MECSEK

mecsek panorama

A Mecsek középhegység Magyarországon, a Dél-Dunántúlon, Pécstől északra. A legmagasabb csúcsa a Zengő, amelynek magassága 682 m.


GPS: 46° 10′ N, 18° 19′ E
Ismertetőnk egy 2016 nyarán tett kirándulás alapján készült.
mecsek map


Július és augusztus fordulóján találtunk a naptárunkban egy tíznapos szabad periódust, melyet komolyabb külföldi túrára kevésnek ítéltünk, és főszezon lévén alkalmatlannak is, így hazai célpontot kerestünk. A tavaszi Levanter Teadélutánon a sikondai kemping vezetője hívta fel a figyelmet táborhelyükre és környékére. Mivel Sikonda a Mecsek közepén van, alkalmasnak ígérkezett nagyobb terület bejárására is.

A Thermal Mediano kemping is egyike a korábban szebb napokat látott helyeknek. A ’60-as években alakították ki, amikor Sikondán egy mesterséges tó létesítését követően az 1930-as évek óta meglévő termálfürdő mellett egy komoly üdülőtelep jött létre, elsősorban a környező bányásztelepülések lakói számára. A völgy oldalában kialakított táborhely magán viseli az elmúlt évtizedek nyomait. Új tulajdonosai/üzemeltetői komoly erőfeszítéseket tettek/tesznek szinten tartására, fejlesztésére. A terület adottságai nagyon jók. A fás kempingben közel kéttucatnyi különböző méretű összkomfortos faház mellett van egy kis medence, tűzrakó helyek, egy kis játszótér, fedett közösségi tér és egy bár. A parcellák egy része teraszosan kialakított, de van vízszintes, füves terület is. A vizesblokk tisztántartott, de kicsit lelakott.


A Mecsek bejárásához alkalmas kiinduló pont lehet még a sokkal kiépítettebb és „élőbb” környezetben lévő orfűi, vagy abaligeti kemping is. Pécs csak egy kis magánkempinggel rendelkezik.

Sikonda 30 kilométeres körzetében számos kirándulás tehető, de ezek többségéhez autózás vagy tömegközlekedés igénybevétele szükséges.

A kemping közvetlen közelében található a nemrég felújított négycsillagos Ambient Hotel & Aroma SPA, ahol a területen 1927-ben talált termálvízre alapozva bel- és kültéri medence is van, és teljes wellness szolgáltatást kínál nemcsak a szálló vendégeinek. Mellette a szállodától független nyitott medencés strandot is lehet látogatni. Kicsit távolabb a felduzzasztott patakon kialakított tó elsősorban a horgászokat várja, de partján fedett szabadtéri színpad is található. Bár a Komlóhoz tartozó apró településen számos üdülőház mellett két ifjúsági tábort, bányász rekreációs központot, Ökoturisztikai Továbbképző Központot találhatunk, - a szállodát leszámítva - a kemping büféjén kívül egyetlen üzlet, büfé vagy étterem sem működik, és a főszezon közepén is szinte teljesen kihalt volt.

Közeli, még esetleg gyalogosan bejárható célpont a kempingtől légvonalban mindössze két kilométerre található mánfai Árpádkori templom, de ha be is akarunk jutni, a kulcsért el kell menni a jó két kilométerre lévő polgármesteri hivatalba. A templomtól kellemes kirándulást tehetünk a Mecsekben. A Melegmányi-völgy és a Nagy-Mély-völgy érintésével mintegy 8 kilométeres körtúrát tehetünk érintve pár forrást, egy elkerített víztározót és a Mecsek legnagyobb, mindössze jó másfél méter magas vízesését.

Sikondától négy kilométerre van Komló. Ha kicsit is többet időzünk a környéken, ide mindenképpen be kell menni, ha másért nem is, mert itt találhatunk a legközelebb üzletet. Az egykoron gazdag bányaváros ma próbál feltápászkodni a rendszerváltás és a bányászat leállítása során kapott pofonok után. Bár az új munkalehetőségek nagyon lassan alakulnak ki, és a szocializmus éveinek nyomai mindenhol felfedezhetőek, a nagyon szép fekvésű város előzetes várakozásainknál sokkal virulensebbnek bizonyult.

Távolabbi kirándulási lehetőség a 9 kilométerre lévő Magyarhertelend, ahol termál- és élményfürdőre is bukkanhatunk. 6-8 kilométert továbbautózva érhetjük el Orfűt. Itt négy mesterséges tavat is találhatunk. A legnagyobb, Pécsi-tó partján szépen kiépített üdülőterületek fogadják a látogatókat. A strandoláson túl a vízisportok teljes skálája érhető el, de van itt aquapark is élményfürdővel. A tó körül kiépített sétány vezet, melyen kerékpározni is lehet. Számos hangulatos étterem várja a vendégeket. Információs iroda segíti az arra járót, tájház és medvehagyma múzeum kínál további elfoglaltságot. A közeli Kis-tó partján homokos strandon lehet eltölteni a legmelegebb napokat. Közelében találhatóak az Orfűi Malmok. Ez a hely nem hagyható ki egy orfűi kirándulás programjából. Egy működőképes vizimalmot és egy idetelepített szárazmalmot kereshetünk fel nagyon lelkes és hozzáértő vezetők irányításával. Ottlétünkkor majdnem kész volt már az új látogatóközpont és egy papírmalom. A malmoktól pár száz méterre a hegy lábánál kereshetjük fel a Forrás Házát, mely a hegyből itt előtörő víz megosztásához szükséges gépészeti berendezéseken túl a barlang feltárásán dolgozó barlangászok bázisa is. A környéken számos turistautat találhatunk.

A Pécsi-tó nyugati partjától indul az a kb. két kilométeres autóút, melyen eljuthatunk Abaligetre. Itt a fő nevezetesség a cseppkőbarlang. A területen egy gáttal elválasztva - melyen az út is vezet - két mesterséges tó található. Az északi - nagyobb - a horgászokat szolgálja ki, míg a déli az üdülőket. Partján körbe sétány vezet, strand, csónakkölcsönző és számos vendéglátóhely mellett egy denevér múzeum is található. Itt van a barlang bejárata is. Mintegy 500 méternyi járat látogatható. Bár van néhány nagyon szép darab, a képződmények mérete és szépsége messze nem éri el a nevesebb hazai vagy külföldi cseppkőbarlangokban látható társaikét, de érdekes bejárni a barlangot, és nagy melegben a jó félórás látogatás hűsölésnek sem utolsó.

Egy mecseki kirándulás elmaradhatatlan programja és fénypontja a Sikondától húsz kilométerre lévő Pécs felkeresése. Mi három napot is szántunk rá. A 2010-es Európa kulturális fővárosa projekt keretében számos turisztikailag érdekes helyet felújítottak, újakat alakítottak ki. A projekt lezárása után sem állt le a munka. Mára egy összességében nagyon színvonalas és gazdag kínálat alakult ki, melyben mindenki megtalálhatja a számára érdekes helyeket.

Természetesen a legismertebb a Széchenyi tér és környezete közepén a ma belvárosi plébánia templomként működő dzsámival. A tér számos épülete, mint a megyeháza vagy a városháza érdemel figyelmet. Sokban emeli a város épületeinek esztétikai értékét, hogy elterjedten használják a Zsolnay kerámiákat mind a tetőkön, mind a homlokzatok díszítésére. A térhez szervesen kapcsolódik a két sétáló utca, nyugat felé a Ferencesek utcája, keleti irányban pedig a Király utca. Míg előbbi inkább kisvárosi hangulatot áraszt, addig utóbbi - a színháznak és pár környező palotának köszönhetően - egy patinás nagyváros képét mutatja.

Másik turisztikailag kiemelt terület a dóm és környéke. Az ezen a területen látható nevezetességek időben és térben jól elkülönülnek egymástól. Míg a II-IV. századból való ókeresztény temetkezési helyek a mai talajszint alatt találhatóak, addig a középkor és újkor emlékei a föld felett. Legjelentősebb és legmonumentálisabb maga a dóm. De a tőle keletre lévő utcában található palota, mely a püspökség kincstárának ad otthont, vagy a dóm előtti téren álló zarándokszállás és a püspöki palota is figyelemre méltó. A kincstár és a püspöki palota látogatható. Érdekes műemlék a dóm mögötti utcában nemrég feltárt középkori egyetemi épület maradványa. Ezen a környéken számos múzeum is található.

A világörökségi listán is szereplő ókeresztény sírkamrák két csoportban látogathatóak. Többségük a Szent István tér sarkán található lejáraton közelíthető meg. Itt féltucatnyi temetkezési helyet tártak fel, néhányban jól megmaradtak a korabeli freskók. Legnagyobb az ötkamrás Cella Septichora. A tér parkosított területén láthatóak egy középkori kápolna feltárt és konzervált alapfalai. Ennek altemplomában is feltártak egy ókeresztény mauzóleumot.

keramiak1

Pécs harmadik jelentős műemléki területe, a 6-os főút bevezető szakaszán, az Európa kulturális fővárosa projekt keretében felújított és új funkciót kapott Zsolnay Kulturális Negyed. A korábbi Zsolnay gyártelep jó kétharmadán - ahol többek között a család tagjainak villái is voltak - nagyon igényesen kialakított közösségi teret hoztak létre. Itt kapott helyet három kiállítás, van itt látogatóközpont, planetárium, játékos interaktív tudományos ház, kézművesek utcája, kesztyű manufaktúra, rendezvényterem, sőt itt talált otthonra a neves Bóbita bábszínház is. A gyártelep 6-os út melletti épületei ma az egyetemi oktatást szolgálják. Pusztán a területen sétálni is élmény. Számos kerti kerámiát, épületdíszítést, kerámiatetőt csodálhatunk meg. Az igazi élményt a kiállítások nyújtják. A kerámiák nagyon gazdag szín- és formavilága, a legkülönbözőbb technikával készült tárgyak sokasága tanulmányozható itt. A gyártelep északi oldalán, a domboldalban található a Zsolnay család mauzóleuma.

keramiak2

Országosan is egyedülálló törökkori műemlék a Kórház téren található Jakovali Hasszán Pasa dzsámija. Ez a ma muzulmán imahelynek is szolgáló épület csodával határos módon átvészelte az elmúlt századok viharait. Előterében kis kiállítás igyekszik bemutatni a kort, a dzsámi urának szerepét a korabeli város életében, a dervisek világát.

A modern Pécset talán legjobban az Európa kulturális fővárosa projekt keretében épült Kodály Kulturális Központ képviseli.

Egy pécsi látogatás elmaradhatatlan része a Misina oldalában található kirándulóhelyek felkeresése. Itt már nagyon is ellentmondásos kép fogadja az érdeklődőt. Azok a területek, melyeket helyszínként bevontak hat éve az eseményekbe azok ma is szépen rendezettek, ahová viszont nem jutott az EU-s forrásokból, ott lehangolóan lepusztult környezetet találhatunk. Előbbiekre jó példa a Tettye és az Állatkert, de ez utóbbitól pár méterre lévő régi, elhagyott kemping, vagy a nem messze lévő hagyományos kirándulóhely, a Dömörkapu, de még az emblematikus TV toronynak helyet adó Misina tető is elkeserítő állapotban várja látogatóit.


Míg a korábban ismertetett helyek Sikondáról tömegközlekedéssel is felkereshetőek, utolsó kirándulási célpontunk, a 26 kilométerre lévő Pécsvárad és a tőle négy kilométerre lévő Zengővárkony értelmesen csak kocsival vagy motorral közelíthető meg. Esetleg - ha a 6-os úton érkezünk a területre - útközben is kitérhetünk felkeresésükre.

Pécsvárad egyetlen nevezetessége a Szent István által alapított kolostor, melyet később várrá erősítettek és jelentős szerepet játszott az Árpádházi királyok idején. Ma többnyire csak a feltárt és konzervált alapfalak, illetve pár, a felújítás során erősen újragondolt részlet látható. Legértékesebb az ezeréves alsó kápolna, melyet ma is használnak. Mostanság a vár a kápolnával, az egyik várfal helyére épített szállodával, annak éttermével leginkább esküvők színhelye. A feltárt alapfalak között kialakított szabadtéri színpad fesztiváloknak is otthont ad. A régi kápolnaépület egyes helységeiben kis múzeum mutatja be a hely történetét és a feltárások során talált leleteket.

Zengővárkony elsősorban népi hagyományairól nevezetes. Tájházában nemcsak a régi idők itt fellelt eszközeit mutatják be, hanem a szövőszékeken ma is készítenek szőtteseket, és ezeket más helyi delikát termékekkel együtt árusítják is. A tájház udvarában található melléképületben mutatják be azt a világ számos országából származó, több ezer darabból álló tojásgyűjteményt, mely egy Németországban élő magyar matematikus hölgy magángyűjteménye. A településen van még egy szalmából készült tárgyakat bemutató kiállítás is, és a falu határában lévő nevezetes szelídgesztenyésben található Rockenbauer Pál sírja.

A fentieken túl a Mecsek számos további érdekességet kínál. Hosszú a túrázási lehetőségek sora, de ahhoz a hűvösebb tavaszi-őszi időszak ajánlható inkább.

Összegezve szép, élményekben gazdag napokat töltöttünk a Mecsekben. Ahogy az már lenni szokott, értek kellemes meglepetések és csalódások is.