AUSZTRIA

Az ismertető 2009-es, személyes tapasztalatok alapján készült.

1. Odajutás
Az osztrák címerBécs néhány óra alatt elérhető az M1-esen. A déli országrész megközelítéséhez a Rábafüzesnél kivezető 8-as út kínálkozik. Sajnos itt nem könnyű megtenni a Budapesttől a határig a kb. 250 km-t, nagy a forgalom és sok a település. Aztán az osztrák határtól még kb. 30 km a déli autópálya.

2. Utazás hossza, szükséges időtartam, javasolt időpont
Nyugati szomszédunk alkalmas a rövid kirándulásokra, de akár a több hétig tartó körutazás is tartogat látnivalókat. A szezon egész évben tart, hiszen amíg hó van, addig a turisták helyét a síelők tömege veszi át.

3. A lakóautózás elterjedtsége, ismertsége
Ausztriában jól ismert a lakóautózás, elsősorban a nagy számban előforduló német és olasz lakóautósok miatt.

4. Utak minősége, útjelzések
A normál közutak jó minőségűek, az útjelzések a megszokott európai színvonalúak. Az autópályák burkolataira viszont sűrűn lehet panasz, a lakóautóban hátul utazók tudnak erről bővebben mesélni. Tény, hogy nagy a tranzit forgalom és állandóak az útjavítások, de a döcögős pályák újra meg újra visszaköszönnek.

5. Parkolás
Szinte mindenhol fizetős. A nagyobb városokban a lakóautókat nem is engedik be minden parkolóba, és persze nem felejtik el táblákon felhívni a figyelmet arra, hogy tilos az ottalvás. A rengeteg kamion miatt az autópályákon tágas új parkolók épültek, ezekben kulturált körülmények várják az utazót. Meg aztán így a kisebb parkolók nincsenek tele teherautókkal, egy rövid pihenőre ezekbe is be lehet férni.

6. Forgalom, közlekedési sajátosságok
Az autópályákon általában sok a jármű, a hazánkon átrobogó hatalmas tranzit forgalom Ausztriában is jelentkezik. Nyáron és a síszezonban a turnusváltáskor ehhez csatlakozik még az üdülők hada is. Bárhol lehet számítani a sebességhatárok betartásának ellenőrzésére, az osztrák rendőrök a modern technika teljes fegyvertárát bevetik a száguldozók megfékezésére. Szabálysértés esetén a helyszínen fizetendő a bírság.

7. Kempingek, kempingkártyák használata
Kemping gyakorlatilag bárhol található, jó néhány közülük télen is nyitva tart, és teljes komforttal várja a lakóautóval síelni indulókat. Ha Bécsben hosszabb időt akarunk eltölteni, akkor ott is célszerű valamelyik kempingbe beállni, és tömegközlekedési eszközzel bejárni a várost. Az ismert kempingkártyákat szinte mindenhol elfogadják. Előzetes tájékozódáshoz ajánljuk a www.campsite.at weboldalt.

8. Éjszakázó helyek, lakóautós infrastruktúra kiépítettsége
Egy lakóautó kikötő WachaubanAz utóbbi években elég sok lakóautó kikötő létesült az országban. A különféle katalógusok (ADAC, Promobil) ezeket általában tartalmazzák címmel, GPS koordinátákkal. Célszerű ilyenekkel felszerelkezni, mert táblákkal csak ritkán jelzik ezeket a helyeket. Nem ritkán egy étterem, panzió parkolóját kell keresni, ahol általában néhány Euróért éjszakázhatunk, de ha náluk étkezünk, akkor sokszor még ezt is elengedik.

9. Bankkártya elfogadás
Úgy, mint itthon. Problémamentesen használhatjuk a kártyáinkat.

10. Autópályák, díjak
A matricás rendszerben üzemelő autópályákon 3,5 tonnáig személyautónak számít a lakóautó, ezt aránylag olcsón 10 napra 7.70, két hónapra 22.20 Euróért megússzuk (2010-ben ezek az árak 7.90-re és 22.90-re emelkednek). A nagyobb tömegű járművek már a Go-Box rendszerbe tartoznak és kilométerenként fizetik a borsos útdíjat. Néhány út külön fizetős, ezekről nem árt előre tájékozódni. Ilyenek pl. a Brenner hágó (8 €), a Karawanken alagút (6,50 €), az Alberg alagút (8,50 €) és még jó néhány alagút és panoráma út. Általában a kapuknál kártyával is kifizethető a díj.

11. Üzemanyagárak
A 2009-es hazai áfa emeléssel előállt az a helyzet, hogy időnként olcsóbb Ausztriában tankolni, mint itthon. Ottjártunkkor ez 20-30 Ft/liter különbséget jelentett, tehát vigyázva a rég bevált reflexekkel, hogy a határ előtt még itthon teletankoljuk az autót!

12. Turista információk
Ausztria jelentős részben a turizmusból él, így aztán nem csoda, hogy általában mindenhol kellő mennyiségű nyomtatott és közterületi információval találkozunk (főleg német nyelven). Aki szeret túrázni a hegyekben, annak számítania kell arra, hogy a turista útvonalak bár jelöltek, de a jelölések kevésbé karbantartottak és egyértelműek, mint az itthon megszokott.

13. Nyelvhasználat
Természetesen a német. Persze sok helyen az angolt is megértik, de joggal várhatjuk el azt is, hogy a leglátogatottabb műemlékeknél magyar nyelvű nyomtatott vagy hang anyag álljon rendelkezésre.

14. Turisztikai célpontok, fényképek
Valaha Bécsbe leginkább bevásárolni jártunk. Pedig a város bőven tartogat mind kulturális mind történelmi és építészeti látnivalókat. Közös történelmünk okán sokszor magyar vonatkozású emlékekbe botlunk. A belváros - a Stephansdom környéke - nyüzsög a turistáktól, és igazi békebeli hangulatot áraszt.


Nagyon kellemes kirándulási célpont lehet a Duna Melk és Krems között kanyargó része. A Wachau-nak nevezett vidéken gyömölcsösök és szőlőskertek között vezetnek az utak, és mindenhol kiépített kerékpárutak is várják a bicikliseket. Érdemes felkapaszkodni Dürstein várába, ahonnan felejthetetlen panoráma nyílik a Duna völgyére. Ha letelepszünk egy kempingben vagy lakóautó kikötőben, akkor hajóval is bejárható a környék. A Duna vize itt alkalmas a fürdésre, több szabadstrandot is láttunk-próbáltunk.
Salzburg és környéke kihagyhatatlan. Mozart szülővárosában talán a legnagyobb vonzóerő a nyári ünnepi fesztivál. A Salzkammergut tóvidéke kiválóan alkalmas a nyaralásra, fürdésre. Kirándulhatunk Hallein sóbányáiba, vagy meglátogathatjuk Hellbrunn barokk kastélyát, ahol a fő látványosság a parkjában a XVII. században épült vízijátékrendszer.

Ausztria legszebb panoráma útja a Glossglockner Strasse. 28 € az egynapi úthasználat díja. A 3500 m feletti csúcsok között vezető út felejthetetlen élmény. A Ferenc-József magaslat felé elkanyarodva lemehetünk a Pasterzen gleccserre is. Valaha egészen a gleccserhez vitt a sikló, ma már a végállomástól még jókora gyaloglással lehet rálépni a jégfolyamra - itt kézzel fogható az éghajlat melegedésének hatása. A buszok és lakóautók számára kijelölt parkolóban délutánra már csak az utóbbiak maradnak és - ha az időjárás is megengedi, akkor - egy nagyon hangulatos éjszaka tölthető el itt. Gyönyörű turista utak vezetnek mindenfelé, és ha szerencsénk van, akkor még a mormota-gyerekek játszadozásának is szemtanúi lehetünk.

A Magas-Tauern Nemzeti Park kifogyhatatlan mennyiségű természeti látványosságot kínál. Megnézhetjük a Krimmler vízeséseket, amelyek 140 méteres magasságukkal Európa legnagyobbjai. Turista utakon eljuthatunk békés, csendes völgyekbe. Mittersill-ben pedig a Nemzeti Park központjában egy interaktív múzeumban mutatják be nekünk az Alpok történetét, jelenét, élővilágát.

15. Belépők
A Schönbrunn-ba a megnézni kívánt kiállítás nagyságától függően 9,50-17,90 € a felnőtt belépő, Melk apátságába 7,70-9,50 €. Az előző pontban emlegetett múzeumba 8, míg a Krimmler vízesésekhez jelképes 2 Eurót kell fizetni.

16. Bolti, vendéglői árak
Ma már nem feltétlenül kell úgy útnak indulni, hogy az összes élelmet cipeljük magunkkal. Nincs komoly különbség a hazai és az osztrák bolti árak között. Az éttermekben 8-10 Eurónál kezdődik egy adag, gyorsbüfékben 5-től. Azért az osztrák konyhától túl nagy csodákat ne várjunk!

17. Szubjekív értékelés
Miután Ausztria itt van a szomszédban, így manapság szokásunkká vált csak átrohanni rajta, hajszolva a távolabbi úticélokat. 30 évvel ezelőtt pedig már az is nagy szó volt, ha egy nap alatt elautóztunk a Zsigulival egészen Bécsig. Pedig az ország megérdemli az alaposabb körülnézést, mert természeti szépségei, történelmi és kulturális emlékei páratlanok.