KERESÉS

FacebookYoutubeFeed
Bike Cafe Kerékpárüzlet és Szerviz

PUSZTAMARÓT

 

pusztamarot panorama

Pusztamarót a Gerecse szívében, Budapesttől közel 50 km-re északnyugatra fekszik. Az elnéptelenedett település ma Nyergesújfalu közigazgatási területén fekszik.

GPS: 47.688073° N, 18.519377° E

Ismertetőnk egy 2011. augusztusi kirándulás alapján készült.
pusztamarot terkep1

 

Valaha sok évvel ezelőtt rengeteget jártunk rallye versenyekre, egyik - azóta is sokat emlegetett - kedvenc helyünk a Pusztamaróti elágazás volt. Majd' 30 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy néhány napos kirándulás uticéljaként újra szóba kerüljön Pusztamarót, és az ott található Sólyomfészek tábor és kemping. (www.pusztamarot.hu)
A kemping megközelítéséhez kell némi türelem és kitartás: a Bajna-Bajót útról a már emlegetett elágazásnál letérve egy kb. 4 km-es rossz minőségű zúzottköves úton döcögünk a Gerecse belseje felé. Megérkezvén a 70-es években épült úttörőtábor faházai és kőépületei fogadnak bennünket, no meg a hatalmas fák között a szépen karbantartott táborozó helyek és a focipálya. És mindez, ahogy a mesében van: a kerek erdő közepében! A vizes blokkok igen egyszerűek, az árak is ehhez mértek: napi 850 Ft-ot fizettünk személyenként.

 

Pusztamarót Sólyomfészek tábor Pusztamarót Sólyomfészek tábor Pusztamarót Sólyomfészek tábor

 

A táborhelyünk melletti vaddisznótúrások jelezték, hogy az éppen érő ringló szilvára éjjel látogatóink érkezhetnek. Állítólag ősszel a szarvasbőgések idején a fenséges nagyvadak is nyugodtan sétálgatnak a kemping tisztásain. A környékben rengeteg a szeder, eső után a gombászoknak is bőven van zsákmánya. Tavasszal a medvehagymát gyűjtik előszeretettel.

 

Nagyon érdekes Pusztamarót sorsa, története. A 13. században már megemlítik a mára teljesen eltűnt település nevét. A mohácsi csatavesztés és Buda eleste után a falu környékén gyűltek össze a magyar seregek. A csatában a törökök hatalmas mészárlást hajtottak végre, 20-25 ezer magyar áldozat volt. A tragédiának állít emléket Kovács György szobrászművész süttői mészkőből készült alkotása. Az emlékmű közelében a tájékoztató tábla részletesen ismerteti a látnivalókat.

A 70-es évekre szinte teljesen elnéptelenedett falu, és az odavezető kisvasút nyomvonala mára eltűnt a föld színéről. Mementóul megmaradt a temető és az erdőből ki-kikandikáló dió- és szilvafák. A helyi legendárium szerint az utolsó házak lebontását maga Czinege Lajos egykori honvédelmi miniszter vezényelte le, mert pont a kedvenc vadászterületén feküdtek. Valószínűbb, hogy a környékbeliek elhordták a még használható építőanyagokat.

 

Pusztamarót  Pusztamarót emlékmű  Serédi-kastély

 

A Gerecse érdekes módon csak kevéssé kedvelt és ismert kirándulási célpont. Pedig a Pilis és a Vértes között fekvő hegységben gyönyörű tájakon barangolhatunk. Lélegzetelállító a panoráma a Nagy-Gerecse 634 m magas csúcsán lévő kilátóból. A Duna meglepően közel kanyarog, és szép időben a messzebbi szlovák városok is jól láthatók. Ellátogathatunk az erdő mélyén megbúvó Serédi-kastélyhoz is, amely ma egyházi üdülőként üzemel. Az elhagyatott kőbányákban az ország egyik legnagyobb sziklamászó paradicsoma van, hétvégenként tucatjával érkeznek ezt az extrém sportot kedvelő fiatalok.

 

Gerecse látkép  Gerecse látkép  Sziklamászó a Gerecsében

 

A pusztamaróti kirándulást elsősorban azoknak ajánljuk, akik kedvelik a természetet, a túrázást, érdeklődnek a történelem egy kevéssé közismert eseménye és egy kihalt falu misztikuma iránt, és nem riadnak vissza a szegényes infrastruktúrától.

 
Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.