GYAKORI KÉRDÉSEK A VEZETETT LAKÓAUTÓS KIRÁNDULÁSOKRÓL

Miért is jó nekem a vezetett túra?
Azért, mert jól kiegészíti a szokásos lakóautó használatot. A lakóautó tulajdonosok találkozókra járnak, lebonyolítanak önálló utakat, de csak a leginkább vállakozókedvűek merészkednek kevésbé felfedezett tájakra. A csoportos úton kedvező árakat lehet elérni a kempingekben és olyan programokat is le lehet bonyolítani - városnézés idegenvezetővel, hajós, buszos kirándulások, szervezett folklór estek stb. - amelyekre egyedül nincs lehetőség.

És akkor egy csomó lakóautó konvojban közlekedik?
Szó sincs róla! A vezetett túrák egyik lényeges eleme, hogy - ahol lehet - támaszkodik az önálló lakóautózásra. Kemping és kemping között mindenki egyedül közlekedik, a szervezők útvonal és látnivaló ajánlást adnak ehhez. A csoport a kempingben találkozik, innen indulhatnak az előre leszervezett programok.

Mi a feladata a kísérőknek?
A túra szervezésekor végigjárják az útvonalat, lakóautós szemmel építik fel a menetrendet. Kipróbálják a kempingeket, egyeztetnek az idegenvezetőkkel, buszosokkal, programszervezőkkel. Az út kezdetén részletes ismertető anyaggal látják el a résztvevőket, ebben mind az ajánlott útvonal, mind pedig a látnivalók fel vannak sorolva. Minden este egyeztetik a másnapi programot a csoporttal, igyekeznek megoldani az esetlegesen felmerülő problémákat. Igény szerint turisztikai, technikai és tolmácsolási segítséget nyújtanak. Kicsit olyanok, mint egy jó falusi lagziban a vőfély.

Milyen szempontok alapján választanak úticélokat?
Elsősorban olyan országokat, tájegységeket keresünk, ahol a természeti és kulturális értékek nagyon vonzóak, viszont az utak állapota bizonytalan lehet, a kempingek száma korlátozott. Ahová nem indul el a többség egyedül, mert esetleg nem érzi magát biztonságban. Ahová sokan szívesen mennének, de egyedül nincs elég bátorságuk. A csoport viszont támaszkodik az előzetesen felépített helyi kapcsolatokra, tapasztalatokra.

Soha nem voltam még ilyen úton, nem ismerek senkit az utazók közül. Befogadnak?
A lebonyolítás rendszerét úgy találtuk ki, hogy lehetőleg senki ne érezze megát kívülállónak még akkor sem, ha induláskor nem ismer senkit a csoportból. Esténként mindig körbeülünk és beszélgetünk az adott nap eseményeiről és a következő napi programokról. Különös figyelmet fordítunk a velünk először utazókra. Az eddigi tapasztalatok szerint nagyon hamar megy a beilleszkedés.