KERESÉS

FacebookYoutubeFeed

Macedónia - Albánia
2019. 05. 26 - 06. 10.

Fényképes útinapló

VENDÉGKÖNYV

2019. május 26. vasárnap
A magyar határtól közel 700 kilométer autópálya vezet - a múlt szombat óta - Szkopjéig. Ezt valamennyi résztvevő sikeresen abszolválta, hogy a Bellevue Hotel kempingjében kényelmesen elhelyezkedhessen a már ott táborozó holland csoport szomszédságában. Néhány csepp eső nem tudta megzavarni a "tábornyitó" megbeszélést. Külön ünnepi alkalmat jelentett, hogy Feri bácsi holnap esedékes születésnapjára is koccinthattunk.
És holnap elindul a körforgás, program-program után - két hétig nem sok lesz a megállás.

 

2019. május 27. hétfő
Szkopje. Valamennyien egyetértettünk abban, hogy az egyik legfurcsább város, ahol valaha jártunk. Irtózatos pénzeket öltek abba, hogy felépítsék a múltjukat és történelmüket visszatükröző új belvárosukat és a végeredmény bizony vegyes lett. Viszont a hangulatos régi bazár - ahol az eső elől menekülve először egy igazi török kávézóban, majd egy éttemben találtunk magunkat - mindenkinek tetszett. Aztán az eső elálltával a várból körbenéztük a város panorámáját, majd a nap megkoronázásaként a nagyon felkészült és szimpatikus idegenvezetőnk még a Nemzeti Színházba is becsempészett bennünket. Mire a kempingbe visszaértünk kisütött a nap is, így az esti "körbeülésünket" már igazi koranyári hangulatban bonyolítottuk le.

 

2019. május 28. kedd
Ma egy egész napos buszkiránduláson fedeztük fel Macedónia legszegényebb, turisták által ritkán látogatott észak-keleti részét. A gyönyörű időben először egy kis hegymászás várt ránk, hogy kibogozzuk az ősi csillagvizsgáló titkait és gyönyörködjünk a 360°-os panorámában. Aztán a kővé vált nászmenet ejtett bennünket ámulatba, majd Kartovo városában ettük ismét degeszre magunkat. Mikor este hullafáradtan átbeszéltük a napot, akkor az igazán jó az volt, hogy mindenkinek más tetszett. Abban viszont egyetértettünk, hogy jól sikerült, színes program volt a mai.

 

2019. május 29. szerda
Utazós nap - ennek megfelelően, ahány páros annyiféle program. A Matka-szoros és a tetovói Festett Mecset persze most is méltán nagy sikert aratott. A hegyeken keresztül vezető út és a sok kanyar már nem volt olyan népszerű. Az Ohridi-tó - ahogy eddig minden ide vezető utunkon - felhőkkel-széllel-futó záporral fogadott bennünket.

 

2019. május 30. csütörtök
Ohrid városa és a tó kétségkívül Macedónia gyöngyszemei. A csoport önállóan indult a felfedezésére, mindenki kedve szerint osztotta be az idejét és válogatott a látnivalók között. A többség persze kipróbálta a helyi éttermek ajánlatát is, majd délután egy rövid hajókiránduláson néztük meg a város panorámáját. A végső konklúzió az volt, hogy Ohrid simán megállná a helyét bármelyik felkapott olasz, vagy francia tengerparton is.

 

2019. május 31. péntek
Buszos kirándulásra indultunk, hogy megnézzük hogyan éltek az Ohrid-tó környékén az emberek többezer évvel ezelőtt, meg hogy meglátogassuk a szláv kultúra és írásbeliség bölcsőjét a St. Naum kolostort. Különleges attrakcióként itt egy albínó páva fogadott bennünket - csak hogy némi magyarázattal szolgáljunk a mellékelt képek egyikére. Aztán irány fel a hegyre egy kecskeny, de legalább jó kanyargós szerpentinen, majd hosszasan gyönyörködtünk a káprázatos panorámában. A szomszádos Prespa-tó partján az étterem teraszáról csodálhattunk a pálmafákkal szegélyezett vizet, a háttérben a hósipkás hegycsúcsokkal. Ja, és a megkóstolt macedón borok finomak voltak.

 

2019. június 1. szombat
Megérkeztünk Albániába. Az első benyomások a leautózott 350 km után: írigylésre méltóan jók az utak (!!!), az egy főre jutó Mercedesek száma valószínűleg világcsúcs, a hegyek gyönyörűek, a helyi közlekedést még bizony szokni kell és nem utolsó sorban: egy szemmel láthatóan dolgos nép hazájába erkeztünk. Láttunk még néhány bunkert, üzemanyag csempészt, aki Macedóniában trükkösen tankolta tele az autóját (ld. a fényképet), túlterhelt csacsit és teheneket az úton. Végül egy barátságos családi kempingben táboroztunk le a pazar tengerpart szomszédságában.

 

2019. június 2. vasárnap
Ismét buszos kirándulásra indultunk egy helyi idegenvezető kíséretében. A tegnap már megmászott hágón mentünk vissza Gjirokastra városába, ahol a régi városmag, a hegy tetejére épített erőd, majd egy jó pisztráng ebéd, végül pedig az Enver Hodzsa egykori szülőházából kialakított néprajzi múzeum volt a program. Az eső elől gyorsan bemenekültünk a buszba, majd reménykedve vártuk, hogy eláll a hirtelen jött zivatar, mire a híres Kék Szem forráshoz érünk. Szerencsére bejött a számításunk, így megcsodálhattuk a forrást és a belőle induló kristály tiszta patakot is. Este végre kalandos út után befutottak a csoporthoz később csatlakozó barátaink Bori és Zsolt is.

 

2019. június 3. hétfő
Az időjárás előrejelzés nem sok jóval kecsegtetett bennünket a mai napra. Reggel az ókori romterület, Butrint felfedezése volt az első program. Gyenge záporban kezdtük, majd egyre hevesebb esőzés közepette menekültünk vissza az autóinkba - de láttunk minden fontos ásatást. Kész szerencse, hogy a lakóautókban mindenkit száraz ruha várt, a kávézóban meg az idegenvezető meghívására egy jó meleg kávé, tea, netán raki. A szép tengerparti utat is esőben-felhőben tettük meg és a nagyszerű helyen fekvő kempingünk kisebb sártengerré változva fogadott bennünket. Ja és a legfontosabb: ma Feri bácsi mosogatott!!

 

2019. június 4. kedd
Egy igazi pihenőnap. A reggeli felhős idő és az előrejelzések miatt nem vállaltuk be a terepjárózást a hegyekbe - úgysem láttunk volna semmit a pazar panorámából. Inkább mindenki ráérősen ébredezett-reggelizett-sétálgatott a környéken. Aztán megérkezett a délután ajándéka: igazi strandidő kerekedett a tengerparton. Lajos vezetésével önfeledt pancsolásba fogtak a bátrabbak és végül a "lakógyűlést" is a parton tartottuk meg. Majd este következett a friss tengeri halból készült grill vacsora leöblítve a házigazda rakijával.

 

2019. június 5. szerda
Elhagytuk Albánia déli részét és az 1027 m magas Llogara hágón átmászva egy egészen más világba érkeztünk. A gyönyörű kanyargós út után volt aki megnézte Apollónia romvárosát, ahol dr. B. elitézte, hogy ma ne kelljen belépőt sem fizetni :-) A ma esti kempingünk megtalálása különösen nehéz feladat elé állította a GPS készülékeket és a humán navigátorokat, de azért időben befutott mindenki ahhoz, hogy a naplementét együtt nézzük végig a tengerparton.

 

2019. június 6. csütörtök
Berat, a múzeum város. Betti, a Tiranában élő idegenvezetőnk segítségével jártuk körbe a várat és néztük meg az "ezerablakos" látképet. Ettünk egy igazán kiadós albán lakomát, s az oda-vissza úton nagyon sok mindent megtudtunk erről a különleges országról. Még mindig nagyon lelkes a csapat!

 

2019. június 7. péntek
Megérkeztünk az utolsó kempingünkbe a Shkodra-tó partjára. Érdekes módon így a végén majdnem mindenkinek meggyűlt a baja a navigációval. De azért aki megdolgozott érte az megnézte Kruje városában Skander bég várát és a Néprajzi Múzeumot, elvert néhány száz Leket a bazárban, vagy eljutott az emblematikus mesi hídhoz. Megtapasztaltuk, hogy Albánia északi részén kaotikusabb a forgalom, majd a megérkezéskor ámuldoztunk a  gyönyörű és tiszta kempingen.

 

2019. június 8. szombat
Utunk egyik legszebb napja várt ránk: busszal felmegyünk a Koman-tóhoz, majd hajóval kirándulunk. A fárasztó buszozást némileg ellensúlyozta a szép idő, a hosszú hajókázást pedig a gyönyörű táj. Végül a tavat tápláló egyik folyó kristálytiszta vizén elértünk egy éttermet, ahol a kellemes ebéd után fordult vissza a csónakunk. Fárasztó nap volt, de a látvány megérte.

 

2019. június 9. vasárnap
Utolsó nap - kirándulás az Albán Alpok szívébe, Theth-be. Hosszú zötykölődés várt ránk a 35 éves kisbuszokkal - máshogy ide nem lehet eljutni. A néhány éve még teljesen elzárt településen egy jó ebéd várt ránk, meg némi séta. Felmásztunk egy régi lakótoronyba is, hogy első kézből kapjunk információkat az itteni életről és a nemrégen még szokásban lévő vérbosszúról. Aztán este egy közös vacsorával zártuk a programot. Végetért a túra, holnap már mindenki indul hazafelé.

 

 

Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.