KERESÉS

FacebookYoutubeFeed

SZLOVÉNIA
2023. 09. 05 - 09. 17.

Fényképes útinapló

2023. szeptember 5. kedd
Nem volt hosszú az út, Magyarországról Ljubljanába eljutni egy igazi lakóautósnak nem komoly feladat. Időben ide is ért mindenki, a szorgalmasabbak egy-két szép látnivalóért azért tettek egy kis kitérőt. Csupa visszatérő utazó alkotja most a csapatot, izgatottan várjuk, hogy felfedezzük e sokszínű kis ország szépségeit. Holnap egyből egy hosszú nappal kezdünk, hát vágjunk bele!

 

 

2023. szeptember 6. szerda
Egy fárasztó, de csodaszép napon vagyunk túl. A kempingbe értünk jött egy szép nagy busz, és elvitte a csoportot a hegyek közé, egy nagy felvonó aljához. Itt csatlakozott hozzánk az idegenvezetőnk, aki a Velika Planina nevű fennsíkon kalauzolt ma minket. Két lépcsőben lehetett feljutni az 1666 m magas csúcsra, a felső részt gyalog vagy autóval megoldva. Az idő és a látnivaló remek, fent egy élő skanzent barangoltunk be. Faházak, tehenek, gyönyörű kilátás, mi kell még? Egy jó helyi ebéd után fáradtan buszoztunk tovább a hangulatos Skofja Loka kisvárosba, ahol egy órás séta és fagyizás zárta a túránk második napját.

 

 

 

2023. szeptember 7. csütörtök
Ma délelőtt kaptunk egy kis lazítást: kipihentük a tegnapi fárasztó napot, és előre a mai délutánt. 2-kor találkoztunk az idegenvezetőnkkel, aki magyar nyelvű ismertetést tartott Szlovéniáról és a fővárosáról. Érdekes összefüggéseket tudtunk meg a sárkányok és Ljubjana kapcsolatáról, a különböző épületek történelméről, múltjáról és jelenéről. Bejártuk az óváros sétáló utcáit, bekukkantottunk a városháza udvarába is. A várba üvegfalú siklóval jutottunk fel, ahonnan szép kilátás nyílt a környező tájra. Azoknak meg aztán főleg volt mit nézniük, akik  a 100 csigalépcsőn felmásztak a toronyba, hogy az egész várost felülről csodálják!

 

 

 

2023. szeptember 8. péntek
A mai cél: a Bled melletti kemping elérése. Ez csak 50 km utazást jelentett, viszont út közben mindenki kedve szerint válogathatott a sok látnivaló közül. Volt, aki  Kranj vagy Radovljica városában sétált, volt, aki az 1922 m magas Vogel hegyre liftezett fel, hogy onnan gyönyörködjön a kilátásban. Páran a Bohinji-tó melletti Mostnica-szurdokba kirándultak és alaposan megküzdöttek a parkolót őrző sorompókkal. Persze a táj ismét lenyűgözött mindannyiunkat. A kemping különlegessége, hogy egy folyó - vagy inkább csak sebes vizű patak - partjára települt. A jéghideg víz nekünk csak lábáztatásra volt megfelelő :-)

 

 

 

2023. szeptember 9. szombat
Reggel kisbuszok jöttek értünk és elvittek Szlovénia egyik leglátogatottabb természeti szépségéhez, a Vintgar-szurdokba. Elképesztő mennyiségű víz zúdul lefelé, utat törve magának a sziklák között, a látvány pedig pazar. Talán az itt következő képek visszaadnak valamit az élményből. A szurdok után egy erőt próbáló gyaloglással értük el ismét a buszainkat, amelyekkel most megcéloztuk a Bledi-várat, hogy élvezzük a  szikrázó napsütésben elék táruló felejthetetlen panorámát és megebédeljünk. Ráadásként belebolottunk egy esküvőbe is. A társaság java része már nem vállalta a gyaloglást vissza a kempingbe, hát újra jöttek a buszaink. A délután már többnyire pihenésel és a kemping medencéjének intenzív látogatásával telt.

 

 

 

2023. szeptember 10. vasárnap
A szabadnapunk is eseménydúsra sikeredett. Először is Zoli jóvoltából megérkeztek a csere-útitársaink: Nelli és Évi, és két kutyával is gyarapodott a csoportunk. Ki-ki igénye szerinti aktivitással töltötte a napot: a passzívak csak egyszerűen élvezték a jó időt és a kemping nyújtotta strandolási lehetőségeket (a kemping melleti folyó kb. 12°C hőmérséklettel csalogatott bennünket), az aktívabbak bringáztak egy kicsit, és Bledbe, vagy a közeli Radovljicára látogattak, a hiperaktívak pedig lebringáztak vagy 60 kilométert. Az esti beszélgetéskor aztán kiderült, hogy mindig a pihenős napok a legjobbak :-)

 

 

 

2023. szeptember 11. hétfő
Ma egy szép vezetéstechnikai feladat várt ránk: választhattunk, hogy Tarvisio felől az 1156 méter magas Predil-hágón, vagy Szlovénia legszebb panoráma útján, a Vrsic-hágón (1611 méter) közelítjük meg Bovec-et. Mindkét út gyönyörű volt, az utóbbi 50 (számozott!) hajtűkanyarja maradandó élmény a sofőröknek. Előtte még megnézhattük aránylag közelról Szlovénia legmagasabb hegyét, a Triglavot, és besétálhattunk a Pericnik-vízesés mögé. Aztán Bovec környékén már a Soca (lánykori nevén Isonzó) folyó szépségei és az I. Világháború magyar vonatkozású emlékhelyei vártak ránk. Ma sem unatkoztunk...

 

 

 

2023. szeptember 12. kedd
A Soca-folyó völgye egy igazi paradicsom a vadvizi sportok kedvelői, a bringások és a kirándulók számára. Na, mi valamennyi kategóriába beletartoztunk ma. 7 mindenre elszánt raftingolós, néhány bringás és jónéhány sétáló-kiránduló alkotta a csapatot. A szép idő továbbra is velünk van, élveztük a mai nap minden percét. Ja, és azért pihentünk is, mert holnaptól felpörögnek az események. Mindenképpen megemlítendő még a kemping étterme, ahol a roston sült pisztráng készletet derekasan kifosztottuk.

 

 

 

2023. szeptember 13. szerda
Na, ma aztán tényleg felpörögtek a programok, és ez bizony már így is marad a túránk végéig. Először Kobaridba látogattunk, és megnéztük az I. Világháborús múzeumot, illetve az elesett olasz katonák nyughelyét. A háború értelmetlensége mindenkit megrázott, különösen azokat, akiknek valamely felmenőjük az Isonzónál harcolt. Innen Idrijába vettük az irányt, ahol az egykoron hatalmas higanybánya meglátogatása volt a program. Majd futás a kempingbe, ahol a korábban érkező csoporttagok életük árán is megvédték a fenntartott helyeinket a francia és belga betolakodók elől. Majd az eső előtt éppen annyi időnk maradt, hogy Tamást felköszöntsük a születésnapján. A zápor az "őrsi gyűlést" is elmosta, sebaj, majd reggel egyeztetjük a holnapi napot.

 

 

 

2023. szeptember 14. csütörtök
Reggel gyorsan megbeszéltük a tegnapi eső elmosta összejövetelre tervezett mai programot, majd a lassan szépülő időben elindultunk Predjama várához. A híres lovagvár - amely egy barlanggal összeépült - különleges élmény volt. A délutánt a számtalan szlovén barlang egyikében töltöttük, a Skocjan-barlangban. Ennek az igazi különlegessége a föld alatti szurdok. Elképesztőek a hatalmas terek, amelyeket a víz alakított ki a barlangban. Sajnos a mellékelt képek ezt nem tudják igazán megmutatni, ezt látni kell! A nap végén egy jó kis falusi kempingben kötöttünk ki, egy gyönyörű zöld mezőn. Sikerült tisztáznunk a hattyú és a liba közti különbséget, majd az esti beszélgetést megszakítva ismét az autókba menekültünk az eső elől. Sebaj, amíg csak éjjel esik, az nem gond.

 

 

 

2023. szeptember 15. péntek
Reggel az első feladat volt kijutni a kempingből, mert bizony az út szűk, meredek és helyenként kavicsos is volt. Mindenkinek sikerült, így indulhattunk a Lipicai -énes meglátogatására. A lovak szépek voltak, az iparszerűen lebonyolított látogatás pedig kissé csalódást keltő. Sebaj, a szomszéd faluban várt bennünker szlovénia legrégebbi sonka üzeme, ahol kizárólag só felhasználásával érlelik a sonkákat. A kóstoló ebédnek is megfelelt, az üzem meglátogatása pedig a húsimádók számára igazi élmény volt. Lelkesen ki is fosztottuk a gyári boltot a látogatás végén. Ezután irány a tengerpart, Portoroz. Menet közben a lelkesebb utazók még meglátogatták Hrastovlje templomát, ahol a különösen érdekes freskókat magyar nyelvű ismertetés és egy lelkes "porondmester" segítségével csodáltuk meg.

 

 

 

2023. szeptember 16. szombat
Az utolsó nap. Úgy indult, hogy meglátogattuk a kempinghez közeli tengeri sügér tenyészetepet. Illetve, ahogy ők mondják: halas kertet. Itt természetes körülmények között nevelik a halakat és a kagylókat. Az eredményt egy kis kóstoló formájában mi is élvezhettük, illetve csodálhattuk a tulajdonos család egyik tagjának igazi elhivatottságról tanúbizonyságot tevő ismertetőjét. Rövid pihenés-bringázás-fürdés után indultunk Piranba. A hangulatos kisváros múltjával idegenvezető segítségével ismerkedtünk, majd egy igazi halas vacsorával méltóképpen zártuk a napot és az egész kirándulást.

 

 

 

Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.