KERESÉS

FacebookYoutubeFeed
Bike Cafe Kerékpárüzlet és Szerviz

SZARVASKŐ

 

szarvasko panorama1

Szarvaskő község Heves megye Egri kistérségében. A Bükki Nemzeti Park határán, az Eger-patak völgyében fekszik. Szilvásváradtól 25 kilométerre, Egertől 10 kilométer távolságra.

Népessége 2015-ben 325 fő.
GPS: 47° 59′ 16.87’’ N, 20° 19′ 51.49’’ E
Ismertetőnk egy 2009. áprilisi kirándulás alapján készült.
szarvasko terkep1


Idén a lakóautózásra kiéhezett kempingezők számára a húsvéti hosszú hétvége kínálta az első komoly lehetőséget. Bár a megelőző hetekben elég hidegek jártak, azért az utolsó tíz napban megemberelte magát az időjárás, és a meteorológusok a sokéves átlagnál melegebbet és esőt csak elvétve jósoltak. Fel is készítettük gyorsan lakóautónkat a szezonra, és kerestünk egy igéretes célpontot. Sajnos április első felében nem kényeztetik el vendégeiket a hazai kempingek, alig néhány van csak nyitva.

Hosszas keresgélés után döntöttünk az Egertől 10 km-re északra lévő Szarvaskő mellett. A régmúlt időkben, úgy 40-45 éve jártunk arra párszor (még egyszál hátizsákkal), és a festői tájról kellemes emlékeket őriztünk. Az interneten felkeresve az Öko-Park Panzió és Kemping honlapját, úgy láttuk, hogy jó kiinduló pont lehet a környék bejárásához.

Szombat délelőtt indultunk Budapestről, az M3-as autópályán, majd arról letérve a 25-ös útra 150 kilométer megtétele után nem sokkal dél után érkeztünk a kempingbe, ahol már 4-5 lakóautó és lakókocsi állt bent, és estig tovább gyarapodott a vendégek száma.

Egy nagyon szép, jól felszerelt és nagy odafigyeléssel üzemeltetett kis kempingbe tértünk be. Ezen a részen a 25-ös út, az Eger patak és az Eger - Szilvásvárad vasútvonal osztozik a szűk völgyön. Ez utóbbi kettő közé ékelődött be a kemping. A mintegy másfél tucat vízszintes és szépen füvesített parcella egy középső útról közelíthető meg. A Promobil német szaklap Európa 400 legszebb kempingje közé sorolta a szarvaskőit, ami nyilván egy szubjektív ítélet, de vitathatatlan, hogy nagyon szép környezetben fekvő, igényesen felszerelt táborhely. Kicsit rontja az értékelést, hogy a közeli 25-ös út forgalma behallatszik. Ezen később valószínűleg javít a növényzet kifejlődött lombozata.

A kemping  A kemping  A kemping

A kempinghez tartozik (vagy fordítva) a bejáratnál egy 13 szobás panzió, ahol nemcsak a recepció található, hanem kínálnak reggelit és vacsorát elfogadható áron, és konferencia terme is van. A panzió és a kemping között vannak a közösségi helységek. Egy talán kicsit kicsi és szépen tisztán tartott vizesblokk (sajnos a pici zuhanyfülkéket csak függöny zárja le) és a belső út túloldalán egy melegvízzel bőségesen ellátott szabadtéri mosogató, főzőhelység, mellette grillezési lehetőség és tető alatt pár rönk asztal padokkal. E mellett található a fából készült játékokkal felszerelt játszótér, a kicsiknek hinta, libikóka, mászóka, csúszda, homokozó, a nagyobbaknak lengőteke, pingpong asztal és csocsó.

A kemping hátsó elszűkülő részén egy kisebb kalandparkot alakítottak ki, 6-7 fa közén különböző feladatok várják az érdeklődőket. Van itt még mesterséges mászófal és egy 5-6 méter magas falon a sziklamászást is ki lehet próbálni. Kedves színfoltja a területnek a kis mesterséges tó, melyet egy vízesés táplál. A terület végében jó száz fő elhelyezésére szolgáló rönk asztalok, és mellettük padok várják a megpihenni szándékozókat, nem csak a létesítmény vendégeit, hanem a betérőket is. Ennek kiszolgálására egy büfé is épült, mely a szezon elején még nem üzemelt.

A kempingben van 51 csatornás kábel TV hálózat és a panzió épületben működő WiFi rendszer feltehetően biztosít ellátást az internetezni szándékozóknak.

A nyolc éve működő létesítmény fejlesztése folyamatos. Most éppen teraszosítással "loptak" el egy talán két méter széles sávot a vasúti pálya alatti oldalból, mely füvesítés után sátras turistáknak biztosít majd táborhelyet. Ott tartózkodásunk alatt folyt az asztalok és padok felújítása.

A létesítmény kialakításakor és az üzemeltetés során különös gondot fordítanak a környezetvédelmi szempontokra. Bár a terület nem része a Bükki Nemzeti Parknak, annak előírásait betartva végeznek minden munkát. Ez nemcsak a szelektív hulladékgyűjtést jelent, hanem az installációknál a természetes anyagok használatát, a vegyszerek mellőzését a terület gondozásánál, a növényzet telepítési elveit és sok minden mást. Mindennek köszönhetően Magyarországon harmadikként nyerték el az Európai Ökocímke használatának jogosultságát, mellyel Európa-szerte csak 177 szálláshely büszkélkedhet. Külön előnye a helynek, hogy az árnyékos völgyben a nyári meleg idején akár 5-6 fokkal is hűvösebb lehet, mint máshol.

A kemping vezetője és személyzete különös figyelmet fordít a vendégekre. Kedves színfolt volt, hogy az itt tartózkodó jó fél tucat gyereknek piros tojásokat rejtettek el a területen, melyeket azok nagy lelkesedéssel kerestek meg.

A kemping besorolása szerint háromcsillagos, szezontól független árakkal dolgozik, mely (két fő + lakóautó 5000 Ft/éjszaka + 2x250 Ft üdülőhelyi illeték) így előszezon elején kicsit magas. Hosszabb tartózkodásra, nemzetközi kemping igazolványra és nyugdíjasoknak adnak 10 % kedvezményt.

Bár ebben a kempingben a szokásosnál jobban gondoskodnak arról, hogy a vendégek helyben találjanak programot, egy ilyen létesítmény igazi értékét a környezetében található lehetőségek adják.

Szarvaskőn elsősorban a természetjárás kínál programokat. Az országos kék túra itt keresztezi az Eger patak völgyét, és a Bükki Nemzeti Park számos jelzett útját találhatjuk a környéken. Akik a hosszabb, 10, 15 vagy akár 20 km-es túrákat kedvelik, a kemping honlapján (www.oko-park.hu) találnak jó féltucat javaslatot, de saját magunk is tervezhetünk utakat. Ebben mindenképpen számolhatunk az Eger és Szilvásvárad közötti napi hét vonat és kb. 20 autóbusz járatpárral. Rövidebb kirándulás a szarvaskői geológiai tanösvény, mely a völgy mindkét oldalát érintve elvezet a közvetlen környék legérdekesebb helyeire. Kisebb séták célpontja lehet a völgy túloldalán magasodó hegy tetején a rádiótelefon torony köré épített kilátó és a kemping fölötti várhegy (mindkét helyről csodálatos panoráma tárul a szemünk elé) és a várhegyről kicsit tovább menve az az oldal, ahonnan a völgyet szinte terepasztalként csodálhatjuk meg.

A hegyi kerékpározás hívei számára számos utat jelöltek ki a Bükki Nemzeti Park területén. A horgászat kedvelői is találhatnak kedvükre való helyeket a környéken. Talán a Bélapátfalva melletti Lak-völgyi mesterséges tavat érdemes megemlíteni.

A Bél-kő  Lak-völgyi tó  Szalamandra

Szarvaskő, mint települes - bár története nyolcszáz éves - nem kínál különösebb érdekességet. Számos útikönyv meg sem említi. Egyetlen figyelemre méltó épülete az 1845-ben felszentelt klasszicista stílusú templom. Ugyanakkor kellemes meglepetés, hogy a magyar települések döntő többségével szemben itt nem látunk düledező, málló vakolatú házakat. Minden épület szépen fel van újítva, még a használaton kívüli vasútállomást is kulcsos turistaházként üzemeltetik a miskolci vasutas természetjárók. A település történetéről honlapjukon (www.szarvasko.hu) olvashatunk részletesebben.

Szarvaskő  Szarvaskő  Szarvaskő

A környéken egésznapos kirándulás célpontja lehet Eger és Szilvásvárad. Mindkét helyen gyakran vannak rendezvények. A 25 kilométeres körzetben jó egy tucat település ígér több-kevesebb látnivalót. Ezek egy része könnyen elérhető vonattal vagy busszal, de sok esetben célszerű a gépkocsi használata.

Szalajka-völgy  Szilvásvárad, Erdei múzeum  Szilvásvárad, vashámor

Végül nagyon örültünk választásunknak, mert kellemes négy napot töltöttünk a környéken.

Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.