KERESÉS

FacebookYoutubeFeed
Bike Cafe Kerékpárüzlet és Szerviz

KORZIKA


Az ismertető 2007-es személyes tapasztalatok alapján készült.1.  Odajutás, tranzit országok

Korzika Franciaország 26 régiójának egyike, a Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigete. Korzikát komppal több olasz és francia kikötőből is megközelíthetjük. A legalkalmasabbak Genoa, Savona, La Spezia, Livorno, Piombino de Nice, Toulon és Marseille is szóba jöhet, ha a sziget meglátogatását egy francia körút részeként tervezzük. Az Olaszországból induló kompok általában a keleti part északi részén lévő Bastiába érkeznek, míg Franciaországból Ajaccio a megszokott végpont, de néhány vonal Calviban vagy más kisebb kikötőkben végződik. Az út a végpontoktól függően 4-8 óra. Szardíniával kombinált út esetén a két sziget között (S.Teresa - Bonifacio) egy órás kompolással lehet számolni. Célszerű a kompmenetrendekről és árakról az Interneten előre tájékozódni és  lefoglalni a helyet. Egyes komptársaságok meghatározott számú kedvezményes jegyet bocsájtanak ki és a keret erejéig azok jutnak a jegyhez, akik előbb igényelnek.

korzika_zaszlo  korzika_terkep

Korzika jelképe: a levágott mórfej, és a sziget elhelyezkedése a Földközi-tengeren


2.  Körutazás hossza, szükséges időtartam, javasolt időpont

Korzika tizedakkora sincs, mint Magyarország. Észak-déli irányban egy S alakú hegylánc húzódik végig a szigeten több 2000 méternél jóval magasabb csúccsal. A szigetet a tengerpart mentén körbe lehet autózni, a hegyláncon két-három átkelési lehetőség van. Ilyenkor viszont akár 1200-1300 méteres hágók megmászásával is számolni kell. A szigetet ezer kilométer autózással jól be lehet járni.

Tekintettel a drága kompolásra, két-három hétnél kevesebbre nem éri meg az utat tervezni. Ez elegendő a sziget bejárására, és még strandolásra vagy búvárkodásra is futja. A szezon - lévén Földközi-tengeri terület - jóval hosszabb, mint nálunk, de a kempingek döntő többsége áprilisban vagy május elején nyit, és szeptember végén vagy októberben bezár. Ezen belül a július és augusztus kimondottan meleg és száraz, június és szeptember valamivel kellemesebb időjárással és fürdésre alkalmas tengerrel várja a vendégeket, bár az ősz már esős lehet. Májusban már kellemes a hőmérséklet, de a tenger még csak a bátrabbaknak ajánlható.


3.  Lakóautózás elterjedtsége, ismertsége

A turizmus tradicionális ágazat Korzikán. Régóta kedvelt célpont a lakóautósok körében is. Ennek megfelelően már májustól számos ilyen járművel találkozhatunk az utakon.


4. Utak minősége, útjelzések

A sziget főútjai általában jó állapotúak, bár autópálya csak nagyon rövid szakaszon van. Még a hírhedten veszélyes Cap Corse-t megkerülő út is csak a nyugati part egy szakaszán mondható rossz minőségűnek. A hegyes vidékeken - és itt sok tengerparti szakasz is annak számít - találkozhatunk számos keskeny és kanyargós úttal, az út fölé belógó sziklákkal, melyek a magas lakóautóknak külön veszélyt jelentenek. Összességében óvatos vezetéssel a sziget útjai jól járhatóak.


5.  Parkolás

A városok zsúfolt belső területein nehéz parkolni, sok a fizetős terület, de azért némi gyaloglás árán mindig lehet megoldást találni.


6.  Forgalom, közlekedési sajátosságok

A forgalom a turista szezon előrehaladtával egyre erősebb és ez nehezíti a vezetést. A keskeny és kanyargós utakon előzésre szinte nincs is lehetőség.


7.  Kempingek, kempingkártyák használata

A szigeten mintegy kétszáz kempingen túl további harminc táborozó hely található, a francia osztályozás szerint kevesebb, mint a felük három csillagos, van talán egy tucat négy csillagos, a többi fele-fele arányban egy és két csillagos. A kempingek döntő többsége a tengerparton vagy annak közelében van, de találhatunk táborhelyeket szép számmal a hegyes vidéken is. A Francia Camping és Caravaning Club interneten is meg-rendelhető katalógusa (www.ffcc.fr/Campeurs/Publications/Guides.ph) információkat ad ezekről a helyekről.

FICC kártyára engedményt nem nagyon adnak, csak alig több, mint fél tucat kemping tagja valamelyik előszezoni kedvezményt adó rendszernek.


8. Éjszakázó helyek

Elvileg nem nagyon lehet kempingen kívűl éjszakázni, és erre alkalmas helyet sem sokat lát az arra járó. Ennek ellenére a tengerpartokon a helyiek gyakran kiállnak, általában a hétvégeken, egy-két éjszakára.


9. Lakóautós infrastruktúra kiépítettsége

A jobb minőségű kempingekben szinte mindenhol van vízvételi és chem-WC ürítési, sok helyen szennyvíz leeresztési lehetőség. Külön infrastruktúrája (leürítőhelyek, parkolók, alkatrészüzletek, stb.) nem alakult ki ennek az életformának. Sajnos a Franciaországban elterjedt, általában önkormányzati kezelésben lévő, lakóautó parkolók közül egy sem található a szigeten. A kempingek közül is csak egyetlen (Bonifació közelében az RN 198-as főút mellett) ajánl éjszakázás nélkül vízvételi és leürítési lehetőséget.


10. Bankkártya elfogadás

Szinte mindenhol elfogadják a nálunk használatos és Magyarországon kibocsájtott kártyákat.


11.  Autópályák, díjak

A szigeten autópálya- vagy útdíjjal nem találkoztunk.


12. Üzemanyag árak

Korzikán a Franciaországban megszokottaknál 8-10 centtel drágább az üzemanyag. Itt nem találkoztunk a Franciaországban gyakran látható, szupermarketek, bevásárlóközpontok parkolójában, a normál kutaknál olcsóbb töltőállomásokkal. 2007. májusában a gázolaj ára 1.15 EUR körül járt literenként.


13. Nem szokásos turisztikai célpontok

Egy szigeten mindig a tenger a legnagyobb attrakció. Korzikán ezt sok helyen a vörös sziklapartok és a sötétkék víz összhatása különösen kiemeli. A homokos, és a köves partok kedvelői is strandolási lehetőséghez juthatnak. Előbbieknek ajánlható a sziget keleti oldalán lévő hosszan elnyúló partszakasz. A különböző vizisportok, búvárkodás szerelmesei is sok szép helyet bukkanhatnak hobbijuk kiélésére.

A tengeren kívül is találhatunk számos természeti szépséget. Külön élmény végigautózni a sziget nyugati partján a La Calanche vörös sziklaképződményei között, majd tovább észak felé Porto városát elhagyva a 81-es úton, vagy Corte környékén a Restonica völgybe betérni, esetleg körbeautózni északon a Cap Corse-t. Akik sem az autózást, sem a gyaloglást nem kedvelik, a szigetet átszelő vasútvonalon vonatozva is gyűjthetnek felejthetetlen emlékeket a korzikai tájról.

CorteCap Corse

A sziget számos lehetőséget kínál gyalogtúrázásra. Sajnos az utak döntő többsége kimondottan nehéz, gyakran több napos hosszú túra a 2000 méternél magasabb hegyekben. Ritka az olyan pár óra alatt megtehető körtúra, mint amilyen Calvi mellett a Figarella patak völgye.

Ajaccio  Vivairo

Korzika bővelkedik a történelmi emlékekben is. Találhatunk maradványokat, romokat a görög és római időkből (például a keleti parton Aleira mellett) vagy számos őrtornyot a középkorból és műemlékek sokaságát szinte minden településen. Különösen szülővárosában, Ajaccio-ban nagy Napoleon kultusza. Leginkább Bonifacio sziklaszirtre épült városa és erődje, a sziget közepén a régi főváros Corte, az északnyugati kikötő Calvi és dél-keleten Porto-Vecchio nyújt maradandó emléket.

Bonifacio  Bonifacio kikötő  Bastia

Külön élmény Szardíniáról, Santa Teresa di Gallura kikötőjéből átkompolni Bonifacioba. Itt a szűk öbölben lévő kikötő mellett a sziklákra épült város nyújt felejthetetlen látványt.


14. Bolti árak

Az árak - és ez vonatkozik az élelmiszer árakra is - Korzikán 10-15%-kal magasabbak, mint Franciaországban. (Ez politikai megmozdulások tárgya is.) Ezért szinte minden terméknél a hazai áraknál magasabb árakkal találkozhatunk. Vásárolni  a nagy szupermarketekben érdemes. A kempingekben vagy környékükön általában van étterem vagy snack-bár. Az utak mellett kevesebbel találkozik az ember, mint más országokban. Árakról nincs információ. Aki önellátásra rendezkedik be, jól támaszkodhat a helyben beszerzett alapanyagokra.


15. Turista információk

A jelentősebb településeken van turista információs iroda, ahol legalább a település térképét és néhány, a környéket ismertető brossurát, programfüzetet meg lehet kapni (sajnos szinte kizárólag francia nyelven) és valamilyen szóbeli tájékoztatást is adnak. Célszerű a túra előtt útikönyvekből jól felkészülni.


16. Nyelvhasználat

A kempingek recepcióján vagy a turistainformációs irodákban, jól-rosszul, de majdnem mindig beszéltek angolul vagy németül. Üzletekben, szupermarketekben, az utca egyszerű emberei vagy a helyi illetőségű kempingezők körében már nagyon esetleges a nyelvtudás.


17. Link ajánló
                   www.centru-corsica.com        www.sudcorse.com
                   korzika.lap.hu                       korzika.linkcenter.hu 
                   www.corsicacamping.com      www.corsicatravelguide.com
                   www.corsicaholiday.com


18. Szubjektív értékelés

Korzika hosszabb-rövidebb vakáció célpontjának jó szívvel ajánlható, mert
- számos történelmi emlékkel rendelkezik,
- sok természeti szépséget kínál,
- kiválóan alkalmas nyaralásra, vizisportokra,
- a gyalogtúrázás szerelmesei is találhatnak kedvükre való helyeket,
- időjárása - elsősorban a főszezonon kívül - kellemes és
- nincs túlzottan messze.

Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.