LIVIGNO (OLASZORSZÁG)

Livigno látkép

1. Pályarendszer bemutatása

A keleti és nyugati Alpok találkozásánál, a svájci-olasz-osztrák hármas határnál a 'ficakban' eldugva fekszik Livigno (www.livignoweb.com), mely város a gyönyörű környezetéről, kiváló síterepeiről és nem utolsó sorban különleges státusából fakadóan a megszokottnál sokkal olcsóbb üzemanyagáról, szeszesitalairól, dohányárujáról és parfümjeiről híres.  A terület - a mai fül számára már különösnek tűnő - vámmentessége még a 17. századra vezethető vissza, melyet végül 1960-ban az Európai Unió is elismert. Mindezen okok elegendőek arra, hogy a völgyben hosszában elterülő városka utcáin és sípályáin folyamatos nyüzsgéssel találkozzunk. A völgy mindkét oldalán egy-egy különálló pályarendszer található, közöttük összeköttetést csak a síbuszok biztosítanak. A pályák 1816-2797 m között 75 négyzetkilométeren terülnek el.


2. Pályák mennyisége, sífelvonók száma, jellege, sítérkép

Pályák összes hossza: 114 km, amelyből 21 kék, 35 piros és 5 fekete pálya.

Felvonók: 4 kabinoskabin, 14 ülőülő lift és 12 húzóliftHúzó lift

A síterület honlapja a következő: www.skipasslivigno.com

Livigno sítérkép

Felvonón3. Bérlet árak:

                     felnőtt              gyerek
napi jegy      38,50 EUR        31,50 EUR
2 nap           73,00 EUR        57,00 EUR
6 nap         189,50 EUR       131,00 EUR

A bérlet árak a 2010/2011-es főszezonra vonatkoznak és érvényesek a Livigno környéki pályákra. Lehetőség van Alta Valtellina bérlet vásárlására is, ez már a teljes Bormio-Livigno rendszeren használható, összesen 177 km lesikló pályán. A 60 év felettiek gyerek tarifával sielhetnek, gyereknek 14 éves koráig számít a csemeténk. A 8 év alattiak szülő felügyelete mellett ingyenes baby bérletet kapnak legalább 3 napos síelés esetén. A teljes árlistákról és a kedvezményekről az előző pontban említett honlapokon kapható naprakész információ. A 23-as számú 4 személyes székes felvonóval (Campo scuola) külön megváltott jeggyel csütörtökön esténként a kivilágított pályát is használhatjuk. A többnapos bérleteket 5 Euró letét ellenében Keycard rendszerű visszaváltható plasztikkártyákra töltik, a letétet természetesen leadásnál visszakapjuk.

A sífutók 40 km jól karbantartott pályát találnak a város közvetlen közelében. A deszkásoknak  itt is jól kiépített Snowpark áll rendelkezésre.


4. Odajutás, javasolt és alternatív útvonalak

Livigno 'leggyengébb' pontja, a körülményes megközelíthetőség. Azt javasoljuk, hogy a Bécs-Salzburg-Innsbruck autópályán közlekedjünk, majd Innsbruck után az irány St. Moritz. Svájcban Zernez városától már ki van táblázva Livigno, amely még a valószínűleg kézzel ásott, váltakozó forgalmú egysávos alagúton át érhető el. Itt a lakóautóknak 13,5 EUR-t kell fizetni az átkelésért. Az alagutat pénteken és szombaton este 11-kor, egyéb napokon este 8-kor lezárják! Figyelem! A környékben sok hágó (pl. a rövidebb útvonalat kínáló Stelvio) az egész síszezon alatt zárva van! A távolság Budapesttől 910 km, ebből kb. 800 km-t autópályán tehetünk meg.

Alternatív útvonalként télen csak délről közelíthető meg a város Bormio felől a 38-as úton. Ide a Ljubjana-Trieszt-Padova-Trento autópálya vezet a leggyorsabban, majd a 43-as, 42-es és a 39-es főutakon néhány hágót megmászva érjük el a 38-ast. Javasoljuk, hogy indulás előtt a kinézett úton található hágók állapotáról tájékozódjanak!

A városban ingyenes buszjáratok közlekednek, a kék (azzuro) piros (rosso) és sárga (giallo)  jelzésű körjáratú buszokkal mindenhová el lehet jutni.


5. Éjszakázási lehetőségek, kemping

Lakóautóval este 10 után csak a kijelölt helyeken lehet várakozni. Livignoban a Camping Pemont a belvároshoz közel télen is nyitva van, főszezonban naponta 12 Eurót fizetünk az autóért és felnőttenként további 4-et. A Forcola városrészben a sípályákhoz közelebb egymás mellett várják a kempingek a lakóautókat, az előbb említett árszínvonalon. Természetesen mindenhol teljes az infrastruktúra. 6 km-re Bormio irányában Trepalle mellett a sípályák parkolójában is tölthetjük az éjszakát víz töltési-ürítési lehetőséggel. Ottjártunkkor semmi nem utalt arra, hogy fizetős lenne a parkolás. Arra azért számítani kell, hogy cudar hidegek lehetnek éjszaka, hiszen ez a falu Európa legmagasabb állandóan lakott települése.


6. Szórakozási lehetőségek

Ha valahol, hát akkor Livignoban se szeri se száma a síelés utáni - helyetti?? - elfoglaltságoknak. Először is ott van a már említett bevásárlás. Arra azért legyünk tekintettel, hogy a szabályok korlátozzák a  vámmentesen kivihető alkohol, cigaretta, kávé stb. mennyiségét. Célszerű tájékozódni, mert a határon (akár a svájci-oszrák uniós határon is) kellemetlen meglepetések érhetik az utazót. Jól képzett vezetőkkel tehetünk akár éjszakai kirándulásokat a környéken, a nagyon bátrak - szintén vezetőkkel - megpróbálkozhatnak a befagyott víz-esések megmászásával is. Motoros szánok kipróbálására több helyen is van lehetőség. Igazi különlegesség a téli autózás fortélyait oktató iskola, amely a befagyott tó jegén Subaru Imprezzákkal várja az érdeklődőket. Akinek ez sem elég, az kipróbálhatja, hogy milyen is  jégen gokartozni (www.racingteamlivigno.it). A rengeteg éttermet felesleges is említeni...


7. Szerintünk...

Livigno igazán különleges atmoszférájú hely. Igazi nyüzsgő nemzetközi síközpont, sok-sok különleges időtöltési lehetőséggel. Akit nem riaszt el a hosszú utazás és a tömeg, annak feltétlenül érdemes egyszer kipróbálnia.

Raktrak munka közben

KERESÉS

Bike Cafe Kerékpárüzlet és Szerviz
Az oldal tartalmának személyessé tétele és a biztonságosabb mûködés érdekében honlapunkon cookie-kat használunk. Az OK gombra kattintva kérjük, hogy hagyja ezt jóvá! Jognyilatkozatunkban részletesen leírjuk, hogy miképpen gondoskodunk adatai védelméről. A Jognyilatkozatot az EGYÉB menüpont alatt találja.