes utazás volt, sok-sok látnivalóval és jó emlékekkel gazdagodtunk.

Litvánia volt az első célországunk, természetesen nagy kíváncsisággal vártuk az első baltikumi állomásunkat, ami nem okozott csalódást. Rendezett, tiszta, teljesen élhető, a múlt nyomai már csak árnyékban, de fellelhetők. A természeti adottságai szembeötlőek, sok tó és tavacska, több eső, mint itthon, amitől a zöldebb terek mutatósak, tengerpart, mely még nem nyugágy és napernyő tömeggel tarkított, nemzeti parkok, természetvédelmi területek, sok kirándulási lehetőség. Gyalog, biciklivel, autóval, hajóval - kinek mihez van kedve. Az egyik kirándulásunk alkalmával egy helyi taxis volt az idegenvezetőnk, ami felejthetetlenre sikerült. Csak azt sajnáltuk, hogy nem volt időnk tovább maradni.

Lettország, mint következő állomásunk kellemes csalódás volt, hiszen nem maradt el szomszédjától sem látnivalókban, sem természeti szépségekben, és Riga, mint főváros a turista központú történelmiségével. Idegenvezetőnk - egy helyi születésű hölgy - nagy lelkesedéssel mutatta be a szépségeket, ismertette történelmüket, büszkén mesélve az önállóságuk óta elért fejlődésüket. A rigai gigantikus vásárcsarnok mindenki számára emlékezetes marad, a helyi kézművesség bemutatása, termékeik és a halas csarnok még annak is szenzációs volt, aki nem rajong értük. Fővárosi kirándulásunk vonatozással kezdődött és fejeződött be, ami valljuk be, nem szokványos egy lakóautós körúton, de színesebbé tette a napot. Finom, több fogásos lett ebédre volt társaságunk invitálva egy helyi étterembe, ahol ízelítőt kaptunk az ország különböző tájainak hagyományos ételeiből, italaiból. Kellemes hangulatú és jó ízű ebédünk volt.

Észtország. Tallinn volt a fő látványosság és első állomásunk itt, de mondhatni mindenkinek a kedvenc helye és emléke is ez a város marad. Először is meg kell említeni a magyarul beszélő idegenvezetőnket. Egy észt hölgy személyében Siiri-t, aki rendkívüli a maga nemében. Páratlan lelkesedéssel mesélt az országáról, nem volt olyan kérdés, amire nem tudott volna válaszolni. Igazán csodálattal hallgattuk őt. Két napon is ő vezette kis csoportunkat. Kihagyhatatlan élmény volt a tengerészeti múzeum, a tengerjáró hajók kikötője, a nemzeti parkjaik. Meg kell hagyni, hogy az utunk során bejárt három ország közül Észtország viszi a pálmát. Csodálatos erdei utakon vándoroltunk keresztül, amelyek olyan rendezettséget, tisztaságot mutattak, mintha a mesében lettünk volna.

Ahogy nálunk is, a balti országokban is különbség észlelhető a nyugati és a keleti országrész között, de ettől még a látnivalók ugyanolyan értéket képviselnek a turisták számára mindenhol.

Utunk során az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, égi áldásból eső formájában szinte minden napra jutott. De ha kisütött a nap, akkor majdnem fürdőruhára tudtunk azonnal vetkőzni.

Jó társaság volt, új kempinges ismerősöket szereztünk, és az út során összekovácsolódott a csapat. Ebben az is közrejátszott, hogy az út vége felé buszos kirándulásra indultunk, melynek részeként a sörgyári látogatásunk osztatlan sikert aratott. Érdekes, színvonalas, jó hangulatúra kerekedett nap volt.

Összességében elmondhatjuk, hogy jól megválogatott kempingekben szálltunk meg. Minden fajtát megismertünk, de valamennyiben a szolgáltatás megfelelő és jó volt, panaszra semmi okunk nem lehetett. Az utazás jól működő GPS koordinátákon alapult. Jó volt az önállóság, és hogy ki-ki érdeklődésének megfelelően válogathatta a fakultatívan megadott látnivalókat. Az idegenvezetések profi módon voltak megoldva.

Mindenhol, mindenből egy kis ízelítőt kaphattunk az idő "rövidsége" miatt, de bizton állíthatom - talán a többiek nevében is -, hogy szívesen visszamennénk még egyszer további felfedezésre is.

Köszönjük Csillának és Ferinek!

Antal Tibor és Ildikó

P1170899

Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.