MURAU - KREISCHBERG (AUSZTRIA)


Kreischberg fejléc

1. A pályarendszer bemutatása

Murau városka Steiermark tartomány déli részén helyezkedik el, a Mura folyó völgyében, 850 méterre a tengerszint felett (honlap: www.stadtmurau.at). A völgyet 2000 méteres hegyek övezik. A nagy szintkülönbség miatt gyakran előfordul, hogy a völgyben már javában tavasz van, míg a magasan fekvő pályákon még áprilisban is megfelelő hóviszonyokat találunk. Több kisebb síterület is megtalálható a környéken. Közülük a legismertebb és a legjobban kiépített a Kreischberg sírégió.

Családi síterep. Talán leginkább ez jellemző a Kreischbergre. A felvonók teljesítménye elég ahhoz, hogy szétszórják a sízőket a terepen, ezért zsúfoltságra, hosszabb várakozásra hétvégén sem kell számítani. Jól karbantartott, nem túl meredek,  közepesen hosszú és jó széles pályák találhatók itt, ami az elmúlt években a deszkások paradicsomává is tette a síterepet. A pályarendszer osztrák viszonylatban  kicsi, ezért a helyiek mindent elkövetnek, hogy változatosabbá tegyék az élményt azok számára is, akik unják a 'sima' csúszkálást. Van itt állandó versenypálya, gyorsasági pálya, buckapálya, snowboard pálya és aréna halfpipe-pal és big air-rel, snake, jump... A gyerekek kipróbálhatják a dínó pályát, a varázsszőnyeget, vagy a sí hullámvasutat. Ha kilépünk a kötésből, maradandó élményekre tehetünk szert a tubing-pályán (egy traktorbelsőhöz hasonló gumikarikán kell fennmaradni, miközben az pörögve, forogva egyre gyorsabban száguld le a lejtőn). Akinek ez is kevés, az az újonnan átadott 1200 m hosszú szánkópályán teheti próbára ügyességét.(Figyelem! Szerdánként éjszakai szánkózás.) No és akkor a hangulatos Hütték nyújtotta örömökről nem is ejtettünk szót. A felvonók alsó állomása mellett közvetlenül hatalmas parkoló várja a sízőket. Lakóautóval bárhová le lehet állni, és akár itt is maradhatunk éjszakára, ha a járművünk alkalmas erre.

skifahrer_gr2. Pályák mennyisége, sífelvonók száma, jellege
Tizenhárom felvonó és lift (két kabinoskabinos felvonó, négy ülőliftülő lift és hét csákányoshúzó lift),
A sípályák (850 és 2118 méteres magasság között): 15 km kék, 15 km piros, 13 km fekete jelzésű.
A síterület honlapja (magyarul is): www.kreischberg.at

3. Bérlet árak

A keycard rendszer kényelmes és biztonságos. A bejáratnál nem kell a mágneskártyát a leolvasóba 'dugdosni', tarthatjuk azt a zsebünkben is, mert a gép rádiójelek segítségével ellenőrzi. A keycard letéti díja 3 EUR, amit a leadásakor visszafizetnek (Nem elfelejteni!) A kártya azonban meg is tartható és más napokon is felhasználható a Kreschbergen, vagy a rendszert használó más sípályákon. A bérletek itt is drágák, de ez egész Ausztriára jellemző. 6 éves kor alatt nem kell fizetni, 16 éves korig 50% a kedvezmény.  Eléggé sajátos módon itt 10% felárral büntetik azt, aki nem tudja a bérlet vásárlásakor a vendéglátójától kapott vendégkártyát felmutatni. Lakóautós sízés esetében ez könnyen előfordulhat, akkor számolni kell a felárral. Ha kempingben akarjuk tölteni az éjszakákat, célszerű reggel, még a síbérletek megvásárlása előtt bejelentkezni, hogy megkapjuk a vendégkártyát. A bérlet árak a 2010/2011-es főszezonban a következők (EUR):
                   Felnőtt       Gyerek         Diák
                                 (16 évig)     (26 évig)
  1 napos       36,00       20,00          32,50
  2 napos       65,50       36,50          59,00
  6 napos     162,00       90,50         146,00

Kreischberg sítérkép

4. Odajutás

Induljunk el az M1-es autópályán Bécs felé. A határ után 22 km-t autózva Parndorfnál térjünk le az 50-es útra Eisenstadt irányába. Ezt a néhány kisebb falun keresztül vezető 33 km-es szakaszt különös óvatossággal tegyük meg, mert könnyen magunkra vonhatjuk az osztrák rendőrök kitüntető figyelmét. Innen már autópályán, illetve gyorsforgalmi úton juthatunk el Wienerneustadt, Bruck és Leoben érintésével egészen Judenburgig. Az utolsó 50 km a Mura völgyében kicsit kanyargósabb, de ez a szakasz sem okozhat gondot. A Budapest Murau távolság 450 km. A többi osztrák síterephez képesti viszonylagos közelsége lehetővé teszi néhány napos, vagy akár csak hétvégi sítúrák tervezését is. Ausztriában a 3,5 tonna alatti lakóautók a személykocsikkal azonos kategóriába esnek az autópálya matrica vásárlásakor.


5. Kemping elhelyezkedése, jellemzése, árai

A Kreischberg sípályáitól kb. 4 km-re Murau irányában, közvetlenül a Mura folyó partján helyezkedik el az egész évben nyitva tartó négy csillagos CAMPING OLACHGUT (honlap: www.olachgut.at). A kemping hatalmas területű és nagyon jól felszerelt. Nem jellemző, hogy télen sok lakóautó fordul elő ezen a környéken, ezért a főépület közelében mindig van hely. Messzebb nem érdemes merészkedni, mert a havat nem takarítják el és könnyű elakadni a mély hóban. A behajló fákra is vigyázni kell. A vizes blokk minden igényt kielégít. A főépületben egy hangulatos kisvendéglőben ismerkedhetünk a helyi ízekkel. Az áramvételi lehetőség mindenütt ki van építve, de nem árt hosszú kábelt vinni magunkkal. Az árba napi 2 kW áramfogyasztás fér bele, ezen felül kW-onként 0,58 EUR-t kell fizetni.

Téli árak egy éjszakára: 1 lakóautós hely 2 főre:                 18,00 EUR
                                    további személyek:                        6,50 EUR
                                    gyerek  2-14 éves korig:                 3,50 EUR
                                    üdülőhelyi díj (csak felnőtteknek):   1,00 EUR
A kemping és a pályák között nem közlekedik síbusz, ezért az odajutást magunknak kell megoldani. A környéken nincs több télen is működő kemping.

6. Szórakozási lehetőségek

Murau városkában leginkább a  kellemes hideg-meleg vizes uszodát, élményfürdőt és szaunát érdemes kipró-bálni lazítás gyanánt. Kellemes sétát tehetünk zegzugos kis utcácskáiban és a Mura partján, de a várat is érdemes útba ejteni. A városban és a környező falvakban hangula-tos kis vendéglőkben lehet eltölteni az estét. Aki még mindig nem álmos, annak a szállodákban található éjsza-kai bárok és diszkók nyújtanak szórakozási lehetőséget. Murauban és környékén az éjszakai élet kevésbé zajos, mint a nagy sírégiókban, de ez nem biztos, hogy hátrány.


7. Szerintünk...

Kellemes napokat tölthet itt el családjával, barátaival az, aki nem a teljesítményt hajszolja a sízésben. A viszonylag kevés pálya 1 hétre már kicsit unalmas lehet. A kiváló megközelíthetőség és a viszonylagos közelség a magyarok egyik legkedveltebb síterületévé tette a Kreischberget, és erre a helyi szolgáltatók is fel vannak készülve. Sok helyen találunk magyar nyelvű szórólapokat, tájékoztató füzeteket és akár étlapot is. Bármily meglepő, az őslakosok még néhány magyar szót is hajlandók voltak megtanulni a kedvünkért.


Raktrak munka közben

KERESÉS

Bike Cafe Kerékpárüzlet és Szerviz
Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.