KERESÉS

FacebookYoutubeFeed
Bike Cafe Kerékpárüzlet és Szerviz

SZLOVÉNIA


Az ismertető 2016-os és korábbi személyes tapasztalatok alapján készült.Szlovénia térképe1. Odajutás

Mint szomszédos ország, a legkézenfekvőbb a közvetlen autópálya (M7-M70). Ez Budapesttől Lendváig 260 km, majd tovább Maribor - Ljubljana. A déli területek felé (Ljubljana és ettől lejjebb) szóba jöhet a Zágrábon keresztül Ljubljana-ba vezető út is, de ilyenkor számolni kell a horvát autópálya díjjal és a két határátkeléssel. A Nyugat-Magyarországról indulók mehetnek Lenti - Lendva felé, de számukra szóba jöhet Grazon keresztül az osztrák autópályák igénybevétele is.


2. Körutazás hossza, szükséges időtartam, javasolt időpont

A viszonylag kis távolság miatt akár egy hosszú hétvégére is érdemes tervezni, de egy hosszabb, akár 2-3 hetes időszakot is bőségesen ki lehet tölteni programmal. Szóba jöhet egy Isztria-i, olasz, vagy dél-francia túra során oda és/vagy vissza úton hosszabb-rövidebb megszakításként felkeresni a látnivalókat. A határtól a Tornyiszentmiklós - Maribor - Ljubljana - Koper útvonalon 315 km autózással juthatunk le a tengerig. Erről az útról letérve lehet az egyes nevezetességeket, kirándulóhelyeket, síparadicsomokat megközelíteni általában 50, de nem több, mint 100 km-es letérőkkel. Szlovénia időjárása a mienkhez hasonló, így a tavasztól őszig terjedő időszakban érdemes utazni.


3. A lakóautózás elterjedtsége, ismertsége

Szlovénia a nálunk is jól ismert Adria lakókocsi-lakóautó márka hazája, és mint ex-jugoszláv köztársaság a kempingezésben régről érdekelt. Mivel tengerpartja nagyon rövid és jellegét, kiépítettségét illetően alapvetően eltér a Horvátországban megszokottól, tengerparti nyaralásra kevésbé jöhet számításba, mint szomszédja. Maguk a szlovénok is - már csak a több évtizedes kapcsolatok miatt - tengerparti célpontnak elsősorban Horvátországot választják. A lakóautóval járó külföldi turisták is döntően tranzit országként használják. A nyári időszakban nagyon sok lakóautó rója az utakat, elsősorban a déli területeken.

Bohinji to a Vogelrol


4. Utak minősége, útjelzések

Az alig több mint 20 ezer négyzetkilométer területű ország autópálya hálózatának jelentős része az elmúlt 25 évben épült ki és ez a munka a mai napig tart. Két, egymást a Ljubljana körüli gyűrűben keresztező fő irányt, - a Graztól a tengerig és a Karavanke alagúttól (Villach) Zágráb felé vezető irányt -, kisebb leágazások egészítik ki: Trieszt irányába, Mariborból Magyarország felé, és épül egy második horvát csatlakozás Ptujon keresztül. Az autópályák jó állapotban vannak, rajtuk szépen lehet haladni. A leágazó utak viszont gyakran keskenyek és a terepviszonyok miatt sok a kanyar, de állapotukra nem lehet kifogás. Az utakon alkalmazott közlekedési táblák megfelelnek az itthon megszokottaknak, a jelzések jók.


5. Parkolás

Parkolási gondokkal nem találkoztunk, igaz a legnagyobb városokban (Ljubljana, Koper, Maribor) és a tengerparton nem jártunk lakóautóval. A meglátogatott nevezetességeknél mindig találtunk parkolót, többször fizetség ellenében.


6. Forgalom, közlekedési sajátosságok

Szlovéniában szigorúan betartják a közlekedési szabályokat. Nem sokszor látni lakott településeken gyorsabban hajtó járművet és a zebrát is tiszteletben tartják. A forgalom esetenként erős, de azért lehet haladni.

Bovec Studor

7. Kempingek, kempingkártyák használata

Bár a nagy kempingkatalógusok (ADAC ACSI) egyenként mindössze 20-30 kempinget sorolnak fel és jelentős az átfedés, azért az utak mellett további, nem katalogizált táborhelyeket láthatunk. Egy internetes adatbázis 53 helyet sorol fel. A kempingek jelentős része az Alpok térségében van, de találhatunk a tengerparton és a termálfürdők közelében is. A szlovén kempingek általában tágasak és jól felszereltek, gyakran kimondottan szép környezetben kaptak helyet.

Az FICC kártyára néhány helyen adnak 5-10 % engedményt. Jó féltucat kemping tagja valamelyik előszezoni kedvezményt adó rendszernek.


8. Turisztikai célpontok, fényképek

Szlovénia bár kis ország, természeti adottságai változatosak. Egy rövid adriai tengerpart (mindösszesen öt település) mellett vannak 2500 méter magas hegyei, tágas völgyei, számos nevezetes barlangja, gyógyfürdője. Alapvetően alpesi ország képét mutatja. A vidéki településeken virággal díszített erkélyek, ablakok, a szénaszárítás és tárolás építményei mindenfelé. A völgyek buja zöld rétjei nagyon szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Még autópályán lekeresztezni az országot is élmény.

Számos épített emléke is méltó a figyelemre. Sok, ma is jó állapotban lévő várral, kastéllyal (Ljubljana, Bled, Ptuj, Velenje, Ormoz, Celje, Maribor) találkozhatunk és több település is megérdemel egy látogatást. Kellemes városi sétákat tehetünk a fentieken túl Koper-ban, a tengerparti településeken vagy Kamnik-ban.

Egyik legismertebb nevezetessége Szlovéniának a cseppkőbarlang Postojna-n. Az autópályától alig négy kilométerre lévő település maga nem érdemel különösebb figyelmet, de a határában található barlang annál inkább. A hegy mélyére a vidámparkok szellemvasútjához hasonló kis vonat viszi be a látogatókat és ott feltárul a csoda… Alig további tíz kilométert távolodva az autópályától egy hatalmas sziklaszirt tövében találjuk Predjama várát. Ez a középkort idéző épület részben egy barlang felhasználásával került kialakításra. Alatta több szinten találhatóak a járatok.

 


A Ljubljanatól mintegy 50 kilométerre északnyugatra van Bled, az Alpok egyik legismertebb üdülőhelye. A tó közepén álló apró sziget a kis templommal a kötelező célpontok közé tartozik. De akinek van egy kis ideje, nem hagyhatja ki a tó fölé magasodó hegyen álló vár, vagy a közelben lévő Vintgar-szurdok meglátogatását sem.

Jól jellemzi Szlovéniát a Ljubljana és Maribor között, az autópályától alig egy tucat kilométerre található Velenje. Bár az erősen iparosodott várost uralja a Gorenje gyár hatalmas telepe és a közeli erőmű, azért a környező hegyek, a város határában lévő tó és környéke az alpesi jellegű völgyekkel, az egyik hegy tetején álló középkori vár és a település egyik elhagyott tárnájában kialakított bányászati múzeum megérdemlik a látogatást.

Számos érdekességet kínálnak a tengerparti üdülőhelyek (Izola, Piran, Portoroz), a horvát határ közelében Ptuj városa, a tengertől nem messze Lipica a ménessel, Novo Mesto és környéke.

A Júlia Alpokban, a Triglav Nemzeti Parkban eredő Soca (Isonzó) patak völgye a természet közeli vízi sportok egyik legkedveltebb terepe. Bovec környékén számos szervező cég jóvoltából azok is vízre szállhatnak, akik nem érzik magukat az orrcsipeszes bukóforduló specialistáinak. Kis vállalkozó kedvvel és személyenként 35 Euróval egy 10 km-es kétórás raftingolással az utazástól elbágyadt ember újra életet lehelhet magába és családtagjaiba. Az ár tartalmazza a szállítást az iroda és a folyópart között, a hajó, a felszerelés, az öltözék kölcsönzését és a túravezetőt. Lépten-nyomon vadregényes patakok a főszereplők. De az őket övező csipkés hegyláncok, jó fekvésű kempingek mindenkit invitálnak, aki szabadidejében mozogni, bóklászni, felderíteni szeretne. A Nemzeti Park déli részén a Bohinji-tó és környéke kínál számos kirándulási lehetőséget. Ezek közül kiemelkedik a Vogel-fennsík, a Savica- és a Mostinica-vízesések és ez utóbbi alatti szurdokvölgy. A környék településein (Stara Fuzina, Studor) hangulatos falusi környezetben sétálhatunk és az egykori életet bemutató kis múzeumokat is találhatunk. Külön figyelmet érdemel Ribcev Laz-ban a tó partján álló XIV-XV. században épült zsindelytetős Keresztelő Szent-János templom.

 

Szinte ismeretlen célpont a Ljubljanától 20 kilométerre északra található Kamnik és környéke. A városban a Budai várnegyedet idéző utcácskák és egy kisebb vár, a várostól északra húzódó völgyben a Kaminske Bistrica folyó forrása, egy kis vízhozamú, de magas vízesés (Orglice) és a Velika Planina 1600 méteren lévő magashegyi legelői kínálnak kirándulási lehetőségeket. Ez utóbbihoz ezer méteres emelőmagasságú kabinos felvonóval lehet feljutni. A környéken számos túraútvonal mellett még egy termálfürdő (Snovik) is található.

A téli sportok szerelmesei közeli síterepekre lelhetnek az országban.

Futólag ajánlanánk még néhány vonzó lehetőséget az erre vetődőknek:
- A Mangart panorámaút (2100 m) a Predel-hágó közeléből indul, s felejthetetlen látványt kínál.
- A Kanin-ra feljáró kabinos felvonó, vagy a Boka-patak vízeséséhez vezető vízmosásos, kőgörgeteges völgy egyaránt kínálkoznak egy izgalmas kiránduláshoz.
- Az Európatanács Múzem Díjával kitüntetett Kobaridi Múzeumban megrázó történeteket ismerhetünk meg azokról az erődítményekről, amelyek errefelé úton-útfélen elénk bukkannak.
- Trenta egy Információs központot tartogat számunkra, amely ismeretterjesztő, néprajzi, muzeális és művészi síkon is elénk vetíti, milyen kapcsolatban van környezetével az itteni emberek élete.


9. Éjszakázó helyek

Nincs különösebb tapasztalat, de nem találkoztunk kempingen kívül éjszakázó kocsival. Lakóautó-pihenőt nem láttunk, de az ADAC 2016-os katalógusa 32-t sorol fel kempingekben, éttermek, termálfürdők, kikötők parkolóiban. Elképzelhető, hogy a turisztikailag frekventált helyek, esetleg bevásárlóközpontok, szupermarketek parkolóiban a létesítmény zárása és másnapi nyitása között egy-egy éjszaka eltölthető. A turisták által különösen látogatott környékeken az éjszakai megállást kifejezetten tiltó táblákkal találkozhatunk.

Izola

10. Lakóautós infrastruktúra kiépítettsége

A kempingekben van vízvételi és chem-WC ürítési, sok helyen szennyvíz leeresztési lehetőség. Kiépített lakóautó parkolókat a különféle internetes listákon elvétve találtunk.


11. Bankkártya elfogadás

A nálunk használatos és Magyarországon kibocsájtott kártyákat mindenhol elfogadják.


12. Autópályák, díjak

Az autópályák fizetősek. A 3.5 tonna alatti járművekre matricás a rendszer. Hetes, hónapos és éves kapható. Azokra a 3.5 tonna össztömeget meg nem haladó járművekre, melyek magassága az első tengely felett meghaladja az 1.3 métert, 2B kategóriájú (mintegy dupla árú) matricát kell venni, de ez alól kivételt képeznek a személyszállításra szolgáló járművek és a lakóautók (ha ez a forgalmi engedélyből kiderül), ezekre 2A kategóriás matrica kell. A rendszer az osztrák megoldás: a matrica vásárlásakor nem regisztrálják a rendszámot. A kiragasztott matrica ellenőrző szelvényét meg kell őrizni. A 2A kategóriás matrica egy hétre 15, egy hónapra 30 euró (2017-es ár). A nehezebb járművekre továbbra is kapus rendszer működik.


13. Üzemanyagárak

Szlovéniában az üzemanyagárak hasonlóak, vagy magasabbak, mint a kontinens legtöbb országában. Ez 2017. januárjában gázolaj esetében kb. 1.17 euró literenként. Az országban egységes üzemanyagárakat alkalmaznak.

Ptuj latkep a varbol

14. Belépők

Sok helyen, műemlékeknél, templomokban, turisztikai látványosságoknál, stb. szednek belépti díjat. Nyugdíjasoknak, vagy szenioroknak kedvezményt csak ritkán adnak. Néhány példa: Postojna nagy barlang 19, kis barlang 7, Predjama vár 8 euró/fő (2008), Bled csónakbérlés 10 euró/óra, "gondola" 12 euró/fő, sziget 6, vár 10, Vintgar-szurdok 4, Bohinj kártya (parkolás nélkül) 10, Celje múzeumok 5, Piran templom 1.5 euró/fő. Kabinos felvonó a Vogelra 14.20, a Velika Planinara 14 euró/fő.


15. Bolti, vendéglői árak

Az élelmiszer árak átlagban a hazai árszínvonalnak felelnek meg. Vásárolni a nagy szupermarketekben érdemes. Az ismert nemzetközi láncok (Lidl, Aldi, - itt Hoffer néven -, EuroSpin) jelen vannak az országban. A kempingekben ritkábban találkoztunk üzlettel, mint az más országokban megszokott. Aki önellátásra rendezkedik be, jól támaszkodhat a helyben beszerzett alapanyagokra. A kempingekben, vagy környékükön általában van étterem, vagy snack-bár. Az utak mellett kevesebbel találkozhatunk. A szlovén konyhán a környező országok hatása érvényesül: olasz, balkáni, magyar jellegzetes fogásokat is fogyaszthatunk.


16. Turista információk

A jelentősebb településeken, ismertebb látványosságoknál van turista információs iroda, ahol legalább a település térképét, a nevezetesség rövid ismertetőjét és néhány, a környéket ismertető brossurát, programfüzetet meg lehet kapni angolul vagy németül (sőt esetleg még magyar nyelven is) és valamilyen szóbeli tájékoztatást is adnak. A kempingek recepcióján is rendelkezésre áll ez az információ a környékről. Célszerű a túra előtt útikönyvekből jól felkészülni.

Szlovénia látnivalóiról, az odajutás lehetőségeiről és más fontos turisztikai és egyéb információ begyűjtésében jó segítséget nyújt a startlap.hu keretében működő http://szlovenia.lap.hu/ internetes linkgyűjtemény.

Velika Planina

17. Nyelvhasználat

A kempingek recepcióján, vagy a turistainformációs irodákban mindig beszéltek angolul vagy németül. Üzletekben, szupermarketekben, az utca egyszerű emberei vagy a helyi illetőségű kempingezők körében is nagyobb az esély megértetni magunkat, mint Európa számos más országában. A határ körzetében és jelentősebb turisztikai nevezetességeknél még az is előfordul, hogy magyarul beszélővel találkozhatunk.


18. Szubjekív értékelés

Szlovénia mind egészen rövid, mind párhetes vakáció célpontjának, vagy tranzit során megállóhelynek jó szívvel ajánlható, mert

- könnyen megközelíthető és közel van,
- számos turisztikailag érdeklődésre számító hellyel rendelkezik,
- változatos természeti szépséget kínál,
- alkalmas nyaralásra, vízisportokra, télen síelésre, egész évben túrázásra,
- egy kulturált, rendezett ország és
- időjárása a nyári hónapokban kellemes.

 

Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.