KERESÉS

FacebookYoutubeFeed
Bike Cafe Kerékpárüzlet és Szerviz

MAKÓ

 

hagymatikum panorama

Makó hagymatermeléséről nevezetes város Csongrád megyében a Maros jobb partján, a román határ közelében, a nevét viselő járás központja.

Népessége 2015-ben 22 926 fő
GPS: 46° 13′ 01″ N, 20° 28′ 59″ E
Ismertetőnk egy 2013. júliusi kirándulás alapján készült.
mako terkep1


2013 júliumakologos végén egy jó kéthónapos Horvátország-Montenegró túra után, mielőtt nekivágtunk Erdélynek, töltöttünk pár napot a "Camping-Motel Makó"-ban kicsit kipihenni a mögöttünk lévő út fáradalmait, és felkészülni az újabb kalandra.

A három csillagos kemping egy kellemes meglepetés. Kimondottan szép környezetben, egy nagyon nagy kreativitással és igyekezettel kialakított és vezetett hely. A főépület, egy hajdani gátőr ház emeletén kiadó szobák vannak, földszintjén a tulajdonos él nyáron. Az épület előtti lugas alatti asztal a recepció. Az alagsorban hűtővel és tűzhellyel felszerelt főző-étkezőhelység áll a vendégek rendelkezésére. Az egész kemping egy alföldi uradalom hangulatát idézi. Mindenfelé régi szekerek - tucatnál is több - állnak dekorációként. Ezeket részben a gátőrház falán, részben a területen régi vidéki eszközök egészítik ki. A padok lábai például régi kocsikerekek. A bungalók adják a cselédházak hangulatát. Még egy kis kápolna is fokozza a vidéki tanyaközpont érzetét.

Camping Makó  Camping Makó Camping Makó

A fás-füves terület közvetlenül a Maros gátja mögött van, nagyobb árvizek el is öntik. A gyerekek számára van egy kis medence, szabadtéri zuhanyok, pár szabadtéri játék és a fák alatt egy kis füves focipálya. Az egyszerűen, de korrektül felszerelt vizes helységek tiszták. A területen piknik asztalok és tűzrakóhelyek is vannak.

A gátőrház körül 30-40 lakójárműnek van hely, de mivel sokkal nagyobb, mintegy 10 hektáros terület tartozik a kempinghez, ennek többszörösét is tudják fogadni, bár ekkor gond lehet a vizes helységek kapacitásával és az áramcsatlakozással. Vízen érkező vendégek is betérhetnek, mert a kempingnek saját stégje van a parton, ahol egy fedett napozóterasz is szolgálja az ide látogatókat. Az egész terület szépen gondozott, lerí róla az odafigyelés. A tulajdonosok kimondottan családias légkört alakítottak ki. És mindehhez van ingyen WIFI, igaz, kicsit lassú.

Camping Makó  Camping Makó Camping Makó

A közelben (500 méterre) van egy étterem, egy Lidl áruház, és a városközpont 2-2.5 kilométerre található.

Akár hosszabb tartózkodáshoz is lehet elegendő programot találni a környéken, de a hely alkalmas egy néhány napos pihenésre is.

Kérésre a kemping lovaglást, gyalogos és kerékpáros túrázást, horgászatot, vadászatot szervez. De lehet vízitúrákat is tenni a Maroson.

A város is kínál számos látnivalót. Szlogenjük: ”Makó. Nemcsak hagyma!”

Makó belvárosa

Talán legfontosabb nevezetességek Makovecz Imre alkotásai. A tucatnyi épület közül a legjelentősebb a 2012-ben átadott Hagymatikum, a nemzetközi figyelmet is méltán kiérdemlő termál-, gyógy- és élményfürdő, mellyel a város belépett a hazai fürdővárosok sorába. Hasonlóan figyelemreméltó a nemzetközileg is elismert kulturális központ, a Hagymaház. De megérdemel egy rövid látogatást a zenepavilon, a sportcsarnok vagy a felújított buszpályaudvar is.

 Makó Hagymatikum Makó Hagymatikum Makó Hagymaház

A város féltucatnyi felekezethez tartozó számos templomának nagy része is egy rövid látogatás célpontja lehet. Az egyházi épületek mellett több középület és palota érdemel figyelmet.

A természeti értékeket a környéken a Maros, a Vályogos tó és a környező puszták (Csanádi, Csikós, Pitvarosi), tájvédelmi területek képviselik. A Határon Átnyúló Együttműködési program keretében kerékpáros-, gyalogos- és vízitúrák feltételeit teremtették meg a Maros mintegy 35 kilométeres szakaszán Perjámos és Makó között. Maros Kalandpart néven a közelmúltban egy nagyobb kalandparkot alakítottak ki.

1956-os emlékmű Zsinagóga Makó Kalandpark, Makó

A városban számos étterem és vendéglátóhely várja a turistákat.

A kemping kiváló kiindulási pont a 25-25 kilométerre lévő Szeged, illetve Hódmezővásárhely, de a dupla ilyen távolságra lévő Ópusztaszer felkereséséhez is, vagy közbenső megállóhelynek Erdély felé menet, vagy onnan jövet.

A kemping honlapja: http://www.campingmako.hu/

A városról és környékéről a Wikipedia internetes lexikonból, vagy a város honlapjáról (http://www.mako.hu/) tudhatunk meg többet.

 

Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.