BALINKA

balinka panorama

Balinka Mór közelében, a Bakony keleti lábánál fekvő község. Budapesttől kb. 50 km-re nyugatra, Székesfehérvától 25 km-re északra fekszik.

GPS: 47.31303° N, 18.19199° E
Népessége 2017-ben 889 fő.

Ismertetőnk egy 2011. októberi kirándulás alapján készült.
balinka terkep1

 
A gyönyörű természeti környezetben fekvő Balinkáról vélhetően mindenkinek a szénbányászat jut eszébe - 2003-ban bezárták itt a lakosság jelentős részének munkát adó bányát, és azóta a település inkább a turizmus felé fordult. Az egykor volt bányászlakások egy részét kulcsosházakká alakították és a régi úttörő tábor is működik tovább Tölgyes Turista Központ néven. Célpontként mi is ezt a - kempingként is üzemelő - tábort választottuk (a honlapjuk ITT nézhető meg). A hatalmas területen kicsiny faházak várják a - főképpen gyermek és ifjúsági - csoportokat, de bőven marad hely a lakóautók számára is. Ottjártunkkor - a szezon végén - már csak mi voltunk a vendégek, így kedvünkre használhattuk a központi épület vizesblokkját, konyháját és étkezőjét. Bár az épületek és a berendezésük a hetvenes éveket idézi, de a csend, a nyugalom, a szépen gondozott terület és kristálytiszta levegőjű madárfüttyös reggelek megérték a fejenként számított napi 1150 Forintos díjat. A szabadidő eltöltéséhez játszótér, kosár- foci- és röplabdapályák állnak rendelkezésre. 

Tölgyes TáborTölgyes TáborTölgyes Tábor

A kemping hátsó kijáratától nem messze nyílik a Gaja patak völgyében kialakított Tájcentrum. A 4 km hosszú, meredek falú szurdokvölgyben kellemes sétát tehetünk a központi területen kialakított horgásztóig, majd tovább egészen a Fehérvárcsurgói víztározóig. Itt vezet át az országos kék túra,  és a völgyben  vagy annak közvetlen közelében több látnivaló is csalogatja a turistákat, érdemes megnézni a Vaskeresztet, a Millenniumi fát, a késő bronzkori halomsírokat, az Ádám-Éva fát, a Károly-kilátót és a három barlangot (Gaja-szurdok sziklaürege, Rigó-lyuk, Sobri Jóska-barlangja). A kihelyezett tájékoztató táblákon az élővilág ismertetése mellett a információkat kapunk a völgy geológiájáról és történelméről is.

Balinka bánya telepGaja-völgyGaja-völgy

A környékben rengeteg kirándulási lehetőség. Ott van mindjárt 12 km-re Mór városa, a híres Ezerjó hazája. Jópofa dolog, hogy a városban pinceügyelet működik. Nehogy szomjan távozzék a vendég, ezért a hétvégéken is legalább három pince várja a látogatókat. Kiemelkedő esemény a szeptember végi bornapok, ilyenkor az egész hétvége a bor és a különféle programok jegyében telik. Ha a városban, járunk érdemes még megnézni a nemrég elkészült Wekerle Sándor - a város híres szülötte - szobrát és a körülötte szépen elrendezett teret.
Visszafelé úton kanyarodjunk be Csókakőre, ahol felkapaszkodhatunk a XIII. századból származó várhoz. Csodálatos a kilátás!
Akár gyalog a Gaja-völgyén keresztül, akár autóval vagy kerékpárral is eljuthatunk Fehérvárcsurgóra, ahol 2011-ben készült el az eredetileg 1844-ben épült Károlyi kastély felújítása. A lenyűgöző épület kulturális és konferencia központ, múzeum. Érdemes a programot böngészgetni (http://karolyi.org.hu/), jó eséllyel találunk kedvünkre valót.

Móri pinceKárolyi kastélyCsókakő vára

Balinka nagyon jó kiinduló pont a környék megismeréséhez. Könnyű erdei séták, komoly túrázások után gasztronómiai és kulturális élményekkel gazdagodva térhetünk haza.