TÉLI GUMI ÉS HÓLÁNC HASZNÁLATA A LAKÓAUTÓKNÁL

A legfontosabb különbség a nyári és a téli autógumi között az, hogy alapvetően más a gumiabroncsok anyagának összetétele és mintázati kialakítása. A téli gumi mintázata sűrűn elhelyezkedő apró lamellákból, erőteljes, mély kapaszkodóblokkokból áll. Feladatuk a vonó- és oldalirányú, valamint a fékezőerő hatékony átadása, továbbá a kapaszkodás – ha kell, havon, jégen, nyálkás-csúszós útfelületen is. A mély és széles hosszanti, illetve oldalirányú mintaárkok kivetik magukból a havat, és biztosítják a jó vízelvezetést a gyakran sáros, latyakos, jégkásás utakon.

A téli gumi anyaga magas szilika tartalmú, a nyárinál lágyabb gumikeverék, így a téli gumiabroncs a hideg (+7 Celsius fok alatti) aszfalton sem válik merevvé, rugalmatlanná, nem veszít a tapadásából. A nyáron használt autógumik a hidegben rideggé, merevvé válnak, így nehezen, vagy egyáltalán nem képesek arra, hogy a téli útburkolaton megfelelő mértékben tapadjanak.

Az elmúlt években nagyon komoly fejlesztéseket hajtottak végre a gyártók a négy évszakos abroncsok területén. Ennek köszönhetően - illetve a hazánkban előforduló enyhe telek miatt - ezek a gumik is jó alternatívát nyújthatnak azoknak, akik nem kemény téli körülmények között használják az autójukat. Ezen abroncsokat általában M+S jelöléssel látják el.

Ha lakóautónkra hóláncot akarunk vásárolni, akkor célszerű figyelembe venni a következőket:
- Bár előfordulhat, hogy lakóautónk kerékmérete megegyezik a személygépjárműveknél használt méretekkel és így hóláncot is kapnánk rá kedvezőbb áron, soha ne szereljünk fel személygépjárművekre tervezett hóláncot! A személyautókra tervezett hóláncok nem alkalmasak a nagyobb terhelésnek kitett lakóautókon történő használatra, mindig nagy teherbírású és nagy igénybevételre tervezett teher hóláncot szereljünk! A személygépjármű hólánc használata lakóautón azon kívül, hogy a gyorsabb elhasználódás és szakadás miatt balesetveszélyes, a garancia elvesztésével is járhat!
- A hólánc típusának kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy a futófelületen egymást keresztező ereket alkotó láncok jó tapadást biztosítanak az abroncsnak. A hajtóerő és fékezés szempontjából hatékonynak bizonyulnak, ugyanakkor nem befolyásolják a vezetési kényelmet, mert a rezgés minimális. Csak olyan láncot vegyünk meg, amelyen valamely minősítő intézet (pl. TÜV) jelzését látjuk feltüntetve.

Táblázatunk megadja, hogy az európai országokban télen milyen előírások vonatkoznak a téli gumi illetve a hólánc használatára. Az adatokat igyekszünk napra készen tartani, de azok csupán tájékoztató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk!
Általában érvényes előírás mindenhol, hogy a téli gumi profil mélységének el kell érnie a 4 mm-t, illetve hogy a hólánc csak havas, jeges útfelületen használható és maximum 50 km/h haladási sebességgel.
Amennyiben a "Hólánc használata kötelező" tábla határátkelő helyen van kihelyezve, akkor csak olyan gépjárművel léphető át a határ, amelyben szükség esetére készenlétben van tartva hólánc. 

Ausztria Austria Nov. 1. és ápr. 15. között kötelező a téli gumi használata, ha havasak, hókásásak, jegesek az utak, illetve helyette nyári gumira szerelt hólánc használata is megengedett.
Bulgária Bulgaria Nem kötelező, csak javasolt télen a téli gumi használata. Hólánc használata megengedett. Tábla kötelezhet a használatára. Nov. 1. és márc. 1. között kötelező az autósoknak a csomagtartóban magukkal vinni a hóláncot, hogy szükség esetén használni tudják.
Csehország Czech Republic Nov. 1. és márc. 31. között jeges, havas és csúszós utakon, továbbá ha 4 °C alatti a hőmérséklet, kötelező a téli felszerelés használata. Speciális, egy autót és egy hópihét mutató táblával jelzett utakon akkor is kötelező a téli felszerelés használata a fenti időszakban, ha nincs hó és jég.
Franciaország France Téli gumi használata javasolt havas vagy jeges utakon. Hólánc használata megengedett, bizonyos szakaszokon kötelező lehet, ha tábla jelzi.
Horvátország Croatia Jeges útviszonyok vagy 5 cm-nél nagyobb hó esetén Horvátországban kötelező az autóban hóláncot tartani. Téli útviszonyok között kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli vagy négyévszakos gumiabroncsok használata. Lika és Gorki Kotar körzetében kötelező a hólánc használata.
Lengyelország Poland Téli gumi használata javasolt télen, de nem kötelező. Csak akkor használható hólánc, ha elegendő hó borítja az utakat.
Magyarország Hungary Pillanatnyilag hazánkban nem kötelező a téli gumik használata. A közútkezelő az időjárási és hóviszonyok alakulásának függvényében ideiglenesen kihelyezheti a "Hólánc használata kötelező" táblát. Ilyenkor az adott útszakaszon csak olyan gépjárművel szabad közlekedni, amelynek a meghajtott kerekein hólánc van. magyarországon a szöges gumiabroncsok használata közúton tilos.
Nagy-Britannia United Kingdom Nics kötelező előírás. havas-jeges útviszonyok esetén a téli gumi helyett a meghajtott kerekeken hólánc is használható.
Németország Germany. Kötelező előírás nincs, viszont aki havas-jeges úton nyárigumival közlekedik Németországban az 40 €, aki a forgalmat akadályozza (pl. elakad a nyárigumival) 80 € büntetésre számíthat. A hólánc használatát táblák szabályozzák. Téli guminak minősülnek az M+S és hópihe jelzéssel ellátott gumik.
Norvégia Norway Belföldieknek kötelező a téligumi és a hólánc, bár szinte mindenki szöges abroncsot használ télen.
Olaszország Italy Tábla kötelezhet a hólánc használatára. Az Aosta-völgyben okt. 15. és ápr. 15. között kötelező a téli gumi használata, vagy nyári gumi esetén a csomagtartóban kell, hogy legyen a hólánc.
Románia Romania 2011. nov. 1-jétől szabályváltozás: nov. 1. és márc. 31. között kötelező a téligumik használata. Aki bizonyíthatóan a téligumik hiánya miatt okoz balesetet vagy forgalmi akadályt, az a kártérítésen és a mentési költségeken túl  büntetésre számíthat, továbbá a biztosító is elutasíthatja a kárigényét.
Svájc Switzerland Nem kötelező a téli gumi használata, de ha a hiánya miatt elakad az autós, büntetésre számíthat. Hólánc használata megengedett, bizonyos szakaszokon kötelező lehet, ha tábla jelzi.
Svédország Sweden Belföldieknek kötelező a téligumi és a hólánc, bár szinte mindenki szöges abroncsot használ télen.
Szerbia Serbia Nov. 1. és ápr. 1. között kötelező a téli gumi használata, ha havasak, csúszósak az utak, továbbá a csomagtartóban kell lennie a hóláncnak, amelyet szükség esetén a meghajtott kerekekre kell felszerelni.
Szlovákia Slovakia Téli gumi szükséges, ha összefüggő hóréteg/jégréteg fedi az utakat. Hólánc csak akkor használható, ha elegendő hó borítja az utakat.
Szlovénia Slovenia Nov. 15. és márc. 15. között Szlovéniában kötelező a téligumi használata, melyből azonban elég kettő is. 5 cm-nél nagyobb hó esetén kötelező a hólánc is, ezt már a határon is ellenőrizhetik.
Ukrajna Ukraine Téli időjárási körülmények esetén téli gumi szükséges, a hóláncra vonatkozóan nincs információ.