KERESÉS

FacebookYoutubeFeed

Lakóautós utazás a Balkánon
Képes beszámoló napról-napra


2015. szeptember 6. vasárnap
Kedves Otthoniak! Olyan simán eljutottunk Skopjéba, hogy azt Ti nem is gondolnátok :-) Csendes autópályák, kellemes utazó idő és sehol a "rettegett" menekültek hada. Szóval itt vagyunk egy kellemes kempingben és egyből körbe is ültünk, hogy megismerkedjünk egymással és megbeszéljük a következő napok menetét. Az a legjobb, hogy érezni lehet: mindenki milyen őszinte izgalommal várja a programokat.

 

2015. szeptember 7. hétfő
Skopje egy igazán különleges város. Ugyanis este, mikor leültünk végigbeszélni a mai nap eseményeit, akkor mindenkinek nagyon karakteres véleménye volt a látottakról.  A hatalmas szobrok, a rengeteg építkezés és a régi bazár hangulata szokatlan elegyet alkot. Sokat láttunk, csodálkoztunk majd ettünk egy jót a karaván szerájból kialakított nagyon kellemes étteremben. A délutáni séta során volt aki az igazi keleti hangulatot árasztó piacra is betévedt. Kellemes nappal indult az utunk!

 

2015. szeptember 8. kedd
Pali kedvéért ma hegyet másztunk. Felmentünk egy 4000 éves "csillagvizsgálóba", azaz egy hegyre, ahonnan már a bronzkorban is figyelték az emberek a nap járását. És élveztük a pazar kilátást is. Sky, a velünk utazó husky végre nagyon otthosan mozoghatott a szűk lakóautó és a város után. A következő megállónk a "Kőbabák" névre hallgató képződmény, majd a Balkán legrégebbi városa, Kratovó volt. Itt egy bőséges ebéd és a helység legeredetibb - 77 éves - bőrdudása várt ránk. Hosszas buszozás után kellemesen elfáradva és ismét élményekkel telve értünk a kempingbe. Holnap tovább utazunk!

2015. szeptember 9. szerda
Az első olyan nap, amikor ki-ki kedve szerinti tempóban és az érdeklődésének megfelelő látnivalókat érintve tetti meg az utat. Igazi balkáni benyomások értek bennünket: szép tájak, csodálatos templomok és sok-sok mosolyt is kaptunk a helybéliektől. Sajnos estére az eső is megérkezett, de a lényeg, hogy valamennyien sikeresen túl vagyunk a mai napon.

2015. szeptember 10. csütörtök
Esőnap. Ohrid nem kedveli a Levanter csoportokat, mert két éve is pont itt zuhogott az eső. De ez nem vette el szerencsére az érdeklődésünket, mindenki nagy lelkesedéssel állt neki felfedezni ezt a csodálatos várost. Jól átnedvesedve értünk vissza a kempingbe, ahol az esti megbeszélést a kemping mosogatójában tartottuk meg :-)

2015. szeptember 11. péntek
Busz érkezett értünk idegenvezetővel, hogy Ohrid környékét és a Prespa-tavat megismerjük. Az út során megalakult a kutyavédő szakszervezet, amelynek legfontosabb feledata, hogy legnépszerűbb utitársunk - Sky, a husky - számára  a legkényelmesebb utazást megteremtse :-) Mellesleg láttunk néhány többezer éves templomot és gyönyörű tájakat is. Végül a borkóstolással fűszerezett estebéd zárta a programot.

2015. szeptember 12. szombat
Tudtuk előre, hogy ez lesz a kirándulás legnehezebb napja. Kb. 350 km-t kellett megtennünk, hogy az otthontól legmesszebbi célpontunkat, Ksamirt elérjük. Az albán hegyek nem kíméltek bennünket, többen most döbbentek rá, hogy Alföld-imádók :-) A lényeg, hogy mindenki épségben megérkezett.

 

2015. szeptember 13. vasárnap
Busszal indultunk ma ismét neki, hogy az első igazán albán napunkat eltöltsük. A Világörökség részét képező Gjirokaster várost látogattuk meg, majd egy olyan forrást, amelynek a vízhozama elegendő arra, hogy azonnal egy kisebb folyót tápláljon. A nap egyik csúcspontja a pisztráng ebéd-vacsora volt. Meg az, hogy az idegenvezetőink micsoda odaadással dolgoztak azon, hogy minden pillanatát élvezzük a kirándulásnak.

2015. szeptember 14. hétfő
Végre használható internetünk van!!! Persze mielőtt ideértünk Himaraba egy szép kis tengerparti kempingbe még volt egy kis kultúrprogram is. Megnéztünk egy ókori romvárost Butrint-ot, majd ismét nekivágva a hegyeknek a tengerszinten kötöttünk ki. Most éppen rotyog a bográcsban az a vadmalac, amellyel Éva és Tibor kedveskedett a társaságnak - nyugi van, béke és nagyon kellemes hangulat.

 

2015. szeptember 15. kedd
Ma pihenő nap volt. Már azoknak, akiket nem vonzott egy terepjárós kirándulás lehetősége a hegyekbe. Ők a gyönyörű tengerparton lazultak, lebegtek a vízben és csodálták a panorámát. Meg mostak-takarítottatak egy kicsit. A hiperaktívak Sky kíséretében vágtak a hegyeknek és ámultak a látványon. Meg azon, hogy az eldugott hegyi falu kocsmárosa vajon honnan tud angolul. Az esti megbeszélés helyszíne a tengerpart volt, közös programként kiegészítve a naplemente megnézésével. Lehet, hogy giccsesek a képek, de esküszöm ilyen volt a látvány.

2015. szeptember 16. szerda
Északnak forítottuk a "kocsirudat", átkelve a Llogara hágón Tirana magasságában egy tengerparti kempingbe tettük át két nap erejéig a székhelyünket. A táj teljesen megvártozott, elhagytuk az - Éva találó szóhasználatával élve - "összevont szemöldökű" hegyeket. Autóink ímmár az Adria fodrozó vize felé fordítva állnak a parton a kellemes hangulatú kempingben. Az persze elkerülhetetlen, hogy legalább egy kutyás kép ma is felkerüljön az albumba :-)

2015. szeptember 17. csütörtök
Egésznapos buszos kirándulás várt ránk, az uticél Berat volt, némi meglepetéssel fűszerezve. Kísérőnk ugyanis egy Albániában élő magyar család volt - látni kellett volna a megdöbben arcokat, mikor magyarul szólaltak meg. A nagy forróságban végigjártuk a várost, majd egy igazi albán lakomán vettünk részt: 14 fogást tálaltak az asztalunkra. Mondani sem kell: jó fáradtan értünk vissza este a kempingbe.

2015. szeptember 18. péntek
Ma az utolsó kempingbe érkeztünk, amelyet utunk során együtt érintünk: elértünk Albánia északi részébe a Skodra -tó mellé. Bolond meleg volt ma is, nehezen viseltük. Az út közbeni sok látnivaló miatt szinte senki nem csinált azonos programot. 

2015. szeptember 19. szombat
Hosszú buszozásba tellett, hogy Európa egyik legszebb szurdokvölgyét elérjük és a Koman-tavon hajóra szállhassuk. Ismét lenyűgözött bennünket a táj szépsége és az albán emberek természetes kedvessége. A 18 fokos vízben néhányan még meg is mártóztak, majd egy hegyi tanyán egy kávé mellől gyönyörködtünk a hegyekben és abban, ahogy a család nagymamája egyszerre főzte a rakit és a füge lekvárt. A napra és az egész utunkra talán legjellemzőbb mondat este Ildikóé volt: "Aki még egyszer rosszat mer mondani az albánokra, annak velem gyűlik meg a baja!" :-)

2015. szeptember 20. vasárnap
Ma az egyik legizgalmasabb albán tájra látogattunk: a zord, zárt közösségek és az évszázados törvények világába, az Albán Alpokba. Bár az odavezető út építése sokat haladt az elmúlt években, azért az utolsó szakasz leküzdéséhez a söfőr és a 27 éves Mercedes kisbusz valamennyi rutinjára szükég volt. De a látvány és hangulat mindenért kárpótolt bennünket. Este a búcsú vacsorára gyűltünk össze a kemping éttermében, majd mindenkinek jó utat kívánva hazafelé térünk nyugovóra.

Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.