KERESÉS

FacebookYoutubeFeed
Bike Cafe Kerékpárüzlet és Szerviz

DÖMÖS

 

domos panorama1

Dömös község a Dunakanyarban, a folyó jobb partján Esztergomtól 16, Budapesttől 45 km-re fekszik. Az őskőkor óta lakott település kiváló kiinduló pont a Dunakanyar felfedezéséhez.

Népessége 2001-ben 1120 fő.
GPS: 47,76383° N, 18,91333° E
Ismertetőnk egy 2009. májusi kirándulás alapján készült.
domos terkep1


Az ünnepi hétvége a jó idő ígéretével újabb kirándulásra csábított. Most Esztergomot céloztuk meg, de amikor május 1-én délután négy óra után pár perccel megálltunk lakóautónkkal a Gran Camping kapuja előtt, azon csak egy lakatot találtunk. Pedig a katalógus szerint május 1-én nyit. Gyorsan elő kellett vegyük a "B" tervet, és elindultunk a 11-es úton  a Dunakanyarba. Az első kempinget Dömösön találtuk. Ez is csak 1-én nyitott, de minden készen várta a vendégeket, és 5-6 lakókocsi - köztük külföldi is - már bent is állt.

Ezen a vidéken korábban többször jártunk kerékpárral, gyalog, evezve, autóval - a Dunakanyar talán legvadregényesebb tája.

A kemping egy közepes méretű táborhely, mintegy 80-100, a megszokottnál talán kicsit nagyobb parcellán és hét darab négyszemélyes üdülőházban várja a betérőket. A 11-es út és a Duna partja között, a Pilisből érkező Malom-patak mellett nyugodt környezetben fekszik. A csodálatos panoráma - délen a Pilis hegyei, északon a Duna túlsó partján a Szent-Mihály hegy, oldalában a Remete-barlanggal és a Duna - szinte minden parcelláról részben vagy egészben élvezhető.

A 25 éve üzemelő, három csillagos besorolású kemping jól felszerelt. Tágas és tisztántartott vizesblokkja mozgássérülteket is ki tud szolgálni, van géppel felszerelt mosóhelysége, főző- és mosogatóhelysége, szervizpont lakóautók számára. A két szabadtéri medence természetesen még nem volt feltöltve. Az esős napok átvészelését tágas közösségi helység - TV-vel, játék lehetőségekkel és sörbárral - van hivatva segíteni. A kicsiknek játszótér, a szabadtéri sütéshez-főzéshez grillező és tűzrakó hely áll rendelkezésre. A kempingnek saját étterme van. Az internetezést WiFi ellátottság teszi lehetővé.

A kemping A kemping Dömös látképe

A terület szépen rendezett és gondozott, a parcellákat sövény választja el. A személyzet nagyon kedves és készséges, a kempingben kimondottan baráti a légkör. Különös gondot fordítanak a terület, a környezet és a felszerelések rendben tartására. Látszik a helyen a negyed százados tapasztalat és az odafigyelés.

Áraik kicsit magasak. Előszezonban idegenforgalmi illetékkel két fő lakóautóban, áramcsatlakozással valamivel 5000 Ft felett fizet éjszakánként, de számos kemping-igazolványra a személy- és terület díjból adnak 10 % kedvezményt. A főszezonban ez utóbbi tételek kb. 15 %-kal magasabbak. A kemping nemcsak hétvégi kirándulásra, hanem nyaralásra is kiválóan alkalmas.

Dömösön - bár történelme a Római birodalom koráig nyúlik vissza, és jelentős szerepet játszott Visegrád közelsége miatt is az Árpádházi királyok idején - komoly műemlék nem maradt fent. A környéken több helyen található római korból és a korai középkorból rom vagy épületmaradvány. Ezek közül a Prépostság romja és az Árpádvár földsáncának maradványai a legjelentősebbek. A község barokk temploma az 1700-as évek első felében épült.

Dömös környéke kiváló kirándulóhely. Innen indul az ország egyik legnevezetesebb és leglátogatottabb turistaútja a Rám-szakadékba. A kempingből gyalog mintegy két kilométer a szakadék bejárata, és további jó két kilométer a zöld jelzésen a szakadék maga. Visszafelé egy sokkal könnyebb útvonalon, a Lukács-árkot követve (sárga jelzés) jöhetünk. A szakadékon mindenképpen felfelé menjünk, és ha tehetjük, hétköznap. A hétvégéken a tömeg sokat ront a túra értékén.

Rám-szakadék Rám-szakadék Rám-szakadék

Aki hosszabb útra vállalkozik, a Rám-szakadék felső végétől további három kilométert és mintegy 300 méter emelkedőt megtéve feljuthat Dobogókőre. A szakadék bejárata előtt ágazik el a piros jelzés a Vadálló kövek és a Prédikálószék felé.

Zebegény látképe Szentfa kápolna Visegrád fellegvár

Másik kirándulási lehetőség a Duna túloldalán adódik. A kempingtől pár száz méterre induló kishajóval (naponta hét járat van) átkelve a börzsönyi oldalra felkapaszkodhatunk a Remete-barlanghoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik Dömösre és a Pilis hegyeire. Innen érdemes továbbmenni a Hegyes-tetőre, ahol egy kilátótoronyból a Szentendrei sziget északi csúcsától a Dunakanyar nagyrésze - elsősorban Visegrád és környéke - belátható.

Remete-barlang Hegyes-tető

Városnéző kirándulások célpontja lehet a 6 km-re lévő Visegrád (ahol még nyári bob-pálya is várja a látogatókat) és a 16 km-re lévő Esztergom. Mindkét történelmi városunk számos műemlékkel rendelkezik. Ezeket a kirándulásokat az óránként járó volánbuszok felhasználásával is tervezhetjük.

A környék további lehetőségeket kínál. Elsősorban a vízitúrázók számára ott a Duna. Ezen a szakaszon nagyon erős a sodrás, ezért csak komoly hajóval (evezős, kajak vagy kenu) rendelkező és gyakorlott túrázóknak ajánlható. De lehet horgászni, a közelben van teniszpálya és lovaglási lehetőség is található. Aki termálfürdőre vágyik, el kell menjen Leányfaluig (21 km), de élményfürdő már Esztergomban is van. A Dunakanyarban közlekedő hajójárat megáll a kemping közelében lévő hajóállomáson.

A Pilisben a hegyikerékpározás szerelmesei számos utat találhatnak. Országúti kerékpározáshoz ezen a parton nincs kiépített kerékpárút. De a Duna túlsó oldalán Váctól az országhatárig szinte teljes hosszban kész a kerékpárút. Az átkelőhajó szállít kerékpárt is.

A kempingről és a környékről részletes információk a kemping honlapján (www.domoscamping.hu) érhetőek el. Itt található a Wikipedia online lexikon Dömössel és történelmével foglalkozó oldalára mutató link is. A település honlapja: www.domos.hu.

Végül nem bántuk meg, hogy az esztergomi kempinggel nem volt szerencsénk. Nagyon tartalmas napokat töltöttünk Dömösön.

Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.