SPANYOLORSZÁG

Az ismertető 2005-ös, 2007-es és 2011-es személyes tapasztalatok alapján készült.

1. Odajutás, tranzit országok
Spanyolországot csak Franciaországon keresztül lehet megközelíteni. A Pireneusoktól keletre és nyugatra a tengerpartokon vezet a két autópálya, ezek mellett nem fizetős utak is vannak. Nehezebb az átkelés azon a mintegy féltucat úton, melyek a Pireneusok hágóin vezetnek át. Ezek közül az Andorrán átvezető, a Perpignan-Puigcerda és a Szent Jakab zarándokút részét képző átkelések a legnépszerűbbek. Errefelé 2-3000 méteres hegyek között kell autózni. Ajánlható a Oloron Ste. Marie - Jaca útvonal (E07 főút), ahol egy hat kilométeres ingyenes alagút vezet a hágó alatt kb. 1200 méteres szinten.

2. Körutazás hossza, szükséges időtartam, javasolt időpont
Spanyolország bejárásához nem, hogy egy párhetes nyaralás, de egy egész szezon sem elegendő. Van kb. 30-40 olyan település, mely figyelmet érdemel, köztük mintegy egy tucatnyi a világörökség része. Még ha viszonylag felületes látogatással is beérjük, néhányuk több napot is megérdemel. Ezenkívül a Pireneusok, a Sierra Nevada, a Picos de Europa, a Madrid melleti hegyek, vagy a tengerpartok jó kirándulási lehetőségeket kínálnak. És akkor nem beszéltünk még a spanyol túrán elengedhetetlen strandolásokról. Külön gond, hogy az oda, illetve vissza út még autópályán is legalább 2-2 nap, útvonalválasztástól függően Budapesttől 1900-2300 kilométer.

Tekintettel a hosszú és drága odavezető útra, rövid időre menni nem szabad, és eleve a teljesség igénye nélkül lehet csak túraprogramot összeállítani. Számtalan körút tervezhető, és ezek akár több ezer kilométeresek is lehetnek. Az időjárás szinte egész évben alkalmas az utazásra, a kempingek java része nyitva is van. Őszi-téli időben a nappalok rövidsége és strandolási lehetőség hiánya miatt még a tengerpartokon is kevésbé kellemes, a csúcsszezonban (július-augusztus) a nagy meleg, a szárazság és a zsúfoltság lehet kellemetlen. A magas hegyekben, 800-1200 méter magasan a mienkhez hasonló klimával kell számolni, itt neves síterepek is találhatóak.

3. A lakóautózás elterjedtsége, ismertsége
Spanyolország kedvelt célpontja a kempingezőknek. Ha nem is olyan sokkal, mint más országokban, mindenhol találkozhat az arra járó lakóautókkal. Európa szinte minden nagy kempinges nemzete képviseltei magát a főszezonban. A máshol megszokottnál kevesebb német, de több francia, brit és természetesen spanyol és portugál lakóautó rója az utakat. Spanyolországban a nyári kedvező időjárás miatt sokkal elterjedtebb még ma is a sátras kempingezés, és ez a külföldiek jelentős részére is vonatkozik.

4. Utak minősége, útjelzések
Az utak minőségére ma már nem nagyon lehet panaszkodni. Elsősorban a településeken belül sok a keskeny út. A hegyekben (pl. Sierra Nevada, Pireneusok) kanyargós szerpentinekre kell számítani.

Az útjelzések kielégítőek, bár a lakott településekről kivezető utakat néha nehéz megtalálni. Új kiadású autóatlasz mindenképpen ajánlott (sok új utat építenek), de a GPS-es navigáció teheti igazán biztonságossá a tájékozódást.

5. Parkolás
A városok belső területein itt is nehéz parkolni, sok a fizetős terület, de azért némi gyaloglás árán mindig lehet megoldást találni. Az utak mentén alig van pihenő hely, WC-vel pedig talán nem is találkoztunk.

6. Forgalom, közlekedési sajátosságok
A forgalmi viszonyok megfelelnek az itthoninak, talán kicsit türelmesebbek az autósok. Elég sok teherautó és kamion járja az utakat.

Bikaviadal7. Éjszakázó helyek
Spanyolországban elvileg lehetséges kempingen kívül éjszakázni. Kevés alkalommal láttunk erre példát, akkor is döntően a tengerpartokon. Ilyen célra is szolgáló lakóautóparkolókat az FECC külön katalógusa sorolja fel.

8. Lakóautós infrastruktúra kiépítettsége
Szinte minden kempingben van vízvételi és chem-WC ürítési, sok helyen szennyvíz leeresztési, sőt kocsi mosási lehetőség. Kempingen kívül ilyennel nem találkoztunk. Lakókocsi-lakóautó értékesítő telepet, alkatrész boltot vagy szervizt alig láttunk. Gázpalack töltési vagy csere lehetőség nincs.

9. Bankkártya elfogadás
Benzinkutaknál mindenhol, kempingekben csak a nagyobb helyeken, szupermarketek nagy részében elfogadják a nálunk használatos és Magyarországon kibocsájtott kártyákat. Majd minden településen található ATM.

10. Autópályák, díjak
Az országban számos autópálya van, ezek egy része (több, mint 2000 kilométer) fizetős. A francia határtól Barcelona-ig 21.68 €-t, Barcelona-tól Alicante-ig több szakaszban 78.16 €-t, Malaga-tól Gbraltar-ig 10.75 €-t fizettünk 2011-ben a lakóautóért. A fentieken túl van számos „autovia”, hosszuk a nem fizetős autópályákkal eléri talán a tízezer km-t is. Ezek olyan utak (néha a fizetős autópályákkal szinte párhuzamosan, de sok helyen máshol is), melyek gyakorlatilag autópályák, de nem fizetősek. Viszont néha egyszerűen csak megszűnnek, máshol keskeny útban folytatódnak, vagy lakott településen haladnak keresztül, ahol forgalomirányító lámpákra, gyalogátkelőhelyekre és körforgalmakra is számítani kell.

11. Kempingek, kempingkártyák használata
Spanyolországban több, mint 1200 kemping van országszerte. Ezek nagy részét a szolgáltatások felsorolásával, a fontosabb árakkal, GPS koordinátákkal a Spanyol Kempingklubok Szövetségének (FECC) térkép melléklettel is rendelkező katalógusa (Guia Camping, honlapja
http://www.guiacampingfecc.com) sorolja fel, mely interneten megrendelhető, vagy helyben nagyobb könyvesboltokban megkapható. Ez az autóatlaszok információjával kiegészítve elég jó hátteret ad. Az interneten is számos kempingeket felsoroló honlap található. Spanyolországnak nincs turisztikai információs központja Magyarországon, Bécsben van a legközelebbi.

A kempingek nagyobb része a tengerpartok közelében, döntően a déli részen van. Az árak a turisztikailag frekventált helyeken megszokottak. Főszezonban két fő lakóautóval, elektromos csatlakozással 25-35 €-ért, elvétve akár 20€ alatt is, átlagban 28-30 €-ért éjszakázhat. Az árak alacsonyabbak az ország belsejében, míg a tengerparton és elsősorban a déli szakaszon magasabbak. Zuhanyozásért általában nem kérnek külön díjat, az áramcsatlakozás 3-5 €. A kempingek tiszták (egy eset volt, hogy kifogásunk lehetett), felszerelésük kielégítő. A tenger közelében lévő helyek kevés kivétellel 1.5-3 kilométerre vannak a parttól. Szinte mindenhol földes, homokos vagy köves az altalaj, füves hellyel inkább csak a hegyekben találkoztunk. A tengerpartokon és városok közelében ritka a jófekvésű, hangulatos hely, a Pireneusokban és a Picos de Europa hegyeiben viszont számos jó kilátást adó kemping található. A parcellák általában lakóautóhoz kicsik. Nemzetközi kempingigazolványt (FICC) személyazonosításra már csak néhol, letétre azonban mindenhol elfogadnak, kedvezményt csak nagyon kevés helyen adnak rá. A kempingek jó 10 %-a ajánl előszezoni kedvezményt valamelyik rendszer keretében.

12. Turisztikai célpontok

Zaragoza - Aljaferia palota  Zaragoza - Aljaferia palota

A mindenki által ismert célpontok (Madrid és környéke, Barcelona, Valencia, Sevilla, Pamplona, Burgos, Zaragoza) mellett érdemes meglátogatni Toledo-t, Cordoba-t és Granada-t, El Escorial monostorát, a kevésbé ismert városok közül Tarragona-t, Cadiz-t, Salamanca-t, Avila-t, Segovia-t, Leon-t és még sokáig lehetne sorolni. Külön élmény Santiago de Compostella, a Szent Jakab zarándokút végállomása vagy az Altamira barlang és a közelében lévő Santillana de Mar középkori városka, de ha arra jár az ember, nem szabad kihagyni Tordesillas-t (különösen a Szent Klára kolostor templomát), édemes bemenni Medina del Campo-ba a Mota-vár miatt, a portugál határ közelében Ciudad Rodrigo-ba vagy Tarifa-ba, a kontinentális Európa legdélebbi pontjára.

Sevilla Alcazar  El Escorial  Medina del Campo - Motta vár

A természeti kincsek közül, ha arra jár a turista, érdemes meglátogatni a Barcelonától északkeletre eső partszakaszt (Tossa de Mar környékét), vagy közvetlenül a francia határt elhagyva a tengerpartot Portbou-nál, a Valenciától északra található tavasbarlangot Vall D´Uxo mellett (melynek cseppkő vagyona ugyan szegényes néhány hazai barlanghoz viszonyítva, de Európa leghosszabban csónakázható barlangja), Cartagenától nyugatra eső hegyeket és leereszkedve róluk megfürödni La Azohia tengeröblében. Külön élmény a Pireneusok főútján, az N260-as úton végigautózni, mely minden szakaszán a hegység más és más képét mutatja.

Camprodon  Nuria

A hegyek kedvelői a Sierra Nevada, Pireneusok, a Picos de Europa hegyei között 2000 méter feletti, de nagyrészt kopár hegyek között túrázhatnak, ami a jóval 30 fok feletti nyári napokon elég kemény dolog. Azért a Picos de Európa hegységben a Cares szurdok, a Pireneusokban az Ordesa Nemzeti park, a Panticosa feletti tengerszemek, vagy a Nuria völgy meglátogatása (ez utóbbi fogaskerekű vasúttal is megtehető) örök élményt ad. Sajnos turista térkép nem nagyon áll rendelkezésre.

Picos de Europa - Riano Pireneusok, Rio Ara Cares szurdok Ordesa Park

Egy spanyol túra tervezésénél mindig szóba kerülhet Gibraltar és Andorra meglátogatása.

Gibraltár

13. Üzemanyag árak
Spanyolországban vannak az EU-n belül talán a legkedvezőbb üzemanyagárak. A gázolaj literéért 2011-ben 1.18-1.22 €-t fizettünk szupermarketek kútjainál. Az autópályán vagy normál kutaknál ennél drágább, 1.31-1.33 €.

14. Belépők
Spanyolországban sok helyen szednek belépőt, és általában az árak elég szigorúak. Például Vall D´Uxo tavasbarlangjába a nyugdíjas belépő 4,5 €, Granadában az Alhambra meglátogatása fejenként 10 €-ba került, és két fő részére 3.5 € volt a helyfoglalás. Barcelonában a Sagrada Familia székesegyházba, Cordobában a Nagymecsetbe és Escorialban a monostorba 8-8 €-ért engedtek be egy felnőttet, Sevillában 5 €-t, Segoviában 3,5 €-t kértek az Alcazarnál (2005) Burgos katedrálisába, Santillana de Mar kolostortemplomába 3-3 € volt a nyugdíjas belépő. Gibraltár sziklájára a függővasút jegye 24 €-ba került, de ez magában foglalta számos nevezetesség meglátogatását is. Andorrában viszont a nyugdíjas múzeumi belépők 1-1.5 € körül mozogtak. 2011-ben seniorként 2,5 €-t fizettünk Ciudad Rodrigo katedrálisában, 3-3 €-t Salamanca egyeteménél és Huesca katedrálisánál, 1 €-t az Aljaferia palotánál Zaragozában. A hét bizonyos napján - általában délután - egyes műemlékek látogatása ingyenes.

15. Bolti, vendéglői árak
Az élelmiszer árak a nagy szupermarket hálózatok boltjaiban talán kicsit alatta vannak a hazai áraknak. A kenyér valamivel drágább, a gyümölcs és zöldség kicsit, az italfélék érzékelhetően olcsóbbak. Önellátás esetén a speciális magyar alapanyagok kivételével minden megkapható.

A nagyobb kempingekben vagy környékén mindig van étterem vagy snack-bár. Az utak mellett, a településeken is sokkal találkozik az ember. Árakról nincs információ.

16. Turista információk
Minden jelentősebb településen van turista információs iroda, ahol a település térképe ingyenesen megszerezhető, és szóbeli tájékoztatást is adnak. Egyes helyeken programfüzet vagy ismertető is rendelkezésre áll. Számos, nagyon szép fényképes kiadvány kapható szinte minden településről, de ezeknek elég magas az ára. A városokban csak elvétve találkozik az ember a nevezetességeket ismertető vagy útbaigazitó táblákkal, az utak mentén nem láttunk ilyet.

17. Nyelvhasználat
A kempingek recepcióin és a turista információs irodákban általában beszélnek angolul és franciául, sok helyen németül. A bolti eladókkal vagy az utcán járó emberekkel azonban csak ritkán lehet angolul vagy németül szót érteni.

19. Szubjektív értékelés
Spanyolországot mindenkinek jó szívvel ajánljhatjuk, aki
-  elsősorban a történelmi városmagok adta élményeket kedveli,
-  szivesen strandol homokos vagy kavicsos partokon,
-  magas hegyekben szeret nehéz terepen túrázni,
-  nyáron jól viseli a meleg időjárást, amihez zsúfoltság is párosulhat, és
-  vállalja a hosszú odavezető utat.

Akinek csak korlátozott idő áll rendelkezésére, annak a délkeleti partvidék (Barcelona-Valencia), Madrid és környéke (Toledo, El Escorial) vagy az észak-nyugati városok (Santiago de Compostella, Salamanca, Avila, Segovia) meglátogatása javasolható. A Pireneusok vidékének meglátogatása külön úticél lehet összekapcsolva az északi országrész városainak (Pamplona, Burgos, Leon, Bilbao, San Sebastian) felkeresésével.