EGER

eger panorama

Eger megyei jogú város az Észak-Magyarország-régióban, az Eger-patak völgyében, a Bükk-vidék délnyugati szélén; Heves megye és az Egri járás székhelye. A 2011-es népszámlálás adatai szerint Észak-Magyarország második legnépesebb városa.

Népessége 53 436 (2018)
GPS: 47° 53′ 56″ N, 20° 22′ 29″ E

Ismertetőnk egy 2018. július végi kirándulás alapján készült.
eger terkep


Az idei programban július és augusztus fordulóján adódott egy hét, hogy felkeressünk pár hazai helyet. Eger már régen szerepelt terveinkben egy párnapos kirándulás célpontjának. Kempinget keresve gyakorlatilag egyetlen választás adódott: a Tulipán kemping (www.tulipankemping.hu).

A táborhely a városközponttól nem messze, a Szépasszonyvölgy közelében található (N 47° 53.636', E 20° 21.537') kertvárosi övezetben, maga is egykoron gyümölcsöskert lehetett. A lankás területen alakítottak ki mintegy ötven, részben napos, részben árnyékos parcellát. Sátrasok számára is van hely, sőt néhány apartman, bungaló és telepített lakókocsi is várja a vendégeket. Van vízvételi és chem-WC ürítési lehetőség, de a szennyvizet már csak csővel lehet leereszteni. A recepció mögött egy büfé és elég tágas közösségi tér - ahol a sátrasok főzhetnek, és mosogatási lehetőség is van - egészíti ki az infrastruktúrát. Az apartmanok épületének alagsorában nemrég építettek új vizesblokkot, mely minőségében a hazai átlagnál sokkal jobb. A kemping rendezett és gondozott, a tisztaságra nem lehet panasz. Mindezért szezontól függetlenül két fő, lakóautóval, villannyal 4400 forintot kell fizessen, melyhez jön a fejenként 450 forintos idegenforgalmi adó. Egyszóval kiváló kiindulópont a város és környékének bejárásához.

A kempingből gyenge két kilométeres sétával elérhető a belváros, ahol mindenféle üzlet megtalálható, de aki a nagy hipermarketeket szereti, az 2-3 kilométeren belül Tescot, Spart és Pennyt, kicsit távolabb Lidlt is találhat.

A környéken van még két másik kemping. Aki közelebb akar lenni az Egertől 6 kilométerre lévő egerszalóki termálfürdőhöz, az a közeli Thermál Park Hotel kertjében talál egy elég színvonalas táborhelyet, de itt kötelező a saját fürdőházukba - mely, mint egy helyitől megtudtuk, nem az egerszalóki termálkútból kapja a vizet - szóló belépőt (1500 forint személyenként) is megfizetni. Másik lehetőség azok számára ajánlható, akik közelebb akarnak táborozni a természethez és a Kelet-Bükk turistaútjaihoz. Az északra jó tíz kilométerre lévő Szarvaskőről korábban írtunk kirándulásajánlót.

A város és környéke számos látni és látogatni valót tartogat. Legismertebb a vár, mely szépen rendbehozva várja az érdeklődőket. A bástyákról csodálatos panoráma tárul a szemünk elé.

eger nyito

Nagyon hangulatos a vár alatt a Dobó István tér, mely a város főtere. Az ide érkező és innen induló utcákban  kellemes sétákat lehet tenni.

A másik érdeklődésre számot tartó terület az Eszterházy tér. Itt találjuk a Líceum épületét, melyben ma az Eszterházy Károly Egyetem működik. Itt számos kiállítással és programmal várják a látogatókat (planetárium, csillagászati múzeum, tudományos játszóház és hasonlók). Nem szabad kihagyni az első emeleten található Főegyházmegyei Könyvtárat. Ha még olyan szerencséje is van valakinek, hogy az a kedves, jólfelkészült és lelkes hölgy vezeti a könyvárban, mint minket, akkor nagyon sok érdekes és hasznos dolgot tudhat meg, nemcsak a könyvtárról, de a városról is.

A Líceummal szemben egy dombon áll a Bazilika. A felvezető lépcső mellett található a város alatti érseki pincerendszer bejárata. A Bazilikától északra találjuk az Érseki Palotát, mely látogatható.

Az Érseki Palotán, a Liceumon és a várban lévő Dobó István múzeumon kívül több múzeum és kiállítás található a városban. Ilyen a Patikamúzeum, a Palóc Népművészeti Kiállítás, a Tűzoltó múzeum, a Beatles múzeum, a 220 éves István Pince és Bormúzeum, viaszfigurákat felvonultató panoptikum vagy a Gárdonyi Emlékház. De van itt Írógépkiállítás és Sportmúzeum is. Különleges látnivaló a Kopcsik Marcipánia.


A Bazilika mellett figyelmet érdemel a Minorita templom a Dobó téren, a Széchenyi utcában található Ciszterek temploma és az ugyanezen utca végében lévő dombon álló Rác templom. Az ottjártunkkor rekonstrukció alatt álló Minaret-et sajnos nemcsak látogatni nem lehetett, de fel is volt állványozva.

Az Érseki Palotán túl érdeklődésre tarthatnak számot a Kis- és a Nagypréposti Paloták, valamint a megyeháza épületén lévő csodálatos kovácsoltvas Fazola kapu.

Eger belvárosa két jeles parkkal is büszkélkedhet. Az Eger patak nyugati oldalán található a közel háromszázéves nagykiterjedésű, francia stílusú Érsek-kert, míg a pataktól keletre, a Bitskey Aladár uszodával szemben nemrég alakították ki a Szent József Parkot.

Egyedi hangulatú hely a városban a kempingtől légvonalban csak párszáz méterre lévő Szépasszonyvölgye. Itt egy párhektáros területen közel 200 borospince, sok különböző kategóriájú és profilú étterem, több panzió és kisebb szálloda várja a finom falatok és borok kedvelőit.

A városnak az uszoda mellett van egy Termál- és Élményfürdője is. Ez egybeépült a XVI. századból való és ma is működő Török Fürdővel.

Július – augusztusban az Érsekkerti Nyári Játékok és az Agria Nyári Játékok - ez utóbbi a Liceum udvarán és a Várszínpadon - szinte minden napra kínálnak programokat.

Eger környékének legnevezetesebb turisztikai célpontja az alig hat kilométerre lévő Egerszalók. Itt 2007-ben nyitották meg a Gyógy- és Wellnessfürdőt. A világhírű sódomb tövében - melyhez hasonló csak a Yellowstone Parkban és a törökországi Pamukale-ban található - 17 kül- és beltéri medence és egy gyógyszálló várja a látogatókat.

A közeli Noszvajon a De la Motte kastélyt és a barlanglakásokat érdemes megnézni. De lehet kirándulásokat tenni a Bükk-hegységben is. A borok kedvelői a pincészetek gazdag választékát találják nemcsak a Szépasszonyvölgyben, de szerte a környéken is.

Eger és környéke egy hosszú hétvégére bőségesen kínál programlehetőséget bármilyen érdeklődési körű látogatójának.