AL-DUNA 2018. 09. 03 - 09.
Fényképes útinapló

VENDÉGKÖNYV

2018. szeptember 3. hétfő
9 lakóautót vártunk a temesvári kempingbe és mindenki rendben meg is érkezett. Így semmi akadálya nem volt annak, hogy a 'tábornyitó' beszélgetés-ismerkedés megkezdődjön. Aztán egyszer csak azt vettük észre, hogy sötét is van, meg éhesek is vagyunk - szóval jól elbeszélgettünk az új és régi ismerősökkel. Holnap menetrend szerűen kezdődik a program.


2018. szeptember 4. kedd
Temesvár. Egy város, amelynek a történelme rengeteg magyar kapcsolódást mutat. Egy város, amely a Ceausescu rendszer lebontásában fontos szerepet játszott, amely 2021-ben Európa kulturális fővárosa lesz. Néha a zűrzavar, néha a nagy terek, néha a rengeteg éttermi terasz, amely meghatározta a hangulatunkat. Idegenvezetőnk hatalmas tárgyi tudással rendelkező igazi lokálpatrióta volt. A nap csúcspontjaként a székesegyház orgonáján játszott nekünk. Levezetésként egy igazi temesvári sör került az asztalunkra.

2018. szeptember 5. szerda
Reggel Temesváron igazi ősz fogadott bennünket. Gyorsan pakoltunk és irány a Vaskapu, talán ott még süt a nap. Útközben a Bigér-vízesés (álltólag a száraz nyárra tekintettel csak 40% a vízhozam) majd a romjaiban is gyönyörű Herkulesfürdő volt a majd mindenki számára bejárt program. Estére megérkeztünk a Duna-parti panzió parkolójába, ahonnan - reméljük - holnap vízi és gyalogos kirándulásokra indulhatunk. Így este 10 óra tájékán a szomszéd kocsmából átszűrűdő román népzene dallamaira fogjuk álomra hajtani a fejünket.

2018. szeptember 6. csütörtökNa, ezért jöttünk ide. Hogy kellmes napsütéses időben jó alaposan körbejárjuk a Kazán-szorosokat. Előbb délelőtt egy gyors motorcsónakkal a víz felszínéről, majd délután némi szuszogás és verejtékezés után a dunatölgyesi sziklafal ormáról fentről. Az esti Duna-parti kiadós vacsora feltette az í-re a pontot - szép napunk volt.

2018. szeptember 7. péntek
300 km utazás várt ma ránk meg egy csomó látnivaló. Kezdtük a Vaskapu erőmű meglátogatásával, ahol a meglehetősen barátságtalan helyi nőszemély kergetett bennünket végig a 30 évvel ezelőttről ittfelejtett bemutatón. Aztán a Duna szerbiai oldalán végigautózva a látvány kárpótolt bennünket a korábbi bosszúságért. Volt lehetőségünk várakat látni (Galambóc és Szendrő, ez utóbbiban egy szüreti népünnepéllyel), több ezer éves emberi település múzeumában sétálni és rácsodálkozni a "halszájú" szobrokra (Lepenski Vir), vagy éppen a római kori település romjait és az ott talált 1 millió éves mammut csontvázat megnézni (Viminatium). Estére mindenki megérkezett a Belgrád-közeli kempingbe a Duna partjára és a szokásos megbeszélés után kedélyes kártyacsaták alakultak ki.

2018. szeptember 8. szombat
Reggel kicsit elszomorodtunk, hogy a belgrádi városnézést esőben kell végigcsinálnunk, de mire a központba értünk kisütött a nap és kellemes koraőszi hangulatban telt az időnk. Nagy sikert aratott a csoportban Jovana az idegenvezetőnk, aki kedvességével és jól megtervezett programjával mindenkit elbűvölt. Belgrád egy nyüzsgő, élhető város, jónéhány magyar történelmi kapcsolódással. Egy kiadós közös szerb ebéd, majd egyéni séta és visszatérés a kempingbe volt a program. Este az utolsó "körbeüléssel" meg egy jó kis beszélgetéssel zártuk az együtt töltött hetet.