ÍGY KAPHATUNK GÁZ UTÁNPÓTLÁST EURÓPÁBAN

gazpalackok

AUSZTRIA: az osztrák palackok megfelelnek a német palackoknak.

BELGIUM: a belga palackok azonosak a németekkel.

CSEHORSZÁG: palackokat és tartályokat lehet újratölteni.

DÁNIA: a német palackok nem tölthetőek. BP Gas-nak vannak német palackjai, melyeket cserélni lehet. Információ: telefon 0045/894877 00.

FINNORSZÁG: az Epszilon-jelzésű (E) palackokat újratöltik. A finn palackoknak DIN csatlakozásuk van.

FRANCIAORSZÁG: külföldi palackokat se nem töltenek, se nem cserélnek. Francia
palackokat az Euro-csatlakozókészlettel lehet használni.

GÖRÖGORSZÁG:
német palackokat az Euro-töltőkészlettel sok gáztöltő állomáson töltik.

HOLLANDIA: csere és töltés lehetséges. A palackok megfelelnek a német palackoknak.

HORVÁTORSZÁG: öt évnél nem régebben nyomáspróbázott palackokat az ellátó INA és egyes privát vállalkozások telephelyein töltik.

LENGYELORSZÁG: csere és töltés lehetséges. A palackok megfelelnek a németeknek.

MAGYARORSZÁG: csere és töltés lehetséges. A palackok megfelelnek a német palackoknak.

NAGY-BRITANNIA: német palackokat nem töltik. A csatlakozó szállítónként is változik.

NORVÉGIA:
német palackok újratöltése nem lehetséges. Lehetőség van az AGA AS-nél norvég adaptert vásárolni. Lehet palackokat betét ellenében kölcsönözni, és az út végén leadni. Információ az AGA AS-nél (Fax: 0047/22027805) és a Statoil-nál (Fax: 0047/22962210). Tartályokat töltik, de a gáztöltő állomások hálózata csak kevéssé épült ki.

OLASZORSZÁG: a csatlakozó menete szállítónként változik. Euro csatlakozó-, illetve töltőkészlettel a gázellátás nem probléma. Autógáz töltőállomások széles hálózata képes a fixen beépített tartályokat tölteni.

PORTUGÁLIA: portugál gázpalackokat betét ellenében lehet kölcsönözni. Kék elefánt logós gáztöltő állomásokon tapasztalat szerint a német palackokat töltik. Eközben ezeknek mindenképpen a gázpalack tartóban kell lenniük.

SPANYOLORSZÁG:
a spanyol törvények szerint sem külföldi palackokat, sem tartályokat nem lehet feltölteni. Az ADAC információi szerint külföldi turisták a gázellátó Repsol-nál köthetnek egy ún. X-Policy-t. Ebben az esetben a gázcsatlakozás átalakításra kerül, hogy a spanyol palackok csatlakoztathatóak legyenek. A megfelelő palackok ekkor bérelhetőek és újratölthetőek. Gáztartályok esetén a csatlakozást spanyol szakemberrel kell átalakíttatni. Információ: telefon 0034/901100100. Másik lehetőség a Repsol 6 kilós betétes palackja. Ekkor a szelepet az ADAC szerint a kereskedelemben (vas-műszaki boltokban) kapható spanyol csatlakozófejjel és adapterrel (Adapter Alemania) lehet csatlakoztatni.

SVÁJC: adapter segítségével töltés kivételes esetekben. Svájci gázpalack nyomásszabályzóval bérelhető. Információ Shell Gas, telefon: 0041/327587555.

SVÉDORSZÁG: német palackok nem tölthetőek. Tapasztalat szerint a lehetőség: megvásárolni az Air Liquide cég adapterét, mellyel a 6 és 11 kilós svéd palackok használhatóak, bár ezek nem mindig férnek el a német gázpalack tartókban.

SZLOVÉNIA: német gázpalackokat és tartályokat töltik.

Megjegyzések:
- A fenti felsorolás a német www.camping-shop24.de internetes campingcikk áruház oldalán megjelent írás fordítása és az országok magyar ABC sorrendbe állítása. Tartalmát fenntartásokkal kell fogadni, de azért külföldi úton hasznos lehet. Bár Magyarországra vonatkozó saját tapasztalataink jelentősen eltérnek az itt leírtaktól, azért számos más országban a fentiekkel egybevágó információt gyűjtöttünk.
- A hazai lakókocsik és lakóautók általában német rendszerű palackokkal vannak felszerelve. Ezek zöldesszürke 5, ill. 11 kilós acélpalackok piros jelzőcsíkkal és szelep-védőkupakkal. Ma már könnyebb, aluminium kivitelben is kaphatóak. Németországban természetesen a csere és töltés lehetősége adott.
- Az Euro csatlakozókészlet 4 átmenetből áll. Különböző országok palackjainak német szabványú (DIN) nyomáscsökkentőhöz történő illesztésére szolgál. Kemping-karaván áruházakban szerezhető be kb. 15 Euróért. Az Euro töltőkészlet (a csatlakozókészlet inverze) is 4 átmenetből áll. Ezek felhasználásával német palackokat lehet különböző külföldi palackok töltésére felkészített gépekkel feltölteni. Ugyanott, azonos árért szerezhető be.
- Az ADAC a német autóklub.