PUSZTAMARÓT

pusztamarot panorama

Pusztamarót a Gerecse szívében, Budapesttől közel 50 km-re északnyugatra fekszik. Az elnéptelenedett település ma Nyergesújfalu közigazgatási területén fekszik.

GPS: 47.688073° N, 18.519377° E

Ismertetőnk egy 2011. augusztusi kirándulás alapján készült.
pusztamarot terkep1


Valaha sok évvel ezelőtt rengeteget jártunk rallye versenyekre, egyik - azóta is sokat emlegetett - kedvenc helyünk a Pusztamaróti elágazás volt. Majd' 30 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy néhány napos kirándulás uticéljaként újra szóba kerüljön Pusztamarót, és az ott található Sólyomfészek tábor és kemping.

A kemping megközelítéséhez kell némi türelem és kitartás: a Bajna-Bajót útról a már emlegetett elágazásnál letérve egy kb. 4 km-es rossz minőségű zúzottköves úton döcögünk a Gerecse belseje felé. Megérkezvén a 70-es években épült úttörőtábor faházai és kőépületei fogadnak bennünket, no meg a hatalmas fák között a szépen karbantartott táborozó helyek és a focipálya. És mindez, ahogy a mesében van: a kerek erdő közepében! A vizes blokkok igen egyszerűek, az árak is ehhez mértek: napi 850 Ft-ot fizettünk személyenként.

Pusztamarót Sólyomfészek táborPusztamarót Sólyomfészek táborPusztamarót Sólyomfészek tábor 

A táborhelyünk melletti vaddisznótúrások jelezték, hogy az éppen érő ringló szilvára éjjel látogatóink érkezhetnek. Állítólag ősszel a szarvasbőgések idején a fenséges nagyvadak is nyugodtan sétálgatnak a kemping tisztásain. A környékben rengeteg a szeder, eső után a gombászoknak is bőven van zsákmánya. Tavasszal a medvehagymát gyűjtik előszeretettel.

Nagyon érdekes Pusztamarót sorsa, története. A 13. században már megemlítik a mára teljesen eltűnt település nevét. A mohácsi csatavesztés és Buda eleste után a falu környékén gyűltek össze a magyar seregek. A csatában a törökök hatalmas mészárlást hajtottak végre, 20-25 ezer magyar áldozat volt. A tragédiának állít emléket Kovács György szobrászművész süttői mészkőből készült alkotása. Az emlékmű közelében a tájékoztató tábla részletesen ismerteti a látnivalókat.

A 70-es évekre szinte teljesen elnéptelenedett falu, és az odavezető kisvasút nyomvonala mára eltűnt a föld színéről. Mementóul megmaradt a temető és az erdőből ki-kikandikáló dió- és szilvafák. A helyi legendárium szerint az utolsó házak lebontását maga Czinege Lajos egykori honvédelmi miniszter vezényelte le, mert pont a kedvenc vadászterületén feküdtek. Valószínűbb, hogy a környékbeliek elhordták a még használható építőanyagokat.
 

PusztamarótPusztamarót emlékműSerédi-kastély

A Gerecse érdekes módon csak kevéssé kedvelt és ismert kirándulási célpont. Pedig a Pilis és a Vértes között fekvő hegységben gyönyörű tájakon barangolhatunk. Lélegzetelállító a panoráma a Nagy-Gerecse 634 m magas csúcsán lévő kilátóból. A Duna meglepően közel kanyarog, és szép időben a messzebbi szlovák városok is jól láthatók. Ellátogathatunk az erdő mélyén megbúvó Serédi-kastélyhoz is, amely ma egyházi üdülőként üzemel. Az elhagyatott kőbányákban az ország egyik legnagyobb sziklamászó paradicsoma van, hétvégenként tucatjával érkeznek ezt az extrém sportot kedvelő fiatalok.
 

Gerecse látképGerecse látképSziklamászó a Gerecsében 

A pusztamaróti kirándulást elsősorban azoknak ajánljuk, akik kedvelik a természetet, a túrázást, érdeklődnek a történelem egy kevéssé közismert eseménye és egy kihalt falu misztikuma iránt, és nem riadnak vissza a szegényes infrastruktúrától.