Lakóautózás - azoknak, akiknek a világ megismerése életforma


Tudja Ön, hogy melyek azok a legfontosabb szempontok, melyeket nem hagyhat figyelmen kívül lakóautó vásárláskor? Vagy ha mégis, akkor könnyen beleszaladhat egy rossz választásba.

Kedves Olvasónk

Elõzõ levelünkben ígértük, hogy egy kicsit részletesebben tárgyaljuk azt a kérdést, hogy hogyan is kell jól kiválasztani a legmegfelelõbb lakóautót. Hogy ez Ön számára miért lényeges, az gondolom egyértelmû, de miért fontos a mi számunkra, amikor sokkal egyszerûbb lenne mindig arra rábeszélni a vevõjelöltet, ami éppen ott áll az udvaron?

Tõlünk nem azt kell megvennie, amit mi el akarunk adni, hanem azt kaphatja, amire igazán szüksége van. A választás lehetõségét kínáljuk, a döntés az Öné. Mi ebben is különbözünk másoktól.

Hisszük, hogy amikor Ön vesz tõlünk egy lakóautót, akkor nem zárul le egy folyamat, hanem egy hosszú és mindkét fél megelégedésére szolgáló kapcsolat kezdõdik, aminek az alapja a kölcsönös bizalom, és erre elõször nekünk kell rászolgálnunk. A mi munkánk legfontosabb fokmérõje az, hogy a lakóautó tulajdonosok mennyire elégedettek a tõlünk vett jármûvekkel, mennyire szakszerûen és lelkiismeretesen mûködik a szervizünk, milyen gyors és pontos az alkatrészellátás. Ahhoz, hogy Önt se érje csalódás, és mindig azt kapja, amire számít, nagyon pontosan ismernünk kell az Ön igényeit. Szerencsére rendelkezünk akkora tapasztalattal, hogy célirányos kérdésekkel ki tudjuk deríteni a valódi elvárásokat.

Egy lakóautó kiválasztása mindig kompromisszumok eredménye, hiszen nem létezik olyan autó, amely az egymásnak sokszor ellentmondó feltételeknek is meg tudna felelni, és akkor az anyagi szempontokról még nem is beszéltünk. A teljesség igénye nélkül kiválasztottunk néhány témát, és egy-egy kérdés köré csoportosítottuk, amit nem árt, ha Ön is megválaszol magának. Ha tõlünk vásárol lakóautót, a válaszaira természetesen mi is kíváncsiak leszünk.


1. Nekem, és az én családomnak való egyáltalán ez a nyaralási forma?

Kicsit meglepõ lehet, de mégis ez az elsõ kérdés, amit fel kell tennie önmagának, amikor egy lakóautó vásárlás gondolata megfordul a fejében. Idõrõl-idõre az emberek felkapnak üdülési, nyaralási formákat, amik divattá válnak, de nem valók mindenkinek. Hányan indultak el síelni úgy, hogy nem szerették a telet és fel sem merték csatolni a lécet? Aztán csalódás, rosszabb esetben sérülés lett a vége. Hányan várták, hogy végre kikössön a vitorlás hajó, mert a tengeri betegség miatt nem tudták élvezni az Adria csodáit? Miért nevezne be valaki egy vadvízi evezõs túrára, ha fél a víztõl, vagy miért vállalkozna egy hegymászó kalandra, ha tériszonya van?

Lakóautózni is csak az menjen, aki nem akar egy helyben nyaralni, aki egy szálloda nyugalma helyett egy kicsit kalandosabb, lazább, szabadabb csavargásra vágyik. Igaz, ebben az esetben az all inclusive ellátásról magunknak kell gondoskodni.

Ha Ön késõbb csalódott lesz, elégedetlen, és úgy érzi, hogy feleslegesen dobott ki egy rakás pénzt, az nekünk sem jó referencia. Viszont, ha elégedett, visszatérõ vevõnkké válik, akivel már félszavakból is megértjük egymást, aki barátainak, ismerõseinek is ajánlja a cégünket, az számunkra a legnagyobb elismerés.

2. Milyen szempontok szerint válasszam ki a megfelelõ lakóautót?

A legfontosabb, amit szem elõtt kell tartania, hogy a lakóautó elõször lakás, aztán autó. Sokkal fontosabb, hogy Ön és a családja hogyan tudnak elhelyezkedni a lakótérben, mint az, hogy hány lóerõs a motor. A jármûvek döntõ többsége FIAT vagy FORD bázisra épül és mûszaki paramétereik alig térnek el egymástól. Az autók általában teljes terheléssel is képesek tartósan 100-120 km/h sebességre 10-13 l-es fogyasztás mellett. Extra teljesítményt ne várjon egy lakóautótól, de ez a nyaralási forma nem is a rohanásról szól.

A lakótér kialakítására számtalan variáció létezik. Minden lakóautóban alapfelszerelés a gáztûzhely, a mosogató, a hideg- és a melegvíz ellátás, a mosdó, a WC, a tusoló és a fûtés. A felsorolásból is látszik, hogy az autó egy garzonlakás minden kényelmével rendelkezik. A gyárak általában jól bevált, kipróbált elrendezésû típusokat építenek, de Önnek lehetnek speciális szempontjai, ezért célszerû alaposan, minden részletre kitérõen információt kérni tõlünk. Amennyiben Ön télen is akarja használni az autóját, akkor a megfelelõ szigetelés elengedhetetlen. Ha nagyobb mennyiségû fagyasztott élelmiszert szeretne bespájzolni, akkor a nagy hûtõszekrény mindenképpen szükséges. Ha sok felszerelési cikket, sporteszközt visz magával, akkor a garázs jó szolgálatot tesz. Ha inkább a déli országokat részesíti elõnyben, akkor a légkondi nem maradhat ki az autóból. Sorolhatnánk még a kiválasztás szempontjait, de közülük mégis a legfontosabb a férõhelyek száma. Minden más csak utána következhet.

3. Hányan utazhatunk, és hányan aludhatunk az autóban?

Hogyan? Ez a két szám nem azonos? Hát nem mindig. Újabban az utazók számát a maximális tömeg is behatárolja, ami nem lehet nagyobb 3500 kg-nál. Így aztán elõfordulhat, hogy ugyan hat fekhely van az autóban, de csak négyen vagy öten lehetnek az utazók. Legyen az felnõtt vagy gyermek, csak annyian utazhatnak, ahány fõ számára gyárilag beszerelt biztonsági öv van a lakóautóban. A 12 év, vagy 150 cm alatti gyermekek számára a biztonsági gyerekülés használata kötelezõ! Nem érdemes trükközni, kizárólag a forgalmi engedélyben feltüntetett férőhely szám a mérvadó, és a rendõr is ezt fogja ellenõrizni.

Nyugodtan pihenni csak megfelelõ méretû és kialakítású fekhelyeken lehet. Képzelje el, milyen emlékei maradnak annak a nyaralásról, akinek két hétig egy szûk priccsen kell tölteni az éjszakákat.

Ne mulassza el megkérdezni az ágyak méretét! Az ágyak hossza 180 és 220 cm között változhat, és néhány cm hiánya is elég ahhoz, hogy lehetetlenné tegye a pihenést.

Minden lakóautónak van maximális és optimális férőhely száma. Mi a különbség? Optimálisan annyian férnek el, ahány fix fekhely van egy autóban. Ez általában 2-4 fekhelyet jelent, amik mindig, a belsõ berendezés átalakítása nélkül is rendelkezésre állnak. (Nem kell beágyazni, és ez sem utolsó szempont) Általában az étkezõ alakítható át úgy, hogy további egy vagy két fekhelyet nyerhetünk, és így alakul ki a maximális férőhely szám. Ez a megoldás minden este pakolással jár, és a darabokból összerakott fekhely sem lesz a legkényelmesebb. Ha teheti, válasszon olyan berendezésű lakóautót, amelyben mindenkinek külön fekhely jut!

4. Hogyan tudom majd ezt a járművet vezetni?

Bármennyire is hihetetlen, a lakóautók személyautónak minõsülnek, és ennek számos elõnye van. A legfontosabbak, hogy "B" kategóriás jogosítvánnyal vezethetõk, a személyautós sebességhatárokon belül lehet velük közlekedni, és az autópálya díjak is barátságosabban alakulnak, mint a nagyobb jármûvek esetében. Az autó teherautós mérete azért némi óvatosságra int. Egy lakóautó általában az alábbi maximális paraméterekkel rendelkezik: hossz: 700 cm, szélesség: 235 cm, magasság: 320 cm.

Vezetéséhez szükséges valamennyi rutin és megfontoltság, de azért nem kell megijedni! A lakóautókat mûszaki és ergonómiai szempontból úgy alkották meg, hogy nagyon felhasználó barát módon segítsék a vezetőt a jármû könnyű irányításában. Ha Ön még soha nem vezetett személyautónál nagyobb járművet, nyugodtan keressen meg bennünket, szívesen biztosítunk lehetõséget egy próbaútra. Kérjen tanácsot! Tapasztalt lakóautósként szívesen elmondjuk Önnek, hogy mire kell figyelnie vezetés közben, és mik a legfontosabb veszélyforrások. Néhány km alatt meg lehet barátkozni a jármûvel, de a méreteirõl soha nem szabad megfeledkezni! Senki sem született lakóautó pilóta, valószínûleg Ön sem. Bonyolultabb manőverekhez, tolatáshoz nem szégyen segítséget kérni. A baj többnyire a túlzott magabiztosságból fakad.

5. Mennyi pénzt szánok egy lakóautó megvásárlására?

Hát igen, már megint a pénznél tartunk. A legnagyobb kompromisszumok anyagi téren köttetnek. Ha Ön lelkiismeretesen elvégezte a házi feladatot, és tökéletesen tisztában van azzal, hogy mik az igényei, akkor ezt már csak a lehetőségekkel kell összhangba hozni. Na ez nem egyszerű, sokaknak megoldhatatlan feladatot jelent. Itt dõl el, hogy az álmok csak álmok maradnak, vagy meg is valósíthatók.

Szerencsére az Elnagh gyárnak is számos, egymásra épülõ modellje van, amik árban és felszereltségben jelentõsen különböznek egymástól, de alapterületben és belsõ elrendezésben mégis hasonlóak. Nem kell tehát mindent feladni, ha kevés a pénz, sokszor elég egy kategóriát visszalépni, és ez még elfogadható kompromisszumot jelent.

Amennyiben Önnek nem áll rendelkezésére a teljes vételár, természetesen hitelt is igénybe vehet egészen kedvezõ feltételekkel. Az autó már 30% önerõvel elvihető, és 5 éves futamidővel törleszthetõ a hátralék. Mielõtt belevágna, Ön is mérlegelje, hogy milyen terheket képes felvállalni. Egyetlen álom sem ér meg annyit, hogy romba döntse a családi költségvetést.


Pénz, pénz, pénz...

Magasan van a léc. Nagyot kell annak ugrania, aki szeretne magának egy lakóautót, de már csak egy napot kell arra várni, hogy megváltozzanak az esélyek és akár Önnek is lehetõsége legyen átjutni a léc fölött. Holnap képletesen szólva egy rugós dobbantót biztosítunk az Ön számára, amit ha kihasznál, sokkal magasabbra juthat, mint eddig bármikor, és ki tudja, hátha az már elegendõ. Persze ugrani akkor is kell.

Holnap tehát vége a titkolózásnak. Mindent elõkészítettünk. Mindent még egyszer végigszámoltunk, mert olyan számok jöttek ki, hogy mi is alig akartunk hinni a szemünknek. Kész! Az ellenállhatatlan ajánlat már a gépben pihen. Holnap egy gombnyomás, és ezer e-mail szalad szét szerte az országban. Ön is figyelje a postafiókját!


Tisztelettel:

Bánfai Zsolt és Zelena Ferenc


u.i.: Csak hogy még kíváncsibbá tegyük, eláruljuk, hogy holnap nem csupán egy bomba ajánlat fog landolni az Ön postafiókjában, hanem visz magával egy olyan ütős garanciát is, amit eddig még senkinek nem volt mersze megajánlani.