SZARDÍNIA

Az ismertető 2007-es személyes tapasztalatok alapján készült.

1.  Odajutás, tranzit országok
Szardínia a Földközi-tenger második legnagyobb szigete. Az Olaszországhoz tartozó, különleges autonómiával ellátott területet komppal több olasz kikötőből megközelíthetjük. A legalkalmasabbak Genoa, Livorno, La Spezia, Piombione, de délebbi helyek, mint Nápoly, a Róma melletti Fiumicino vagy Civitavechia is szóba jöhet, ha a sziget meglátogatását egy nagyobb olasz körút részeként tervezzük. A kompok általában a keleti part északi részén lévő Olbiába érkeznek, de néhány vonal a fővárosban, Cagliáriban vagy más kisebb kikötőkben végződik. Az út a végpontoktól függően 8-12 óra, de időben ennél hosszabb átkelések is vannak. Korzikával kombinált út esetén a két sziget között (S.Teresa - Bonifacio) egy órás kompolással lehet számolni. Célszerű a kompmenetrendekről és árakról az interneten előre tájékozódni, és  lefoglalni a helyet. Egyes komptársaságok meghatározott számú kedvezményes jegyet bocsájtanak ki, és a keret erejéig a korábban jelentkezőket szolgálják ki.

Szardínia zászlaja  Szardínia a térképen
Szardínia zászlaja és a sziget elhelyezkedése a Földközi-tengeren


2.  Körutazás hossza, szükséges időtartam, javasolt időpont
Szardínia negyed magyarországnyi területén 1.6 millióan laknak, egyharmaduk a fővárosban és a hozzá csatlakozó déli részen. Ezzel a sziget nagy része Nyugat-Európa átlagánál sokkal ritkábban lakott. A nyugati oldal lankásabb területein mezőgazdasággal foglalkoznak, itt találhatóak a jelentősebb települések. A keleti hegyes vidék szinte lakatlan. A szigetet ezer kilométer autózással jól be lehet járni.Tekintettel a drága kompolásra, két-három hétnél kevesebbre nem éri meg az utat tervezni. Ez elegendő a sziget bejárására és még strandolásra vagy búvárkodásra is futja. A szezon - lévén Földközi-tengeri terület - 12 hónapos, de a kempingek döntő többsége április vagy május elején nyit, és szeptemberben vagy októberben bezár. Ezen belül a július és augusztus kimondottan meleg és száraz, június és szeptember valamivel kellemesebb időjárással és fürdésre alkalmas tengerrel várja a vendégeket. Májusban már kellemes a hőmérséklet, de a tenger még csak a bátrabbaknak ajánlható.

3.  Lakóautózás elterjedtsége, ismertsége
A turizmus viszonylag új ágazat Szardínián, kb. negyven éve kezdték fejleszteni. Az utóbbi években vált népszerű célponttá a lakóautósok körében is. Ennek megfelelően már májustól számos ilyen járművel találkozhatunk az utakon.

4. Utak minősége, útjelzések
Az Olbiából induló és a szigetet átlósan lekeresztező, majd délnek forduló autópálya-autóút elvezet Cagliari-ig. Ennek leágazása van a nyugati part északi részén lévő nagyvárosok (Sassari, Porto Torres) felé. Ez az út viszi el a forgalom nagy részét. A többi területen különböző minőségű, alacsonyabb rendű utakon autózhatunk. A hegyes vidékeken találkozhatunk számos keskeny és kanyargós úttal. Összességében óvatos vezetéssel a sziget útjai jól járhatóak.

5.  Parkolás
A városok belső területein itt is nehéz parkolni, sok a fizetős terület, de azért némi gyaloglás árán mindig lehet megoldást találni.

6.  Forgalom, közlekedési sajátosságok
A sűrűn lakott déli tengerparti részek kivételével a forgalom nem túl erős. A keskeny és kanyargós utakon előzésre szinte nincs is lehetőség.

7.  Kempingek, kempingkártyák használata
A szigeten mintegy félszáz kemping található, az olasz osztályozás szerint döntően három csillagosak, de két illetve négy csillagos is van szép számmal. Ezek a kempingek kivétel nélkül a tengerparton vannak. Az üzemeltetők szövetsége (Faita Sardegna) kiad egy térképet, mely katalógusként működik (még a GPS koordinátákat is tartalmazza sok esetben) és az interneten is megtalálható. A kempingek általában tipikus olasz táborhelyek (kis parcellaméret, 3-4 Amperes áramcsatlakozás, szerényebb felszereltségű vizesblokkok, személykocsik külső parkolóban, sok állandó, esetenként délutáni csendespihenő).

FICC kártyára engedményt nem nagyon adnak, de a kempingek mintegy egyharmada tagja valamelyik előszezoni kedvezményt adó rendszernek.

8. Éjszakázó helyek
Elvileg nem nagyon lehet, és az Olaszországról szóló közbiztonsági hírek sem nagyon biztatnak a kempingen kívüli éjszakázásra. Ennek ellenére a tengerpartokon a helyiek gyakran kiállnak, általában a hétvégeken, egy-két éjszakára.

9. Lakóautós infrastruktúra kiépítettsége
Szinte minden kempingben van vízvételi és chem-WC ürítési, sok helyen szennyvíz leeresztési lehetőség. Külön infrastruktúrája (leürítőhelyek, parkolók, alkatrészüzletek, stb.) nem alakult ki ennek az életformának.

10. Bankkártya elfogadás
Szinte mindenhol elfogadják a nálunk használatos és Magyarországon kibocsájtott kártyákat.

11.  Autópályák, díjak
A szigeten autópálya- vagy útdíjjal nem találkoztunk.

12. Üzemanyag árak
Szardínián az Olaszországban szokásos üzemanyagárak érvényesek. Ez 2007. májusában gázolaj esetében 1.10-1.15 EUR literenként.

13. Nem szokásos turisztikai célpontok
Egy szigeten mindig a tenger a legnagyobb attrakció. Szardinia esetében ezt kihangsúlyozza, hogy talán sehol Európában nem ilyen szép kék, mint itt. Mind a homokos, mind a köves partok kedvelői találhatnak szép számmal strandolási lehetőséget. Előbbieknek ajánlható a sziget keleti oldalán lévő hosszan elnyúló partszakasz, a Costa Rei. A különböző vizisportok és a búvárkodás szerelmesei is sok helyen hódolhatnak hobbijuknak.

A tengeren kívül is találhatunk számos természeti szépséget. Külön élmény végig autózni a sziget keleti partján lévő Golfo Nemzeti Parkon Dorgali-tól Árbatax-ig, esetleg felmászni az északi parton lévő Medve sziklára (Capo D'Orso), vagy megcsodálni a szélformázta homokköveket valahol a tengerparton.

Szardinia külön gyöngyszeme az északi terület Gallura. Ide tartozik a közeli La Maddalena sziget és a hozzá egy kőgáton átvezető úttal csatlakozó Di Caprera sziget, ahol a politikai élettől történt visszavonulása után Garibaldi tábornok telepedett le, és alapított minta farmot. Emlékét ma is múzeum és számos emlékhely őrzi.

Capo D'OrsoCapo D'Orso

De Szardínia bővelkedik a történelmi emlékekben is. Találhatunk prehistorikus maradványokat (például Gallura-ban, Arzahena település környékén, vagy az Óriások sírja Dorgali környékén), romokat a római időkből (például az Oristano-i öböl partján Tharros-t) vagy a középkorból szinte minden településen.

CagliariCastelsardo

Különösen Cagliari várnegyede, Algheró tengerparton elterülő belvárosa és Bosa emelhető ki. A szigeten számos régi őrtorony maradt fenn jobb-rosszabb állapotban. A közelmúlt háborúinak emléke is fellelhető például Di Caprera szigetén vagy a Capo D'Orso-val szemközti hegyoldalban.

Külön élmény a Santa Teresa di Gallura kikötőjéből átkompolni a Korzikán lévő Bonifacioba. A szardíniai oldalon a szűk öbölben lévő kikötő, míg a túloldalon a sziklákra épült város ad felejthetetlen élményt, de ez már Korzika!

AlgheroSanta Teresa di Gallura

14. Bolti árak
Az élelmiszer árak az Olaszországban szokásosak, átlagban a hazai árszínvonalnak felelnek meg. A kenyérfélék drágábbak, a zöldségek, gyümölcsök kicsit olcsóbbak. Vásárolni  a nagy szupermarketekben érdemes. A kempingekben vagy környékükön általában van étterem vagy snack-bár. Az utak mellett kevesebbel találkozik az ember, mint más országokban. Árakról nincs pontos információnk. Aki önellátásra rendezkedik be, jól támaszkodhat a helyben beszerzett alapanyagokra.

15. Turista információk
A jelentősebb településeken van turista információs iroda, ahol legalább a település térképét és néhány, a környéket ismertető brossurát, programfüzetet meg lehet kapni és valamilyen szóbeli tájékoztatást is adnak. Célszerű a túra előtt útikönyvekből jól felkészülni. Szardínia látnivalóiról, az odajutás lehetőségeiről és más fontos információkról az interneten is kaphatunk bőséges tájékoztatást.

16. Nyelvhasználat
A kempingek recepcióján vagy a turistainformációs irodákban jól-rosszul, de mindig beszéltek angolul vagy németül. Üzletekben, szupermarketekben, az utca egyszerű emberei vagy a helyi illetőségű kempingezők körében már nagyon esetleges a nyelvtudás.

18. Szubjektív értékelés
Szardínia hosszabb-rövidebb vakáció célpontjának jó szívvel ajánlható, mert
- számos történelmi emlékkel rendelkezik,
- sok természeti szépséget kínál,
- kiválóan alkalmas nyaralásra, vizisportokra,
- időjárása - elsősorban a főszezonon kívül - kellemes és
- nincs túlzottan messze.