KERESÉS

FacebookYoutubeFeed

Lakóautós utazás Erdélyben
Képes beszámoló napról-napra


2016. június 23. csütörtök
Elindult az erdélyi karaván, mindenki sikeresen megérkezett a Gyalu melletti kempingbe, e sorok írója némi gyulafehérvári kitérővel. Sajnos Misiéknek az utolsó pillanatban vissza kellett fordulniuk - ezúton kívánunk mielőbbi felgyógyulást! Az első este az ismerkedéssel és a "játékszabályok" elmesélésével telt, majd - köszönhetően az előbbre járó órának - hamar ágyba került a csapat. Holnap indul az igazi menet: kirándulás Kolozsvár környékén.

 

2016. június 24. péntek
Tordai-hasadák, Torockó majd a Tordai Sóbánya meglátogatása volt ma soron. Mindehhez 34°C árnyékban, most este meg egy kiadós vihar közeleg Kolozsvár felől. A mai napot egy igazán szimpatikus és hozzáértő idegenvezető tette teljessé, meg az, hogy az esti összejövetelen csak a hölgyenek állt módjukban a programot értékelni. Jól elfáradtunk :-)

2016. június 25. szombat
Mára két célt tűztünk ki magunk elé: megnézni Kolozsvárt és túlélni a hőséget. Igazán strapabíró kis csapatunk mindkettőt teljesítette kiváló idegenvezetőnk segítségével. Reggel áttettük a székhelyünket Magyarlónára és innen indultunk némi nehézségekkel tűzdelve a város felfedezésére. Igazán felemelő pillanatokat éltünk át a Házsongárdi temetőben felolvasott versek alatt, köszönet érte Szilárdnak és Tibornak. Estére már csak a töltöttkáposzta és a palacsinta elpusztítása maradt feladaként, meg a lónai templom meglátogatása vacsora után.

2016. június 26. vasárnap
Hát nagy szerencsénk van az időjárással. Nagyon izgultunk, hogy a mai szabadtéri programunkhoz még maradjon meg a napsütés. Délelőtt a kürtőskalács sütés rejtelmeivel ismerkedtünk majd 2 órakor lovaskocsikra szállva elindultunk ki a falu határába, hogy a tejbemérés hagyományát elevenítsük fel kedves házigazdáinkkal. Az érdekes programot hihetetlen mennyiségű és minőségű étel és ital kísérte így hát nem csoda, hogy Bálint bácsi vezetésével dalra fakadt a vendégsereg. Megtudtuk azt is, hogy a régi időkben a lányok új alsóneműt kaptak a tejbeméréshez :-) A szép napot egy közös meccsnézés fogja megkoronázni.

2016. június 27. hétfő
Ma tovább indultunk keletnek és Szováta felett egy tündéri kemping várt ránk Vármezőn. Út közben a többség megállt még Marosvásárhelyen is. Délután néhányan kilátogattunk a szénégetőkhöz, majd a legbátrabbak még a közelgő vihar ellenére a pár éve átadott Jétus kilátó felé vették az irányt. A Gordon-tetőn elhelyezett építményből páratlan kilátás nyílik a környékre. A visszaúton aztán elkapott bennünket az eső és Zsolték motorös kirándulása teljes átázással ért véget.

2016. június 28. kedd
Reggel ismét a viharfelhőkkel néztünk farkasszemet, de azért a pihenőnapnak nyilánítás ellenére többen bátran útnak indultak, hogy felfedezzék a környéket: Szovátát, Parajdot, Farkaslakát. Akik a kempingben maradtak, azoknak nem sok minden zavarta az életét, mert még az internet is elromlott a tegnapi viharnak köszönhetően. Délutánra azán lassan tisztult az ég, így elindulhattunk az 50 éves teherautókkal, hogy megmásszuk a környező hegyeket. Attila, a házigazdánk mutatta be a tájat és kezelte megnyugtató profizmussal az autókat. Egy kellemes juhsajt-hagyma-kenyér-pálinka összeállítású uzsonna tette fel a kirándulásra a koronát. Medvét nem láttunk, ellenben este pisztrángot vacsoráztunk.
2016. június 29. szerda
Utazós napunk volt. Többen a gyönyörűen rendbetett Szovátán fürdéssel kezdték a napot, míg a többiek a Bucsin-hágó megmászásával, a Maros-völgye felfedezésével, esetleg a Fiat részecskeszűrőjének idomításával (szegény Péterék) töltötték az időt. A lényeg, hogy valamennyien megérkeztünk Gyergyószentmiklósra, ahol a szállásunknak kijelölt területen Zsolték egyből el is akadtak a 4 tonnás autóval - köszönhetően az elmúlt napok esőzéseinek. Volt még egy közös kirándulásunk a Súgó-barlangban, most pedig izgatottan gondolunk azon társainkra, akik az estét a medvelesen töltik :-)

2016. június 30. csütörtök
Akik elmentek a medvelesre tegnap este, azok sikerrel is jártak és nagyon lelkesen meséltek a programról. Délelőtt egy kis pihenő, bevásárlás volt, majd indultunk autóbusszal a Gyimesekbe. Útközben megnéztük a szépen felújított karcfalvi erődtemplomot, majd hamar elértük az ezeréves határt Gyimesbükkön, ahol Deáky András jóvoltából nemcsak a csángók múltjával-jelenével és kulturájával ismerkedtünk meg, hanem ismét jól degeszre is ettük magunkat. A zenészek jó munkát végeztek: a csoport jó része velük énekelt és táncolt.

2016. július 1. péntek
Ismét autóbusszal mentünk kirándulni. Először a gyergyói örmény templomot néztük meg, majd nekiindultunk a hegyeknek és ki-ki kedve és kitartása szerint megmászta a Békás-szoros feletti mezőket-hegyeket. A legkitartóbbak pazar kilátásban gyönyörködhettek. A kora délutáni zápor pont a Gyilkos-tónál ért bennünket, szerencsénkre éppen egy kedves meghívásnak eleget téve egy étterem fedett teraszán ülve a köményes (!) kürtős kalács mellett néztük végig. Utolsó programként a Békás-szoroson sétáltunk át: a gigantikus díszletek mindenkit lenyűgöztek. A mai esti beszélgetés szűkkörűre sikerült: nyolcan ismét medvelesre indultak.

2016. július 2. szombat
Ma elbúcsúztunk Gyergyószentmiklóstól és dél felé vettük az irányt. A legérdekesebb program amely a mai napon várt ránk az Ezer Székély Leány találkozója Csíkszeredán. A népviseletbe öltözött résztvevők a városból indulva felvonultak a csíksomlyói nyeregbe,  ahol egy nagyon színes, nagyon hangulatos táncbemutató vette kezdetét. Néhányan inkább a környékbeli fürdőket, mofettákat választották, majd este a Szent Anna tónál találkoztunk össze. A szokásos esti megbeszélés hangulatát Zsuzsáék diópálinkája és bora, valamint a mező szélén  megjelenő anyamedve és bocsa dobta fel.

2016. július 3. vasárnap
Ma szinte annyifelé jártunk ahányan vagyunk.Csíkszereda, Kézdivásárhely városnézés, a Szent Anna-tó és a Mohos-láp, Gelence és Prázsmár temploma voltak napirenden. A legizgalmasabb, hogy Zoliék mire jutnak a négy generációval ezelőtti rokonok felkutatásával - a választ a napló írásáakor még nem udjuk. Mindnesetre a törcsvái Vámpír Kemping most három napig kellemes szálláshelynek ígérkezik a kirándulásainkoz.

2016. július 4. hétfő
Ma autóbusszal, idegenvezető kíséretével indultunk neki, hogy felfedezzük Brassót. Állítólag az ország legszebb városa, s a csoport egybehangzó véleménye is alátámasztja ezt. Sajnos az időjárás ma nem tett a kedvünkre: a városnéző séta végén pacallá ázva menekültünk be egy bevásárló központba szárítkozni, új ruhát vásárolni, vagy csak a fodrásznál lelni némi melegre :-) Utána egy kiadós és ízletes ebéd várt ránk és eddigre az eső is elvonult, tehát irány a felvonó
 és a Cenk-hegy, hogy a város panorámjában gyönyörködhessünk.

2016. július 5. kedd
Az nagyon jó, ha valaki - Zsuzsa - azt mondja, hogy a mai volt az utazásunk legszebb napja :-) Pedig semmi más nem történt csak a legfrissebbek megnézték reggel a Drakula-várat, majd együtt autóbusszal elmentünk Sinaia-ba. Itt a román királyok nyári kastélya (Peles) volt a fő és igazán különleges látnivaló. Aztán volt még egy ortodox templom és kolostor meg a román népművészet végeláthatatlan kínálata. És egy igazán kiránduláshoz való időjárás.

2016. július 6. szerda
Az utolsó napunk jó nagy utazással telt. A legkedveltebb látnivalók a Fogarasi vár, a Transzfogarasi út és Nagyszeben voltak. Este egy faluvégi holland tulajdonú kempingben jött újra össze a csoport és a meleget egy páran a medence vizében próbálták feledni. A  búcsúvacsora, majd az utazás közös értékelése zárta a napot, hogy holnap már ki-ki saját tempójában induljon hazafelé.

Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.