VAS MEGYE

koszeg

Vas megye Magyarország nyugati részén található. Északról Győr-Moson-Sopron megye, keleten Veszprém megye, délről Zala megye, délnyugatról Szlovénia, nyugatról Ausztria határolja, székhelye Szombathely.

Népessége 2011-ben 257 688 fő

Ismertetőnk egy 2018. augusztus végi kirándulás alapján készült.
vas megye


Úgy határoztunk, hogy idén is a szeptemberre tervezett többhetes ausztriai túra előtt eltöltünk pár napot hazai tájakon. Mivel osztrák oldalon a Fertő-tó vidékén terveztünk kezdeni, jó célpontnak adódott Vas megye három városa: Kőszeg, Szombathely és Sárvár. Ugyan a legkevésbé érdekes helyen, Sárváron van két kemping, egyik a termálfürdő területén (https://thermalcamping.com/), ezen kívül a három településen csak egy panzió kertjében működő táborhelyet találtunk Kőszegen (gyongyviragvendeghaz.hu). Ezért azt választottuk, hogy mindhárom helytől kb 25-25 kilométerre lévő Bük-ön keresünk megoldást. Ez a városka viszont talán az ország kempinggel legjobban ellátott települése. A főutcán egymás mellett hármat is találhatunk, melyből az Elisabeth névre hallgató inkább az osztrák és német állandók táborhelye, de van pár szabad parcella is. A tőle pár háznyira lévő négycsillagos Piroska szálloda (hotelpiroska.hu) kertjében is működik egy, és a vele kerítésszomszéd Kocsis Centrum is üzemeltet Rozi kemping néven egy táborhelyet. A település határában lévő Bükfürdőn további három kempinget találhatunk, egyiket a termálfürdő területén (bukfurdo.hu), míg a Romantik (www.romantikcamping.hu/kemping) és az Éva kempingek (https://www.camping.info/hu/taborhely/eva-camping) az üdülőtelepen találhatóak. Mindhárom táborhely nagy.

Mivel nem terveztük a termálfürdőt felkeresni, a Piroska szállodát választottuk. Itt egy egykori gyümölcsösben korábban a mainál háromszor nagyobb területen folyt kempingeztetés. Így is mintegy 25 parcella várja a látogatókat, melyet egy korrektül kialakított vizesblokk szolgál ki. Ezt a szálloda személyzete takarítja, ennek megfelelően a kempingekben megszokottnál sokkal tisztább. A kemping vendégei is igénybevehetik a szálloda wellness szolgáltatásait, fedett és nyitott medencéjét és ingyenes minibuszjáratát a mintegy két és fél kilométerre lévő termálfürdőhöz. Sajnos a szállodában hallottak alapján lehet, hogy a jövőben a kemping vizes helységei, - és ezzel az egész kemping, - áldozatául esnek a wellness részleg tervezett bővítésének.

A kempingtől nem messze a főúton kisebb bevásárlóközpont működik, ahol más üzletek társaságában két komolyabb szupermarket is biztosítja a megfelelő ellátást. A főutcán és környékén több hangulatos étterem található, köztük magának a szállodának az étterme.

Bük maga nem kínál különösebb látnivalót, a közeli termálfürdő a vendégcsalogató, ahova gyalog, kerékpárral vagy a helyi busszal juthatunk el. Itt a gyógy- és wellness-szolgáltatások széles skáláját kínálják. Hatalmas területen három zónára osztva jó kéttucat különböző funkciójú kül- és beltéri medence áll a látogatók rendelkezésére elég borsos áron. A termálfürdő mellett épült ki a fürdőtelep. A három nagy szállodán túl számos apartman- és üdülőház az elmaradhatatlan kiegészítő létesítményekkel, - éttermek, bárok, üzletsor és egyebek, - találhatók a területen. A közelben van egy golfpálya (egy újabb szállodával) és egy kalandpark is. A környék kisforgalmú országútjain több kerékpár túra is tehető.

Az általunk megcélzott három várost menetrend szerinti autóbusszal, saját járművel, a jó erőben lévő bátrabbak akár kerékpárral közelíthetik meg.


Mi elsőnek Kőszeget kerestük fel. Ez a kedves alpokaljai kisváros környékével több napos kirándulás célpontja is lehet. A város látnivalói egy jól behatárolható, nem túl nagy területen, a Várkörön belül vagy annak közvetlen szomszédságában találhatóak. A törökök elleni harcokból ismert Jurisics vár a legjelentősebb műemlék. Ez szépen rendbehozva várja látogatóit. Előtte fűszernövénykert, udvarán szabadtéri színpad, falai közt múzeum működik, lovagtermében színházi előadásokat és 3D vetítéseket szoktak tartani. A kiállítások foglalkoznak a vár történetével, a Szent Korona menekítésével a II. világháború utolsó napjaiban, a középkori étkezési szokásokkal és van egy elég szerény fegyverkiállítás is.

A többi figyelmet érdemlő épület nagy része a két jeles téren, a Jurisics téren és a Főtéren található. Előbbi a városházával, a Sgraffitós házzal, az Arany Egyszarvú patikamúzeummal, a Szent Jakab és Szent Imre templomokkal inkább a történelmi hangulatot idézi, míg utóbbi inkább a város igazi, lüktető központja. Itt áll a Jézus Szíve plébániatemplom, a Fekete Szerecseny patikamúzeum, a Griff szálloda épülete. A két teret a Hősök kapuja köti össze. A belváros utcáiban hangulatos sétát tehetünk, közben érintve a Zwingert (nem látogatható).

Kőszeg egész évben gazdag kulturális programmal várja vendégeit. Szinte minden hétvégére kínálnak programot, gyakran többet vagy hétközben is.

Kőszeg környéke bővelkedik a látnivalókban. Ezek között találhatunk épített emlékeket és természeti kincseket egyaránt. Előbbiek közül talán az alig tíz kilométerre lévő Velem emelhető ki. Itt a hegyoldalban álló Szent Vid kápolnán kívül számos fafaragást, a Szent Korona II. világháború végi menekítésének helyszínét és egy hangulatos kis települést ismerhetünk meg. De figyelmet érdemel a Cáki műemlék pincesor vagy több kilátó (Írottkő, Szulejmán, Óház) a közeli hegyekben. És ezzel el is jutottunk Kőszeg környékének másik nagy vonzerejéhez, az Írottkő Natúrparkhoz. Ez részben átnyúlik a határon és számos szebbnél szebb kirándulási célpontot kínál. Legismertebb az Írottkő és a Hétforrás vagy az osztrák oldalon a Lékai vár vagy a Lombkorona tanösvény.

irottko

Külön kirándulás célpontja lehet a Kőszeg és Szombathely között húzódó 20 kilométeres Gyöngyös völgye. Gencsapátit, Gyöngyösfalut, - ahol kalandpark is van, - a Csömötei kilátót vagy már Szombathelyen a Kámoni Arborétumot, esetleg az Asztrofizikai obszervatóriumot lehet érdemes felkeresni.

És ezzel elértünk második célpontunkhoz, Szombathelyre. Legjelentősebb nevezetessége a Főtér. Ez igazi központja a városnak. Számos közintézmény kapott itt helyet, egyik-másik, mint a Városháza, a szocializmus éveiből származó feledhető beton monstrumban. De sok régi, hangulatos palota szegélyezí az elnyújtott háromszög alaprajzú teret. Üzletek, bankfiókok, vendéglátóhelyek sokasága biztosítja, hogy nyüzsgő élet legyen a téren. Több szökőkút és szobor teszi élhetővé a környezetet.

A Főtér keleti, elkeskenyedő végétől nem messze találjuk a Történelmi Témaparkot. Tovább sétálva kelet felé érhetjük el a Szent Márton templomot és Látogatóközpontot. A Főtér északnyugati sarkánál a Premontrei rend épületének tűzfalára készült az ezredfordulón a Millenniumi falfreskó. Tovább menve nyugat felé érjük el a város egykori központját. Itt Szombathely kétezeréves történelmének emlékei egymás felett találhatóak meg. Egy romkertben az egykori római település, Savaria, - melyen a Borostyánút is áthaladt, - központjának maradványai felett a középkori vár alapfalai láthatóak részlegesen. Erre épült a mai székesegyház és a Püspöki palota.


Szombathely az ország legfiatalabb püspöksége, mintegy 250 éve alapították. Ennek megfelelően csak ezt az időszakot ölelik fel a székesegyház és a püspöki palota épületei és emlékei. A Püspöki palota kiállításain az egyházmegye történetével, kegytárgyaival ismerkedhetünk meg, de van kiállítás Mindszenty József tiszteletére és más egyházi témákban is. A Püspöki palotával szemben, a püspökségi levéltár épülete előtt áll Szily János, az első püspök szobra. A Székesegyház mellett találjuk a magángyűjteményen alapuló Smidt Múzeumot, kertjében az egykori szombathelyi villamos egyik kocsija áll.

A belváros legjelentősebb ókori emléke az Isis szentély, mely ma Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház néven működik. Mellette találjuk a városi képtárat, szemben vele a zsinagóga épülete magasodik, mely ma hangversenyterem.

Érdemes ellátogatni a csónakázó-tóhoz, ahol a Vasi Skanzen mellett Tófürdő és Kalandváros is várja a látogatókat.

Szombathelytől délre 13 kilométerre találjuk Ják-on a nevezetes Szent György Apátsági templomot.

jak

Büktől délkeletre van harmadik célpontunk, Sárvár. Ennek emblematikus nevezetessége a történelmi emlékhely rangot viselő Nádasdy vár. Ez egyike azon kevés hazai műemléknek, mely épségben vészelte át az elmúlt évszázadokat. Falai közt ma kulturális intézmények, így a Nádasdy Ferenc múzeum működik. Ennek egyik része Európa egyetlen huszárkiállítása. Mellette bemutatják korhűen berendezve a kastély néhány termét, de van itt kiállítás iparművészeti tárgyakból és térképekből is.

A vár előtti téren áll a Városháza, a Harangjáték és a Szent László templom

Sárvár másik nevezetessége a modern Gyógy- és Wellnessfürdő. Itt bel- és kültéri medencék sokasága várja a látogatókat. Szomszédságában találjuk a kalandparkot. A vártól nem messze egy tízhektáros arborétum, a város déli peremén egy négy tóból nagyon szépen kialakított és gondozott csónakázótó található.

A környék számos további látnivalót kínál azoknak, akik hosszabb-rövidebb időt szánnak bejárására.

sarvar