KERESÉS

FacebookYoutubeFeed
Bike Cafe Kerékpárüzlet és Szerviz

AZ ELŐSZEZONI KEDVEZMÉNYEK

Aki Nyugat-Európát célozza meg és teheti, hogy az elő- illetve utószezonban menjen, jó háromezer, többnyire jobb minőségű kempingben éjszakázhat általában max. 20 €-ért. Ma már csak két rendszer működik.

A nagyobbat és ismertebbet a holland illetőségű kemping katalógus kiadó, az ACSI működteti ACSI Camping Card néven 2004 óta. Internetes címük http://www.campingcard.com, ahol több nyelven (természetesen magyarul nem) jelenítik meg a rendszerrel kapcsolatos tudnivalókat. A hálózat dinamikusan fejlődik. 2005-ben még csak 667 hely szerepelt a speciális katalógusban, a 2020-as szezonra már 23 ország 3661 kempingje csatlakozott a rendszerhez. A lényeg az, hogy kempingenként változó időszakban (jellemzően június végéig és szeptember elejétől) a katalógusban megjelentetett kempingekben 12, 14, 16, 18 vagy 20 €-ért két fő lakóautóval vagy kocsival és sátorral/lakókocsival éjszakázhat. Az árban benne foglaltatik az áramcsatlakozás (elvileg 6 Amper max. 4 kWh, de az adott kemping infrastruktúrájának megfelelően más is lehet) és napjában egyszer a meleg vizes zuhany használata (ha zsetonos a rendszer, adnak két zsetont, ha pénzérmével működik, levonják az árból). A kempingek egy részében 2011-ben bevezették az unoka kedvezményt, ami azt jelenti, hogy maximum három 5 éves, vagy fiatalabb gyermek tartózkodása is benne van az árban. Ez a lehetőség 2020-ben már 680 kempingben áll rendelkezésre. Általában a házi kedvencek után sem kell fizetni.

A kempingek kedvezményes ára csak a helyi vezetés üzletpolitikájától függ. Az ACSI CC ár néha csak pár centtel van a lista ár alatt, míg más helyeken akár 30-35% is lehet a különbség (de éjszakáztunk már június végén, a Francia Riviérán 15 €-ért, míg a szomszéd parcellán közel 50 €-t fizettek), melyet a hosszabb tartózkodásért adott kedvezmény tovább növelhet. 12 €-s kemping alig van, csak mintegy 3 %, viszont van sok nagyon jól felszerelt és jó fekvésű hely 16-18 €-ért. A kempingek jó harmada a 18 €-s kategóriában van míg negyedükben 20 €-t, másik gyenge negyedükben csak 16 €-t kérnek.

A honlapon rendelkezésre áll a teljes adatbázis egy nagyon jól használható keresővel, különböző feltételek szerinti szűréssel.

Az ACSI Camping Card rendszerhez nagyon egyszerű a csatlakozás. Meg kell venni a katalógust, - mely 2012-től már kétkötetes, - (melléklete a térkép, kis füzet formában), ennek borítójában található a kártya, ezt ki kell tölteni és lehet indulni. A katalógus évenként növekvő áron (2005-ben még 4 €-ért, 2020-ban már 17,95 €-ért) kapható. Lehet interneten megrendelni (ekkor postaköltség is felmerül), vagy Magyarországon a Kempingvilág Kft.-nél, vagy a Suwenor Kft-nél megvenni. A rendszerben lévő kempingek egy része is árusítja a katalógust, de ez bizonytalan. Egy másik kétkötetes ACSI kiadványban, - melynek szintén melléklete a kártya, - az előszezoni kedvezményes kempingeken túl 12000 lakóautó-parkoló és kemping is fel van sorolva. A kedvezménykártyát az ACSI 43 országban közel tízezer auditált kempinget felsoroló nagy katalógusához is csatolják. Ma már lehet kapni mobilapplikációt is, mely offline is működik és 4 €-val növeli az árat. A katalógusra lehet előfizetni is, mely kedvezőbb árat jelent.

A kempingekben a kártya felmutatása elegendő a kedvezményhez.

ACSI 2020 large        

A legtöbb kemping Franciaországban van (1602), 300 – 450 hely van Hollandiában, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban. 50 – 100 ACSI kedvezményes kempinget találhatunk Ausztriában, Belgiumban, Horvátországban és Dániában, míg Luxemburgban, Görögországban, Norvégiában, Magyarországon, Írországban Svájcban, Svédországban, Szlovéniában, Portugáliában és az Egyesült Királyságban 15 – 50, további négy országban ennél kevesebb táborhely van a rendszerben.

A hálózatban szép számmal van a hosszú tartózkodást további kedvezménnyel (pl. 7=6, 10=8, 14=11, 30=25) ösztönző kemping. A helyi adók (pl. a francia tax sejour, a német, belga, horvát, szlovén vagy magyar idegenforgalmi adó, környezetvédelmi és/vagy hulladékkezelési adók) nem része a kedvezményes árnak, azt külön ki kell fizetni. Hasonló a helyzet a kemping egyéb szolgáltatásaival, mint például az esetleges regisztrációs díjjal vagy az erősáramú kábel felcsatlakoztatásával kapcsolatos költséggel. Ezek elsősorban Németországban, de más fejlett kempinges kultúrával rendelkező országokban is (Dánia, Ausztria, Horvátország, Szlovénia) akár 4-5 €-val megnövelhetik az éjszakázás költségeit. A WIFI szolgáltatásért is sok helyen külön díjat számolnak fel.

GPS-t használók, több mint harmincezer európai kemping adatai között, a katalógusban felsorolt helyek koordinátáit is megtalálhatják az interneten a http://www.archiescampings.eu/. címen. Innen különböző gyártmányú GPS készülékekbe érdekes pontként (POI) áttölthető fájlok tölthetőek le ingyenesen országonként, vagy egész Európára, de külön csak az ACSI CC kempingekre vonatkozóan is.

  adac 2020

Létezik egy másik rendszer is kb. 2008 óta, mely sokban átfedi a korábban ismertetett hálózatot, és a német Autóklub, az ADAC kemping katalógusához kötődik. Ez a kiadvány két kötetben (Észak-Európa, azaz Németország, Benelux államok, Skandinávia, Brit Szigetek, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Balti államok, Oroszország, illetve Dél-Európa, azaz Ibériai félsziget, Franciaország, Olaszország, Svájc, Ausztria, Magyarország, Ex-Jugoszlávia, Románia, Bulgária, Görögország, Törökország) mintegy 8800 kempinget sorol fel részletes adatokkal és öt szempont szerinti értékeléssel. A kötetekhez adnak egy-egy külön kartonlapot, melyből kiemelhető kártya (ADAC Campcard) felmutatásával hasonló kedvezményeket lehet kapni, hasonló időszakokban ugyanazon szolgáltatásért (két fő, lakóautó, villany, meleg zuhany stb.), mint az ACSI CC rendszerben. Ezek a kempingek a katalógusokban feltűnően meg vannak jelölve. A kedvezményes ár itt nem egységes. Bár jellemző a 16-20 €-s érték, vannak kempingek, ahol a 30 €-t is meghaladja a kedvezményes tarifa. Az ADAC 8200 camper-port-ot felsoroló kiadványához (Stellplatz Führer) is csatolják a kártyát és egyes camper-port-ok is adnak kedvezményt. Ezek a kötetek is a Kempingvilág-nál és a Suwenor-nál szerezhetőek be és Interneten is megrendelhetőek. Az egyes kötetek ára 22,80 €. 2020-ban mintegy 3500 kemping és camper-port ad kedvezményt az ADAC kártyára. Ezek a kempingek az egyes katalógusokhoz csatolt térképen megkülönböztető módon vannak jelölve. Az ADAC Camping- und Stellplatzführer- App egy alkalmazás, mely mindhárom kötet adatait és integrálva a kedvezmény kártyát is tartalmazza és megvásárolható Android és iPhone alapú okostelefonra.

Erről a rendszerről csak német nyelven lehet információt szerezni a katalógusokból. Az ADAC-nek van egy másik kártyája is Camping Key Europe (CKE) néven, melyet csak a klub tagjai kaphatnak meg és a Campcard-hoz hasonló kedvezmények mellett biztosítást és más szolgáltatásokat is nyújt.

Az előszezoni kedvezményt nyújtó elterjedten használt rendszerek úttörője, a francia CampingCheque 25 év után 2019-ben beszüntette működését.

Bármelyik hálózatra építve nagyon jó túrákat, nyaralásokat lehet lebonyolítani, de nagyban könnyíti a tervezést, ha mindkét hálózat helyeivel számolhatunk. Figyelni kell arra, hogy az egyes kempingek melyik időszakban ajánlják a kedvezményt. Arra is van esély, hogy július közepéig, vagy még tovább kedvezménnyel igénybe vehető kempinget találjunk. Mindkét rendszerben résztvevő kempingek között van olyan, mely kissé eltérő időszakban és kissé eltérő áron kínálja szolgáltatásait a különböző rendszerekben.

Összegezve: aki kedveli az elő- és/vagy utószezont, annak nagyon jó lehetőséget kínálnak ezek a rendszerek. A kedvező ár mellett nagy előny, hogy a katalógusokban megadott helyeken a vándor biztos lehet benne, hogy egy meghatározott minőségű kempinget talál. Az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy ezeket a kedvezményeket két felnőtt utazására optimalizálták. Ha a társaság nagyobb, a többiek után teljes tarifát kell fizetni. Ez jelentősen változtathatja az összképet, mert ezek a kempingek az átlagosnál jobb (jellemzően három és négy csillagos) és ezzel drágább helyek.

Mára az elő- és utószezon kempingezőinek túlnyomó többségét adó nyugdíjas párok annyira megkedvelték az ismertetett rendszereket, hogy számos kempingben április-májusban is találkozhatunk, ha nem is elviselhetetlen, de korábban sohasem látott zsúfoltsággal.

 

Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.