KERESÉS

FacebookYoutubeFeed
Bike Cafe Kerékpárüzlet és Szerviz

ZIRC

 

zirc latkep

Zirc város Veszprém megyében, a Zirci járás egyetlen városa, és egyben központja, „a Bakony fővárosa". A festői fekvésű kisváros a Magas-Bakonyban, a Zirci-medencében terül el. Magyarország legmagasabban fekvő városa. Veszprémtől 25 km-re északra, Pápától 45 km-re keletre, a Balatontól 35, Győrtől 57 km távolságra van.

Népessége 2015-ben 6960 fő.
GPS: 47° 15′ 48″ N, 17° 52′ 21″E

Ismertetőnk egy 2017. augusztusi kirándulás alapján készült.
zirc map


2017. legmelegebb napjaiban, augusztus közepén rászántuk magunkat, hogy bepótoljuk a húsvéti havazás miatt meghiúsult kirándulást Zircre. Egy ilyen túrához kempinglehetőség csak egy van, a településtől északra mintegy két kilométerre lévő Kardoskút városrészben a Csalogány kemping (GPS N47 17.160 E17 52.389). A 82-es, Győr-Veszprém főút mellett az azonos nevű étteremhez tartozó fás-füves területen mintegy 50 egység számára van hely. Az egykori úttörőtábor ma egy szerény szolgáltatású, de korrekt, gondozott és tiszta táborhely, melyet az étterem tulajdonosa üzemeltet (a recepció is ott van). A terület végében található a szocializmus éveit idéző vizesblokk, melyhez egy szerény felszereltségű konyha is tartozik. Van két szépen kialakított tűzrakóhely, de lakóautók számára nincs szervizpont és internet lehetőség (WIFI) sincs a területen. Összességében egy nyugodt, hangulatos táborhely.

Az étterem tulajdonosa készségesen áll a vendégek rendelkezésére, legyen szó helyi információról, vagy kirándulási lehetőségekről a környéken. A kemping jó kiindulási pont Zirc és a környékbeli települések felkeresésére, vagy a gazdag kirándulási lehetőségekhez. Ezt támogatják a 82-es úton közlekedő, és különböző célpontokat érintő buszjáratok, - melyek megállója a kemping közelében van - vagy a Cuha patak völgyében vezető Veszprém-Zirc-Bakonyszentlászló-Győr vasútvonal.

A számos lehetőség közül kettő kihagyhatatlan: Zirc és a Cuha szurdok felkeresése. Előbbiben a ciszterci apátság, a könyvtár és az arborétum meglátogatása mondhatni kötelező. Mindhárom maradandó élményt nyújt, de a monostor épületében, a könyvtár alatti szinten lévő Bakonyi Természettudományi Múzeum, vagy a Rákóczi téren található Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház, esetleg az Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye is jó célpont lehet. A város maga is megér egy sétát, jó látni a sok felújított épületet, a hangulatos utcarészleteket. Részletesebb információt találhatunk a város történetéről, turisztikai kínálatáról a www.zirc.hu honlapon.

 


A Cuha patak Zirctől délre, Eplény közelében ered, és észak felé Zirc és Vinye érintésével hagyja el a Bakony térségét. Leglátványosabb szakasza a Vinyétől délre eső mintegy két kilométeres szurdok. A patak Zirc – Kardosrét - Porva-Csesznek vasútállomás – Vinye szakaszát a piros jelzésen járhatjuk be (kb.13 km). Porva-Csesznek vasútállomás és Vinye között (5 km) autóval is járható murvás út vezet, melyet csak a vasút és az erdőgazdaság használhat. Rajta akár babakocsival is lehet közlekedni, csak a kilenc darab patakkeresztezés - melyek egyszerű átfolyásnak vannak kialakítva - okozhat komoly kihívást magasabb vízállásnál. Ez a szakasz ismertetőtáblákkal, pihenőhelyekkel kialakított kedvelt és hangulatos kirándulóhely, hétvégéken sokan keresik fel a könnyű családi sétára alkalmas helyet. Porva-Csesznek vasútállomástól gyenge 6 kilométer Kardosrét. Ez az útszakasz már nehezebb terep, az ösvény hosszasan vezet erdőgazdasági gépek által feltúrt utakon, vagy napon, kétméteres gazban, melyben a csalán magasan reprezentált. A túrát mindenképpen a vasút igénybevételével célszerű megszervezni.

A Veszprém-Zirc-Bakonyszentlászló szakaszt múzeumvasútnak minősítették. A területen több vasúti műtárgy (alagutak, hidak vagy Porva-Csesznek vasútállomás) tarthat számot érdeklődésre.

 

Autóbuszozással kombinált gyalogos túra célpontja lehet a Zirctől mintegy tíz kilométerre északra lévő Csesznek, mely a település feletti dombon álló várromról nevezetes.

Számos jól ismert bakonyi település (Bakonyoszlop, Bakonyszentlászló, Bakonyszentkirály, Bakonybél vagy kicsit távolabb Jásd, Tés) látogatható meg Zircről, melyek több érdekességgel (kastély, templom, múzeum, szélmalom csillagvizsgáló, geológiai lelőhely, stb.) várják a látogatókat. Ezek felkereséséhez tömegközlekedést kell igénybe venni, és/vagy komolyabb gyaloglás szükséges.

A környéken számos kirándulás tehető, melyek a fent felsorolt látványosságokat érinthetik. Önálló célpont lehet a 710 méter magas Kőris-hegy, a Bakony legmagasabb csúcsa (Zircről 12 km nyugatra).

Horgászok számára a Zirctől keletre lévő Mayer-tó, vagy déli irányban a Szarvas-tó kínál lehetőséget. Ez utóbbi egyben Szabadidőpark is és a közelben az Akli Műemlék majorban tartják szombatonként a környék élelmiszer és kézműves termékeinek vásárát.

Összegezve: változatos programlehetőségekkel kellemes és hasznos napokat lehet eltölteni a környéken.

 

 

Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.