HOLLÓKŐ

holloko panorama

Hollókő palóc község Nógrád megyében, a Cserhát-hegységben. Magyarország egyetlen faluja, amely az Unesco világörökségi listáján szerepel.

Népessége 2001-ben 470 fő.
GPS: 47° 59′ 46.32’’ N, 19° 35′ 30.55’’ E
Ismertetőnk egy 2009. áprilisi kirándulás alapján készült.
holloko terkep1


Amikor elhatároztuk, hogy sok-sok külföldi túra után elkezdjük a hazai látnivalókat is felkeresni, Hollókő előkelő helyre került a listán. Ennek két oka van. Egyrészt, mint az egyik első hazai világörökségi helyszín, méltán érdemli meg a figyelmet, másrészt a régmúltban tett nagyon sok hivatalos és magán szervezésű országjáró utunk során valahogy úgy alakult, hogy mindössze egyszer jutottunk el ide pár órára, és az is volt már vagy 30 éve.

Péntek délelőtt ültünk be guruló második otthonunkba, és most Budapestről Hatvanig nem az autópályán, hanem a régi 3-as országúton mentünk ismét felfedezendő a régen oly sokszor megjárt utat, melyen az autópálya megnyitása óta talán nem is jártunk. Hatvantól a 21-es, a Cserhát és a Mátra közötti völgyben Salgótarján felé vezető oszágúton már Palócföldön jártunk. Letérve Szécsény irányába értük el egy rövid bekötőút végén Hollókőt, mely zsáktelepülés.

A domboldalban az erdőszélén lévő kempinghez, mely a panzió telkén kapott helyet, egy, az Újfaluból leágazó, jól kitáblázott keskeny út vezet. A mintegy húsz lakóautónak elegendő táborhely okozott némi csalódást. Bár három csillagosnak kategorizálták a vizesblokk és egy főző-mosogató helységen kívül csak a panzió bárja áll rendelkezésre, de ez utóbbi még nem üzemelt. Nem is ez okozta a fő problémát. A terület rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, alig negyedórás sétával elérhető mindkét látványosság, az Ófalu és a vár is, csodálatos a kilátás a széles völgyre és mögötte a Cserhát lankás dombjaira, a 15 éve üzemelő panzió szép és hangulatos épület faragott bútorokkal berendezve, tervezésekor körültekintően jártak el, jó hátteret biztosíthat a kempingnek. A gondoskodás és odafigyelés hiányzik. A területen mindenféle oda nem való dolog (mezőgazdasági gépek és eszközök, otthagyott akkumulátorok, használaton kívüli bútorok), a főző-mosogató helységben rendetlenség, a vizesblokk ajtajai nem zárhatóak, egyik-másikra a festés is ráférne már, és a takarítás is hagy kívánni- valót maga után. A szezontól független ár viszont kedvező, két fő lakóautóval, árammal idegenforgalmi illetékkel jóval 3000 forint alatt megéjszakázhat. Ha a hiányosságoktól valaki kicsit is el tud vonatkoztatni, nagyon kellemes napok tölthetőek el itt, mert a környék tartogat érdekességeket.

A kempingA panzióHollókői panorama

A fő látványosság maga Hollókő. Két nevezetessége, a vár és az Ófalu külön-külön is megérdemli a figyelmet.

A vár története az Árpádházi királyok idejéig nyúlik vissza, de hasonlóan oly sok hazai várhoz, az 1700-as évek elején részben lerombolásra került és egészen a nem régmúlt időkig romként árválkodott a falu feletti hegyen. Az 1990-es évekre fejeződött be felújítása és ma egy jól látogatható műemlék, ahol életképekben be lehet mutatni a korabeli vár életét. Bástyáiról szép kilátás nyílik a környező dombokra. Augusztusban színházi előadásokat tartanak a várban.

Az Ófalu több, mint 60 háza (az összes épület mintegy kétharmada) van védelem alatt. Ezek nagy része az 1909-es tűzvész utáni helyreállítás során épült a korábbi zsúpfedeles faházak helyett, megtartva a környékre jellemző kontyos tetőszerkezetet, de már vályogból cserép tetővel. Az épület együttes a XX. század elejének népi építészeti örökségét van hivatva megőrizni. Az épületek nagy része ma valamilyen közösségi funkciót lát el. Ilyenben van a polgármesteri hivatal, a posta, a turista információs iroda (nagyon szép kiadványaik vannak), a falumúzeum, a tájház, vagy 5-6 további kiállítás, számos vendéglátóhely, ajándékbolt, kézműves bemutató és üzlet. Néhányban vendégház, üdülőház működik, és már csak párban laknak.

Az Ófalu területére csak külön engedéllyel lehet behajtani. Az egyetlen utca, mely csak a templom mögötti rövid szakaszon válik ketté, terméskővel van burkolva, mely autentikus, nagyon hangulatos, de rajta a járás nem kényelmes. A templom maga külön figyelmet érdemel. A zsindely borítású vályog épület 1889-ben épült, és 1990-ben újították fel. A falukép meghatározó eleme.

Hollókői utcarészletHollókői utcarészletHollókői utcarészlet

A település vezetői, lakosai és a Hollókőért Közalapítvány komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy ezek a csodálatos házak mind több látogató számára legyenek hozzáférhetőek. Szinte minden hónapban van valamilyen rendezvény, amikor a helybéliek beöltöznek népviseleteikbe. A látogatottság a húsvéti időszakban a legnagyobb. Az alig 400 lelkes település évente egymillió látogatót fogad.

Hollókői várHollókői várHollókői vár

Egy hollókői kirándulás költségvetésében komoly tételként kell szerepeltetni a belépőjegyeket árát. A vár, a falumúzeum, a postamúzeum, a babamúzeum, a tájház, a szövőház, a legendák háza, a Tájvédelmi körzet kiállítása, az Ember és Erdő kiállítás mindegyikénél 200-600 Ft a felnőtt belépő, nyugdíjasok és gyerekek ennek kb. felét fizetik.

A különböző kézművesházak (fazekas, kosaras, fakanalas) és számos népművészeti terméket áruló bolt kínálja portékáját. De van itt Nagymama Kamrája is.

Hollókői templomSzínpad HollókőnHollókő vár étterem

Hollókő és környéke tájvédelmi körzet és kirándulási lehetőségeket is kínál. Az országos kék túra érinti a települést. Egy kb. 4-5 km hosszú vártúra ösvény (ferde zöld csíkkal jelölve) körbevisz a vár körül, és közel 30 táblán bemutatja a környék élővilágát. Számos pontjáról nyílik rálátás a várra. Nagyobb túra a kék jelzéshez kapcsolódóan tervezhető. Ha jelzett ösvényen akarunk járni, Cserhátszentiván, Alsó- és Felsőtold érintésével egy közel 20 kilométeres kör tehető, mely sajnos több szakaszon országúton vezet. Akinek jó a tájékozódó képessége, van térképe és iránytűje (és tudja használni is) jelzetlen utakon is tehet kirándulásokat. Ilyenkor célszerű a  láthatóan használatban lévő erdei utakat követni, mert az elhagyott régi utakat több helyen elkezdte visszahódítani a természet, bokrok, szederindák nehezíthetik a haladást. A terep nagyon kedvező, nem kell tartani meredek emelkedőtől vagy lejtőtől, és szakadék vagy mély szurdok sem valószínű, hogy utunkat állja.

A településről, közvetlen környékéről, a rendezvényekről az önkormányzat honlapján (www.holloko.hu), és a startlap.hu keretében működő www.holloko.lap.hu oldalon lehet részletes információt begyűjteni.

A település tágabb körzetében megismerkedhetünk a Palócfölddel. Madách és Mikszáth nyomdokaiban tehetünk Csesztvén, Horpácson, Balassagyarmaton látogatást, felkereshetjük Rákóczi városát, a közeli Szécsényt, de nincs messze a népművészetéről híres Buják sem. Sajnos ezek meglátogatását nem nagyon támogatja a Hollókőt érintő buszjáratok szegényes választéka. A környék felkeresésére tervezett kirándulások előkészítésében segíthet a www.palocut.hu honlap.

Hollókő meglátogatása az országot rendszeresen járóknak szinte kötelező, mi nagyon szép napokat töltöttünk a vidéken.